Foto

Zajímavé, Marradas měl velký vliv na dění v Čechách.

Vašek

Díky za osvětu. O jménu Marradas mi doposud nebylo nic známo a domnívám se, že se nevyskytovalo ani v učivu.

LK

děkuji, podívejte i na mé starší články, kde jsem se mu věnoval

VR

Poněkud bych upřesnil vaše tvrzení, že v roce úmrtí Marradase matriky neexistovaly. Povinné vedení matrik nakázal katolickým farnostem už Tridentský koncil v roce 1563. U nás to bylo uzákoněno poněkud později, na Moravě olomouckou synodou v roce 1591 a v Čechách pražskou synodou v roce 1605. V jižních Čechách začaly matriky vznikat ještě o něco dříve - vyšebrodská v roce 1587, českokrumlovská v roce 1591 a jako třetí vznikla matrika hosínská v roce 1599. Ač je Hosín celkem málo známá ves, tak pod farnost Hosín až do poloviny 19.století spadala i Hluboká nad Vltavou. Tato hosínská matrika je nejstarší česky psanou matrikou v jižních Čechách a je uložena ve státním archivu v Třeboni.

Avšak je pravdou, že v hosínské matrice si jeden z farářů stěžuje, že jeho předchůdci nevedli matriku řádně.

LK

Sice děkuji, ale upřesnění se vůbec netýká mého článku. Nenapsal jsem přece nikde, že neexistovaly. Pouze, že pro "příslušné farnosti" . tj například Panna Marie Vítězná (je to snad zřejmé z kontextu, co jsou příslušné), v tom roce úmrtí nebyly vedeny. Jinak samozřejmě vím, že existují i starší, nedávno jsem se díval do novoměstské u sv. Jindřicha, ta je od roku 1584.

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik