Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji všem svým čtenářům za komentáře a příspěvky. Téma je to složité a bolestivé. Rád bych se k němu vrátil, aby se na mapě Prahy ukázala i tato paměť roku 1945/46. Zejména děkuji za to, že i v často vyhrocené debatě nikdo nikoho neurazil vulgaritami atp, není to v dnešní době vůbec samozřejmé.

2 0
možnosti
Foto

Celé to zdůrazňování a popisy masakrů Němců jako součástí jejich vyhnání se jeví být naprosto kontraproduktivní bez ohlasu ve veřejném mínění. V Národní knihovně pod heslem Odsun Němců lze nalézt 720 publikací, z toho do r. 1990 tak zhruba 150 (v poměru tak 10 zahraničních, téměř výlučně západoněmeckých ku 1 československé), s tím, že ty zahraniční používají pro tento transfér obyvatelstva především pojem vyhnání. Od r. 1990 je to tak půl na půl s tím, že je na obou stranách věnovaná základní pozornost tématu persekuce Němců, avšak ve veřejném mínění nebyl zaznamená téměř žádný posun, zatímco v r. 1995 považovalo 1% respondentů odsun Němců za nespravedlivý, je třeba se za něj nejen omluvit, ale postižené i odškodnit nebo jim vrátit majetek, tak v r.2019 to byla pouhá 4%, naopak za spravedlivý tento odsun považovalo v r. 1995 52% respondentů, v r. 2019 41% respondentů, s tím že tento postoj byl nejvyhraněnější v r. 2002 (64%), kdy také společnost byla nejvíce polarizovaná (14% nevědělo, v r. 1995 nevědělo 22%, v r. 2019 21%).

Lze popřát černosotněnské internacionále mnoho takových dalších úspěchů v ovlivňování myšlení obyvatelstva české kotliny.

0 0
možnosti

Vzhledem k tomu, že se o tématu čtyřicet let mlčelo (těch pár publikací opravdu nelze považovat za seriozní zpracování:-)), pak ono číslo vztahující se k vydáním po r. 89 není nijak zvláštní. Událost, jakou odsun byl (popř. jeho důsledky), si zaslouží pozornost z mnoha hledisek (politické, ekonomické, kulturní, sociální), k tomu přidejte osobní vzpomínky, dějiny regionů, měst, vesnic atd. atd. A je celkem přirozené, že perzekuce Němců ve zpracování tématu hraje takovou roli. Na druhou stranu je fakt, že tzv. excesy někdy zastiňují i jinou problematiku (např. role čs. státu v divokém odsunu); sami historici uvádějí, že je ještě hodně co ke zkoumání (základní edice dokumentů vyšla až v r. 2010).

No a psát cosi o "černosotněnské internacionále" je snad zbytečné;-)

0 0
možnosti

Kdo se je vítr, sklízí bouři. Raději nemyslet na to co by se s námi stalo při opačném výsledku valky.

2 0
možnosti

Jojo, ten univerzitní profesor určitě zasel spoustu větru. Máte pozoruhodné uvažování. Jeden stát vedený zločineckou ideologií způsobil obrovská zvěrstva, takže je poté bez ohledu na míru zavinění možné beztrestně okrádat či zabíjet příslušníky většinového národa tohoto státu. S tímhle uvažováním se ovšem nedá divit, že se nám tu pak rozmohla další totalita.

0 0
možnosti
Foto

Tento masakr, pokud k němu kdy došlo, je sice již neaktuální, ale o to více politiováníhodný než masakry jiné, v současné politické konstelaci již zapomenuté. Každý režim se nějak vyvíjí, to je osud.

0 0
možnosti

Já se tehdejším lidem vůbec nedivím, že po tak dlouhé době neustálého strachu o život a poté, co viděli, co se v Čechách a na Moravě dělo, se tohle stalo pro změnu Němcům..

Mnohem více chápu odvetu než první akci.

A první akce přišla od Němců.

8 9
možnosti

Zas tolik lidí se nemstilo. Vstřelit kulku do zad nebo někoho tryznit, to neni jen tak. Mrtvé to nikomu nevrátilo a jen to přineslo další neštěstí a křivdy. Že je pomsta sladká, to jsou jen povídacky z kobvojek.

8 1
možnosti

Když byli brněnští Němci hnáni z Brna na joih, při pochodu smrti, tak na pilířcích na bráně lágru v Pohořelicích seděli dva 20-letí kluci a pažbama pušek mlátili po hlavách ty, co vcházeli do lágru a soutěžili mezi sebou, kdo bude mít víc mrtvol.

2 0
možnosti
Foto

Zase jedno svědectví z 90. let, zavěšené na internetu, jednoho olomouckého lékaře, který se k tomu přichomýtl, sděluje, že ten pochod smrti proběhl spořádaně a humánně.

1 0
možnosti

J79i36r43i 24V71r57a14b68e54c

22. 5. 2020 19:18

Takové zvěrstva se tu desítky let tajily. Zato Němcům se jejich zvěrstva denně mazaly na chleba a připisovaly se jim ještě ty Rudé armády.

6 0
možnosti
Foto

Vy jste snad spal celou dlouhou dobu. O těch zvěrstvech se hovoří a píše hned od r. 1945.

0 2
možnosti
Foto

J75i96r78i 32C66i21z

22. 5. 2020 18:49

V zaveru sveho vyjimecne zdokumentovaneho clanku o povalecnych udalostech v Praze zminujete dva "historiky" s komunistickou minulosti, kteri by popreli v ramci sveho bolsevickeho videni sveta vse, co se jim nehodi do kramu. Uplatnovat "kolektivni vinu" na civilnim obyvatelstvu patri krome etnickych cistek k nejvetsim zlocinum proti lidskosti. Kdo je za to zodpovedny je dostatecne znamo, ale jen komuniste to nebyli, jak se nam dnes snazi vnutit prave podobni "historici" jako ti dva.

2 0
možnosti

Zločin zůstává zločinem. Ať ho páchá kdokoliv, proti komukoliv.R^

14 0
možnosti

J81i13r63i 38K59u18c86e31r49a

22. 5. 2020 18:22

Pokud spoušť mačkal Čech, který žil celou válku v hrůze, nebo mu válka vzala někoho z blízkých, zničila mu život, pokud spoušť mačkal voják RA, který přežil válečné operace, při kterých mu zahynuli kamarádi, který viděl ve své zemi spálené vesnice a povražděné civilisty... mám pro ně plné pochopení a nedivím se, že tu spoušť zmáčkli.

Pokud spoušť mačkal nějaký ubožák typu postavy Pechy ve filmu "Musíme si pomáhat", pochopení pro něj nemám.

To, že byl někdo znalec antických dějin neznamená, že to nebyla stvůra. Koncentrační tábory nechaly ukázat charaktery stovek, ne-li tisíců německých gymnaziálních profesorů, milovníků Goetheho.

Zcela otevřeně říkám, že kdybych měl rodinu např. upálenou v některé z moravských vesnic (kde Němci vraždili ještě pár desítek hodin před kapitulací), šel bych po nich taky.

7 4
možnosti

Dekuji za reakci. Tyto tragické příběhy jsou vzdy důvodem k zamyšlení nad otazkami etiky.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS