Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na druhé straně uvádíte, že Michal Stránský byl nobilitován s otazníkem. To se trochu mýlíte. Dochovala se v Děčínském archivu kniha dvorské kanceláře, kde se najdou zápisy všech nobilitací, které v úřadu palatina vévoda Valdštejn udělil. V jednom případě se dokonce dochovala listina nobilitovaného, který si ji na základě historických událostí asi ze strachu nevyzvedl. (Nobilitace uvádí dva bratry Michala a Kryštofa)

Bohužel je pravda, že doložit matriční vazby tehdejších příslušníků rodiny Stránských je oříšek, na kterém se stále pracuje a malých pokroků se dosahuje. To je ovšem přísně odborná záležitost. Za blog ovšem děkuji. :-)R^

0 0
možnosti

nikdo nedává otaznik k nobilitaci Michala ..ale otaznik k tomu, zda je skutečně predkem Jiřího Stránkého

0 0
možnosti

Souhlasím, že na základě zákonů nemáme v Česku žádnou šlechtu již od počátků 1.republiky 1918. Pak to ovšem platí i pro šlechtu veškerou ostatní. Žijeme v jakési schizofrenii, kdy třeba říšská šlechta v Německu stále existuje, ale u nás ne, přesto se o šlechtictví z hledisek historických má cenu bavit.

Konkrétně s tímto případem jsem velmi podrobně obeznámen. V zásadě uvádíte námitky, které vznesl před rokem 1918 úřad Dvorské kanceláře, která spravovala agendu titulů. Případ nebyl dokončen právě v důsledku rozpadu Rakousko - Uherska.

0 0
možnosti

Tak o tom rozsáhle a nejdůkladněji psal prof. Županič.

0 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik