Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Na druhé straně uvádíte, že Michal Stránský byl nobilitován s otazníkem. To se trochu mýlíte. Dochovala se v Děčínském archivu kniha dvorské kanceláře, kde se najdou zápisy všech nobilitací, které v úřadu palatina vévoda Valdštejn udělil. V jednom případě se dokonce dochovala listina nobilitovaného, který si ji na základě historických událostí asi ze strachu nevyzvedl. (Nobilitace uvádí dva bratry Michala a Kryštofa)

Bohužel je pravda, že doložit matriční vazby tehdejších příslušníků rodiny Stránských je oříšek, na kterém se stále pracuje a malých pokroků se dosahuje. To je ovšem přísně odborná záležitost. Za blog ovšem děkuji. :-)R^

0 0
možnosti
LK

nikdo nedává otaznik k nobilitaci Michala ..ale otaznik k tomu, zda je skutečně predkem Jiřího Stránkého

0 0
možnosti
ZH

Ten otazník sice platí z hlediska nepopiratelných důkazů, ale naopak nejsou důkazy, které by tuto příbuznost vylučovaly. Navíc by těžko česká vyšší šlechta akceptovala vylhaný predikát. Ještě před habsburským převzetím českého státu po Bílé Hoře se uplatňoval princip uznání šlechtickou komunitou. V tomto ohledu lze doložit mnoho indicií pro příslušnost k rodině nobilitované Valdštejnem. A jsem přesvědčen, že budoucí výzkum tuto záležitost ještě více ozřejmí.

0 0
možnosti
LK

Děkuji za poznámky k textu. Nicméně vědecky nemůžeme pracovat s pojmem "nejsou důkazy, které by vylučovaly". Stejně mohu tvrdit, že, s nadsázkou, nejsou důkazy, které by vylučovaly, že jste vnukem TGM. K dnešnímu dni je rodová návaznost Michaela Stránského na uváděné Stránské hypotéza (ke které stále není pramen, který by pochybnost překlenul, což sám uvádíte - pokud to někdo v budoucnu zjistí a bude publikovat, tak tím lépe, nicméně k dnešnímu dni je stav totožný). Podstatou článku však je, že je průkazné na základě matrikových záznamů, že uvedení Stránští nenáleží k žádné rytířské linii rodu Stránských.

0 0
možnosti
LK

To "pravdepodobne" se týká datace, ne nobilitace

0 0
možnosti
ZH

Nobilitace proběhla 5.4.1630.

0 0
možnosti
LK

Dekuji za upřesnění. Doplnim do textu, můžete uvést zdroj, kde jste to datum našel?

0 0
možnosti
ZH

Našel jsem jej v textu nobilitace kopiáře v Děčínském archivu. Mám faximile onoho textu. Tu knihu objevil jistý badatel, který z heraldického hlediska doložil některé erby z této skupiny nobilitací. Nahledám ve svých zápiscích. Z paměti to teď nevylovím.

0 0
možnosti
ZH

Svátek, Josef

Dvorská kancelář Valdštejnova frýdlantského vévodství / Josef Svátek. Studie Muzea Kroměřížska (1983), s. 43–96

V tomto článku najdete vše o kopiáři, který zmiňuji.

Svátek, Josef, 1921-1997

Související země: Česko

Narozen 20.10.1921 v Pardubicích, zemřel 6.1.1997. PhDr., práce z oboru archivářství.

1 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 17,50
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik