Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Princ Harry a Meghan okamžitě ruší pracovní poměr v paláci?

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu vydali 8.1. 2020 prohlášení na svém oficiálním Instagramu, že se plánují vzdát svého postavení „senior members of the Royal Family“, co to vlastně obnáší? 

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu vydali 8.1. 2020 prohlášení na svém oficiálním Instagramu, že se plánují vzdát svého postavení „senior members of the Royal Family“, u nás je tento termín obvykle překládán jako „přední členové Královské rodiny“.

Domnívám se, že toto prohlášení potřebuje bližší vysvětlení, protože dle diskusí a článků na našem internetu jsem zaznamenal, že ne každý čtenář ví, co to vlastně konkrétně znamená. Dovolím si tedy malý exkurs níže.

Předně vévoda a vévodkyně ze Sussexu již nyní pracovali tzv. na plný úvazek jménem JV Královny. Oni totiž plní důležité ceremoniální funkce a na každý den mají stanovený program dle tzv Court Circular, to je diář královského dvora. Vystupují na mnoha akcích domácích a zahraničních – charitativních, společenských a vojenských. Zvyšují vážnost akcí, které navštěvují a zvyšují důstojnost a vážnost Koruny u těchto příležitostí. Takže program vévody ze Sussexu je velmi náročný a rozhodně se nepodobá běžným představám o zahálčivém životě královského dvora.

Nicméně postavení „senior members of the Royal Family“ je i termín právní, není písemně stanoveno, co to je „senior member“, ale je tradičně uznáváno, že v britské  královské rodině se jedná o Monarchu (nyní tedy Alžbětu II.) a Counsselors of state (Státní radové) a jejich manželky.  Státní radové jsou ze zákona manžel Monarchy a další čtyři osoby v přímé linii následnictví na trůn starší 21 let. Dnes se tedy jedná vévodu z Edinburghu, o prince z Walesu, vévodu z Cambridge, vévodu ze Sussexu a vévodu z Yorku. Toto postavení je dáno tzv. Regency Act z roku 1937 (navazuje na 9 starších právních dokumentů od 18. století).

Zde se tedy dostáváme k tomu, že princ Harry jako vévoda ze Sussexu a následník má velmi důležité postavení a státní funkci. Jakožto Státní rada dle Regency Act má pravomoc, pouze na základě písemné a časově omezené delegace od Královny (tzv. Letters Patent to act in Her Majesty's place) a s kontrasignací dalšího Státního rady, plnit funkce vyhrazené panovníkovi – kupříkladu přijímat pověření od velvyslanců, svolávat tajnou radu (soukromý poradenský orgán panovníka), podepisovat běžné dokumenty aj. Vysloveně však nesmí jmenovat peery, rozpustit parlament (pokud ho panovník nepověří) nebo jmenovat předsedu vlády. Je zřejmé, že je to určitá pojistka v případě nemoci nebo indispozice panovníka, aby zde byla kontinuita výkonu pravomoci suveréna až do plného obnovení výkonu pravomoci panovníka nebo jinému rozhodnutí.

V nedávné době královský dvůr prošel procedurou rezignace prince Andrew, jakožto vévody z Yorku, na ceremoniální funkce „senior member“ (důsledek neblahé aféry Epstein), nicméně stále zůstává Státním radou. Rezignace na ceremoniální funkce znamená, že přestal plnit stanovený program dle tzv Court Circular, ze kterého byl vyřazen a nikde nevystupuje jménem Královny. Věnuje se pouze své soukromé činnosti, ale zůstává Státním radou a vévodou z Yorku.

V tuto chvíli je Královský dvůr do jisté míry nepříjemně zaskočen, dá-li se to takto říci, protože vévodové ze Sussexu tuto věc předem nekonzultovali a jejich prohlášení je zatím velmi nejasné. Jak je vidět výše, tak bude důležité, na které funkce vlastně chce princ Harry rezignovat, protože se jedná hlavně o něj, vévodkyně ze Sussexu má jako manželka postavení odvozené. Chce se plně vzdát postavení „senior member“, včetně státního financování, nebo jen některých částí tohoto postavení jako je Counsselor of state, a jak chce tuto funkci plnit, pokud chce přechodně žít v Kanadě? Bude v postavení prince Andrew s titulem vévody, ale nadále plnit čestné funkce na vlastní náklady?

Právě tato nejednoznačnost prohlášení a nejasnost spojená s nečekaností vyvolala určitý údiv Koruny, která vydala oficiální prohlášení, že celá věc musí být předmětem složité diskuse a jistě se do ní zapojí právníci, ale i heroldové a ceremoniáři . Pokusil jsem se váženým čtenářům naznačit, že celá věc je značně komplikovaná a bude velmi zajímavé sledovat její vývoj, a to i z hlediska ceremoniálního.

Osobně se domnívám, že odchod vévody ze Sussexu z postavení „senior member“ by byl velkou ztrátou pro královskou rodinu. Těší se totiž značné oblibě u britské veřejnosti a je velmi angažován v charitativních projektech ohledně veteránů a válečných invalidů, i v USA a jiných anglofonních zemích,  a je mezi vojáky oblíben kvůli své desetileté aktivní službě ve vojsku a účastí na afgánském válčišti.

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 9.1.2020 10:12 | karma článku: 38,32 | přečteno: 6045x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik