Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mně osobně nová dvoudílná série trochu zklamala. V posledním díle jsme se vlastně dozvěděli jen to, že i Marie Terezie nebyla bez hříchu, ostatní události té doby byly hodně v pozadí. Osobně bych raději, než dvorské milostné intriky, viděl děj z pozdější doby, kdy M.T. vládla ve dvojvládí se svým synem Josefem II. Tehdy se událo spousta reforem, mezi oběma vládla těžko skrývaná řevnivost, každý z nich viděl svůj svět a hlavně budoucnost monarchie úplně jinak. Děj takového filmu by byl mnohem zajímavější a ukázal by z i našich dějin více, než tomu bylo ve včera skončené sérii. Škoda, potenciál obrovský, náklady jistě astronomické, přesto to mohlo být mnohem lepší.

7 0
možnosti
LK

Zde bych odpověděl slovy paní Kielbergerové níže, jistě dovolí citaci, - měli "zkusit nepodceňovat diváka a ten moment síly zkusit ukout z něčeho jiného, opravdového"

2 0
možnosti
PS

P16e49t56r 45S72k53á44l19a

6. 1. 2020 9:56

A který životopisný film (seriál) považujete za historicky přesný do všech detailů? Existuje vůbec takový?

1 0
možnosti
LK

Děkuji za přečtení článku. Historický film nemusí být nutně přesný do všech detailů (ani to není reálné), ale je otázkou, kam až může scénář zajít při změnách postav a událostí ve prospěch příběhu nebo jejich záměru. Zde dle mého pohledu scénář překročil tu hranici a vykreslil Marii Terezii v mnoha ohledech v přímém rozporu s historickými prameny. Například její vysvětlení oněch nevěr je pro mě neakceptovatelné. Scénáristka to vysvětluje tím, že císařovna byla 21 x krát těhotná a porodila 16 dětí, zbytek potratila a osudu těch potratů se nic neví, takže to naznačuje, že něco nebylo v pořádku.....tímto způsobem můžeme dotvářet dějiny a vymýšlet si v podstatě neomezeně. Pak se ale netvařme, že se jedná o historický životopisný film.

4 0
možnosti
SB

Poslední díl byl nejlepší a tak doufám, že televize bude pokračovat.

2 0
možnosti
JJ

Je možné, že rozhodnutí změní.

Někde jsem četla, že je to pro ČT moc drahé a tak nebudou pokračovat. Námět na 3 řadu je sňatková politika a úmrtí Františka Štěpána. Tím by byla celá minisérie uzavřena.

Je to škoda. Třeba se peníze najdou, nebo někomu dojde, že by to mělo dokončit. Ale je možné, že sledovanost nebyla velká a tak se nikomu nechce tu spoustu peněz investovat do něčeho co může sledovat ještě méně lidí...

3 0
možnosti
BH

Já bych to s tím přibližováním skutečnosti v detailech tak nepřeháněla. Zejména bych nedala v pokračování ke Kotkovi takovou machnu:-/;-)

1 0
možnosti
RC

Ale MT opravdu nebyla hubena...

Spise byl problem, ze v prvni serii mela modre oci (jako skutecna MT), ted hnede... detail, ktery slo lehce vyresit cockami.

5 0
možnosti
JS

J64a81n 93S57o47u75č81e74k

6. 1. 2020 7:07

Mně se seriál líbil a považuji ho za jeden z nejzdařilejších počinů, na kterých v posledních letech ČT participovala. A zvláště sympaticky vystupoval V. Kotek v roli Františka Štěpána Lotrinského. Myslím si, že tato osoba manžela Marie Terezie měla v habsburgské monarchii zřejmě mnohem větší roli, než která je jí obecně přičítána. K Vašim výtkám, výpravu a kostýmy považuji naopak za zdařilou a domnívám se, že věrně ukazovala honosnost tehdejšího dvorského resp. šlechtického života. Co se týká marginalizace zbožnosti M.T. v tomto seriálu, nu, myslíte, že by diváky zajímalo, kdyby se polovinu dílu dívali na modlitby a mše? Podle mě byla katolická víra M.T. v tomto seriálu zdůrazněna dostatečně. Celkově hodnotím všechny díly velmi kladně a doufám, že se dočkáme ještě dalších.

23 3
možnosti
LK

Děkuji za přečtení. Výpravě a kostýmům jsem nic nevytýkal, ani honosnosti dvora, ale chování postav. Dvorní dáma u císařské tabule v přítomnosti císařovny sedí s rozvalenými opřenými lokty o stůl a gestikuluje s příbory v ruce, to je prostě moc ;-)

2 0
možnosti
ZZ

sledovanost takových krojovaných seriálů, svědčí o úpadku společnosti

3 22
možnosti
Foto

Mít hokej v tom, co je kroj a co je kostým svědčí o úpadku základních znalostí Zdeňka Zámečníka:)

22 0
možnosti
MJ

Ano pane autore ale uvědomte si ,že toto bylo vyrobeno pro širší diváckou veřejnost a to mezinárodní,vztah jezuity a Marie byl ale velmi přesvědčivý, co se týká její víry.

1 0
možnosti
LI

O Marii Terezii jsem měla načteno hodně, beru to jako seriál a líbivý. Ne podbízivý, líbivý.R^ Kdyby se jednalo o dokument, měla bych výhrady. A myslím si, že to "lano" divákovi bylo hozeno báječně. -:)

14 2
možnosti
RC

souhlas.... popularne-naucne vydani neni totez, co dokument.

1 0
možnosti
Foto

Čtu Vás velmi pozorně, moc ráda, a ač vážně znám promile toho co Vy, je pravdou, že jsem si kladla v seriálu otàzky, co mě budou nutit k pátrání...

Vy pro mě máte pár odpovědí a vůbec Vaše články jsou vzácným zbožím. R^

Navzdory Vašim výtkám, a možná zrovna to je ta chyba...populárnější lano pro diváka...na něž já slyším... je tu celkem jasně podaný základ pro vnímání těch nadcházejících nejdúležitějšich osvícenskych snah, pochopit problematiku církve vším prorůstající. Toho moc k vidění ve filmech není. To se vlastně jen tak nějak učí a napapouškovaně pak ví. Bez hlubšiho pochopení. Mě osobně by zajímalo hodně reálné vyřizování si intimních pravd před všemi lokaji a to nejen...a ještě drobnost:)) ať je to jak je...zcela urvaná jsem z mladého Kotka...a to zcela. Neuvéřitelně charizmatický, zajímavý, dospělý hotový herec, krásný chlap...takto přízemně se tu vyjevím. Ale tak to je:)) dekuju za moc pěkny çlánek, co je hozenou rukavicí...zkoumat, chtit vedet, zalistovat a ucesat věci:))R^ ze seriálu, který dlouho chyběl...i když Vaše výtky beru:)

13 0
možnosti
RJ

Jo jo, ten Vojta Kotek, coby František Lotrinský se mi také velice líbil (tedy jako herec samozřejmě).

Já měl doposud Františka spojeného hercem Josefem Kemrem, který ho kdysi ztvárnil v jedné pozapomenuté české historické komedii (Marii Terezii tam hrála Helena Růžičková)

2 0
možnosti
RJ

Karma a v podstatě mám vůči tomuto filmu stejné připomínky jako Vy. R^

A navíc:

Ten údajný "milenec" Marie Terezie je naprostá fikce - nic takového nebylo nikdy prokázáno. Další velký faul je ta zpověď, ve které bylo toto údajné cizoložství odhaleno - páter Johannes by byl za prolomení zpovědního tajemství okamžitě exkomunikován, zvláště kdyby se s tím "pochlubil" přímo Vatikánu...

Konec "kariéry" barona Trencka mohl být předveden podrobněji, když už se značná část filmu jeho osobou zaobírá...

16 0
možnosti
Foto

Celkově...byly tam okamžiky ke skodě věci jako narychlo přemáznuté fankou...jako když Jàra Cimrmana potkává v Praze během 50metrů všechny osobnosti české kulturní fronty té doby :)) císařovnin zájem o to se dorozumět s poddanými ...tady vojáky .jejich řečí, snaha o smysluplnější uniformy...Pravda je...jak to udělat,? jestli to radši nevynechat. A stejné je to s Franzem Trenckem, tady vzteklým oddaným skřítkem, který byl jinak ale vzdělaný a znalý mnoha jazyků...a pak rychlý koneczvonec...

4 0
možnosti
  • Počet článků 290
  • Celková karma 16,57
  • Průměrná čtenost 905x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik