Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Královna rozhodla o osudu postavení vévodů ze Sussexu - těžké chvíle pro prince Harryho

Panovnice Alžběta II. dala zcela zřetelně najevo, že za jejího panování nemůže být nikdo soukromou osobou a zároveň předním členem královské rodiny - senior member of the Royal Family, dokonce ani její vnuk.

Její prohlášení z 18.1. 2020 bylo velmi srdečné, ale v jádru dalo zcela jasné hranice a mantinely, že postavení členů královské rodiny záleží na tradici a vůli panovníka. Citace slov panovnice uvádím kursivou v textu.

Co tedy princ Harry ztrácí? Hovořme zejména o něm, protože on je 6. v řadě nástupnictví na britský trůn a postavení vévodkyně ze Sussexu je odvislé od manžela. O předešlém postavení vévodů jsem pojednal zdehttps://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=741813

Předně je to oslovení Jeho Královská Výsost (His Royal Higness) –„The Sussexes will not use their HRH titles“ , což je velmi citelný zásah do života prince Harryho. Toto čestné oslovení náleží členům královské rodiny a uděluje ho panovník. Sama panovnice je oslovována Vaše Veličenstvo (Her Majesty). Oslovení HRH je udělováno princům a princeznám, tj dětem a vnukům panovníka. Podle patentu Jiřího V. z roku 1917 se tento titul užívá dětmi panovníka a jeho vnuky v přímé mužské linii.  Proto dcery vévody z Yorku (syn Alžběty II.) Eugenie a Beatrice mají právo na oslovení HRH, ale dětem princezny královské krve Anny (dcera Alžběty II.) Peteru Phillipsovi a jeho sestře Zaře Tindall takové oslovení nenáleží.  Peter je 15. v následnické řadě na britský trůn a Zara 18. v následnické řadě, je však zajímavé, že Peter toto postavení neměl až do vstupu v platnost zákona The Succession to the Crown Act 2013, který implementoval do britského právního řádu Perthskou úmluvu, která umožnila, aby byl v následnické řadě i člen rodiny, který je v manželském svazku s římským katolíkem. Peter je ženat se svou manželkou Autumn Kellyovou, která nepřestoupila k anglikánské víře, je římskou katoličkou. Zara je jinak ve velmi přátelských vztazích s princem Williamem a je kmotrou prince George, syna Wiliama. Jinak panovník, jak bylo řečeno, má právo měnit tyto patenty svých předchůdců a udělení oslovení HRH je v jeho kompetenci. Tak se kupříkladu syn Alžběty II. hrabě z Wessexu vzdal tohoto oslovení pro své děti za akceptace panovnice. U prince z Walesu platí dle patentu z roku 1917 poněkud jiná pravidla. Pouze nejstarší syn nejstaršího syna prince z Walesu (tedy Charlese) má právo na oslovení HRH. Měl by to být pouze George (nejstarší syn Williama), ale panovnice rozhodla, že se v tomto případě vrací k praxi z doby královny Viktorie a všechny děti prince Williama mají právo na oslovení HRH.

V případě prince Harryho mu dle rozhodnutí Alžběty II sice oslovení HRH, stejně tak i jeho manželce, zůstává, ale nesmí ho nadále užívat, ani tak nesmí být oficiálně oslovován. Paní Meghan by oslovení ztratila definitivně, pokud by se s manželem rozvedla, jak se stalo v případě princezny Diany.

Zákaz užívání oslovení HRH zároveň znamená, že jsou oba vyřazeni z oficiálního cirkuláře královského dvora, dále nesmí nikde vystupovat jménem JV Královny –„ they are no longer working members of the Royal Family“ a „they can no longer formally represent The Queen. Všechny ceremoniální funkce spojené s postavením „senior member“ tedy princ Harry ztrácí. Ztrácí i funkce státní spojené s postavením „senior member“ a financování z královských fondů – „required to step back from Royal duties, including official military appointments. They will no longer receive public funds for Royal duties.“.

Ovšem velmi bolestivé je rozhodnutí panovnice, že princ Harry ztrácí i všechny čestné vojenské hodnosti – „including official military appointments.“ Princ Harry je s armádou velmi spjat, ale už nadále nemůže oficiálně vystupovat a zaštiťovat žádné vojenské ceremonie, kde vystupoval jménem JV Královny. Domnívám se, že kromě jiného je pro prince Harryho velmi těžké, že byl mimo jiné zbaven čestné hodnosti Captain General Royal Marines (generál kapitán královské námořní pěchoty), kterou zastával po svém dědečkovi vévodovi z Edinburghu, který jí zastával 64 let. Je to čestná hodnost na úrovni admirála britského námořnictva a polního maršála pozemních britských vojsk. Princ Harry ji zastával pouhé dva roky......

Domnívám se, že Alžběta II. zde opět dokázala oddělit svůj soukromý život od postavení královny a ze své vůle dle tradic a práva dala jasné hranice postavení vévodů ze Sussexu. Pro prince Harryho to musí být velmi těžké, ostatně veřejně dal najevo smutek z uvedeného rozhodnutí, ale taková je vůle Královny. Je třeba dodat, že panovnice nebo příští panovník může rozhodnutí změnit, ale to už je zatím vzdálenější budoucnost.

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 21.1.2020 11:20 | karma článku: 42,14 | přečteno: 10223x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik