Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schodiště k nesmrtelnosti – sláva světců a opatů v kamenných erbech Strahova

Skromnější vstup do Strahova býval od 16. století od Pohořelce skrze dům „U zlatého stromu“, čp 147.  Vede zde dnes velmi romantické schodiště pod asi nejkrásnější erbovní památkou Pohořelce. Vstupte, milí čtenáři. 

Od roku 1143, kdy byl na západní straně petřínského kopce, zvaného Strahov založen první premonstrátský klášter v českých zemích, se stali "bílí bratři", jak jsou někdy premonstrátští řeholníci označováni, nedílnou součástí duchovních i kulturních českých dějin. Zakladatelé byli kníže Vladislav II. a olomoucký biskup Jindřich Zdík, místo nazvali "Sion". Klášter byl ve své historii nejen centrum vzdělanosti a kultury, ale stejnou měrou i centrem duchovním.

Strahovská opatská bazilika je navíc místem, kam byly roku 1627 přeneseny ostatky Svatého Norberta, zakladatele premonstrátského řádu, čímž se Strahov stal jeho jakýmsi pomyslným duchovním středem a i katolickou oporou pobělohorské Prahy. Zakladatel řádu zemřel dne 6. června 1134 a byl pochován v klášterním kostele v Magdeburku, roku 1627 byly jeho ostatky převezeny do premonstrátského kláštera na Strahově. Když se Magdeburg v době třicetileté války přiklonil k protestantství, získal strahovský opat Kašpar z Questenberka ostatky světce pro Prahu. Císař zaštítil jeho iniciativu a pověřil i Albrechta z Valdštejna, aby byl translaci nápomocen ochranou svého vojska. Tělo bylo ve slavném procesí na přelomu roku 1626 a 1627 přeneseno na Strahov. Pro náhrobek dal opat adaptovat a nově vysvětil dosavadní postranní kapli sv. Voršily a jejích družek, v ní dal zbudovat stříbrný sarkofág sv. Norberta pod knížecí korunou na sloupech a kapli uzavřít stříbrnou mříží a Norbert vstoupil mezi zemské světce.

Ve Strahovské bazilice se záhy vytvořila nekropole katolíků, kteří byli pochováni na tomto významném duchovním místě. Dochované epitafy dokládají pohřby převážně v prvních letech a desetiletích po roce 1620. Nekropole tak byla určitým odrazem nových náboženských poměrů v zemi a symbolicky stála na jedné pohledové rovině s katedrálou sv. Víta, kde tehdy byla nekropole zejména osob spojených se státem stavovským a předbělohorským. Pomyslným klenotem strahovské nekropole světských osob byla jižní boční loď basiliky, kde je přistavěna kaple Panny Marie Pasovské s náhrobkem legendárního císařského vojevůdce třicetileté války Gottfrieda Heinricha  Pappenheima (+ 1632). Osudnou se stala Pappenheimovi bitva u Lützenu 16. listopadu 1632. Zde vedl v čele své jízdy protiútok proti postupujícím Švédům a během něj byl smrtelně raněn dělovou koulí. V kapli je pohřben i jeho syn Wolfgang Adam Pappenheim (+ 1647).

Do Strahovského kláštera bylo možné vstoupit od Břevnova hlavní triumfální branous figurální výzdobou. Skromnější vstup do strahovské kanonie býval od 16. století od Pohořelce skrze dům „U zlatého stromu“, čp 147. Dům byl v jurisdikci Strahovské kanonie a byl v průběhu let stavebně upravován. Vede zde dnes velmi romantické úzké schodiště až na nádvoří areálu Strahova. Vstup je to méně nápadný, ale i zde byl kladen důraz na kvalitní reprezentaci a uměleckou podobu. Nad brankou vidíme bezpochyby nejkrásnější venkovní heraldickou památku Pohořelce a patrně i barokních Hradčan, a to barevně polychromovaný alianční znak Strahovské kanonie premonstrátů (vlevo) a znak strahovského opata Mariána Antonína Hermanna.[1] Alianční znaky převyšuje mistrně zhotovená busta strahovského opata (patrně Hermanna), která byla zřejmě vysochána Janem Antonínem Quitainerem[2] do roku 1741. [3]

Strahov je v pohledové rovině ke katedrále sv. Víta

Vystoupáme li tímto schodištěm pod laskavým pohledem kamenného opata, tak se před námi z přítmí brzy vynoří monumentální běloskvoucí čistá hmota Strahovské baziliky a jejích věží s klášterem jako duchovní skály Prahy a naší země.

 

 

 

[1] Marián Antonín Hermann (1675-1741), potomek staré pražské obchodnické rodiny, opat kláštera strahovského (Montis Sion) a milevského (Milovicensis), visitátor a generální vikář řádu. Do kláštera na Strahově vstoupil v roce 1691, v letech 1692 až 1696 studoval v Collegiu Norbertinum, vysvěcen byl 20. 9. 1698 v kapli v arcibiskupském paláci. Knihovníkem Strahovské knihovny byl v roce 1698. Poté v letech 1700 až 1710 vyučoval v Collegiu Norbertinum, opatem Strahovského kláštera od roku 1711 do své smrti. Opat byl vynikajícím hospodářem a odborníkem v této oblasti, těšil se také přízni vídeňského dvora, za něj Karel VI. s chotí navštívili Strahov a poklonili se ostatkům sv. Norberta.

[2] Syn Ondřeje Filipa Quitainera, byl to český pozdně barokní řezbář a sochař figuralista. Byl umělecky velmi plodný, a také uznávaný umělec tvořící v duchu vrcholného baroka s příznaky nastupujícího rokoka.

[3] VLČEK, Pavel, Umělecké památky Prahy, Pražský hrad a Hradčany, Praha, 2000, st. 370-371

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 4.2.2024 15:07 | karma článku: 14,81 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik