Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát. 

Oblíbená turistická destinace a dnes i místo soutěže Survivor se dříve jmenovaly Hispaniola. Jednalo se o první španělské území v Novém světě poté, co ji pro tehdejší Evropany objevil Kryštof Kolumbus při své první objevitelské plavbě v roce 1492. Dnes se zde nacházejí dva samostatné státy: Haiti zmítané násilím a politickou nestabilitou na západě a Dominikánská republika na východě.

Ostrov byl Kolumbem nazván La Espanola (latinizovaně Hispaniola). Tady bylo založeno město Santo Domingo (původně Santo Domingo de Guzmán, který byl patronem Domenica Columba, otce Kryštofa Kolumba), a to bratrem Kryštofa Bartolomějem Kolumbem 5. srpna 1496. Santo Domingo se stalo prvním správním, soudním a církevním centrem španělské koruny v Novém světě. V Santo Domingu se tak nachází první katedrála a první evropská kamenná pevnost v Americe; obě památky jsou v tzv. Koloniálním městě, památkové rezervaci, která byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Od prvních stop Španělů na písčitých plážích tohoto ostrova také započaly dějiny správy rozsáhlých nových území, které tehdy koruna Kastilie získala.

V prvních letech byl pověřený správou území sám Kryštof Kolumbus jako místokrál Indií. Místokrálovství Indií je souhrnný název pro řadu titulů a práv, které Kryštofu Kolumbovi udělili katoličtí panovníci Isabela Kastilská a Ferdinand Aragonský v roce 1492 nad již objevenými a teprve v budoucnu objevenými zeměmi, než se vydal na svou první plavbu (tzv. kapitulace ze Santa Fe). Zejména se jednalo o titul admirála Oceánského moře nad všemi ostrovy a pevninami, které v tomto moři objevil nebo získal a titul místokrále a generálního guvernéra nad pevninou a ostrovy, které objevil nebo získal v moři. Po smrti Kryštofa Kolumba získává po dlouhých sporech s korunou Kastilie titul místokrále syn Kryštofa  Diego Colón y Moniz Perestrello. Diego umírá v roce 1526 a titul místokrále Indií dále dědí jeho syn Luis Colón y Álvarez de Toledo.

Zároveň rod Colónů získává roku 1493 rodový erb, který je modifikován roku 1502. Vidíme zde pole království Kastilie (hrad), Leonu (lev), pole s ostrovy v moři a kotvy jako symbol titulu admirála Oceánského moře.

Erb Colónů

Během jeho nezletilosti došlo ke kompromisu, který ukončil spory s Korunou a v roce 1537 obdržel od Koruny titul 1. vévody z Veragua a panství o rozloze šesti set dvaceti pěti čtverečních mil na jihoamerickém kontinentu (dnes provincie Veragua v Panamě). Byl také poctěn dědičnou důstojností markýze Jamajky. Je nutno říci, že svoje vévodství nikdy fakticky nezískal, protože s jednalo o území, které se mu nepodařilo nikdy vojensky ovládnout pro odpor místních původních obyvatel oblasti a složité klimatické podmínky. Později se vzdal  teritoriálního panství výměnou za roční rentu, i když si ponechal tituly vévody z Veragua a markýze z Jamajky a 16. března 1557 obdržel také formální čestný titul vévody z La Vega de la Isla de Santo Domingo. Roční renta byla za vévodství vyplácena jeho potomkům až do roku 1898.

Tyto tituly existují dodnes, byť jsou samozřejmě formální bez návaznosti na konkrétní území a pravomoce,  a drží je Cristóbal Colón de Carvajal, 18. vévoda z Veragua, 16. markýz Jamajky, 20. admirál Oceánského moře a 17. vévoda z La Vega de la Isla de Santo Domingo (nar. 1949). Cristóbal je podnikatelem, námořníkem důstojníkem ve výslužbě a potomkem Diega Colóna (Kolumba). A rod slavného mořeplavce pokračuje dál, protože má děti Cristóbala a  Ángelu.

Juan Francisco de Güemes y Horcasitas. Místokrál Nového Španělska 1746-1755

V roce 1535 bylo vytvořeno místokrálovství Nové Španělsko (Virreinato de Nueva Espana. Jeho prvním místokrálem byl Antonio de Mendoza y Pacheco a hlavním městem místokrálovství bylo Mexico, založené na zaniklém městě říše Aztéků Mexiko-Tenochtitlan. Pokrývalo obrovskou oblast, která zahrnovalo španělská území v Severní Americe, Střední Americe, Asii a Oceánii. Později vznikaly další místokrálovství. Místokrál Nového Španělska byla výkonná funkce, která sloužila jako přímé zastoupení španělského krále v čele vlády této územně-správní jednotky španělského impéria. Místokrál byl jmenován přímo panovníkem a disponoval rozsáhlou mocí a vlastním místokrálovským dvorem, vždy byl z nejvyšší aristokracie Španělska . Místokrálovství zaniká v 19. století v důsledku pádu španělské moci na americkém kontinentě.

Generální kapitán  (1771-1778) José Francisco Antonio Solano y Bote

Tehdy v roce 1535 se Hispaniola stala autonomní správní jednotkou místokrálovství Nové Španělsko nazvanou Generální kapitanát Santo Domingo, kapitanát byl zároveň i Královskou audiencí Santo Domingo. Královské audience byly soudní dvory a vykonávaly soudní pravomoc, v jejích čele stál prezident (spojoval funkce místokrále nebo generálního kapitána). Generální kapitán byl správním guvernérem, který disponoval pravomocemi vojenského velitele v době války.

Znak Kapitanátu Santo Domingo

Církevní správa byla definitivně ustavena bulou papeže Pavla III. Super universa orbis ecclesia roku 1546, kdy bylo vytvořeno arcibiskupství Santo Domingo. Generální kapitanát Santo Domingo vytrval s různými obměnami a krátkými přestávkami až definitivního opuštění ostrova Španěly v druhé polovině  19. století a vyhlášení nezávislé Dominikánské republiky.

Tolik střípek k dějinám španělské správy na americkém kontinentě.  Jedná se o velmi rozsáhlou problematiku, kterou jsem chtěl přiblížit svým čtenářům.

Real Audiencia de Santo Domingo ve městě Santo Domingo. Na vrcholu portálu je říšský zank Španělska, vlevo je znak kapitanátu a vpravo města Santo Domingo

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 23.3.2024 14:55 | karma článku: 15,70 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma: 20,15 | Přečteno: 397x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik