Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voršila, manželka Brikcího zvonaře, rozená Frölichová z Freydenfelsu, z rodu Turkobijce

První manželka známého zvonaře Brikcího není příliš známá. Stále se jen zmiňuje jako "Voršila". O místech v Praze spojených s Brikcím, o jeho dceři Anně a o první manželce Voršile.   

Brikcí z Cimperka (asi 1535 – 1599 Praha) byl patrně nejvýznamnější český kovolijec, cínař, konvář a zvonař. Pocházel ze zvonařské rodiny Bartoloměje Berounského a umělecky a řemeslně působil především v letech 1553-99. Kromě zvonů sléval svícny, rakve, epitafy i cínové křtitelnice. Měl i obchod se železem, plátnem a exotickými komoditami jako bylo koření. Zhotovil na osmdesát zvonů pro různé kostely v Praze, blízkém i vzdáleném okolí. Za své zásluhy byl povýšen do šlechtického stavu s přídomkem z Cimperka (též Cimberka, von Zinnberg). Postupně se z něj stal velmi zámožný a vážený měšťan Nového Města pražského s několika domy, usedlostí a vinicí. Vlastnil knihy, obrazy a jiná umělecká díla.[1] Zemřel při jedné z morových epidemií, které koncem 16. století sužovaly Prahu.

Erb Voršily z Freydenfelsu

Vlastnil od roku 1581 dům v bývalé Konvářské ulici na Novém Městě pražském (dnes Jungmannova 28, č.p. 747), kde měl i dílnu. Tehdy se dům nazýval U zvonařů, U tří zvonků nebo Brikcího dům.[2] Dnes na místě komplexu z barokních a renesančních prvků stojí konstruktivistický obchodní dům z roku 1933. U Františkánské zahrady je však dochovaný renesanční patrový domek – Brikcího dům, který je napojený na dvoranu obchodního domu. Jedná se o pozůstatek staré zástavby této lokality. Obecně celá dnešní Jungmannova ulice byla místem působení několika novoměstských zvonařských hutí, odtud její historický název po založení Nového Města – Konvářská nebo Zvonařská.[3]

Erb Brikcího z Cimperka

Do místopisu Prahy vstoupil Brikcí i na dnešních Vinohradech, kde kolem roku 1550 vlastnil viniční usedlost - odtud jméno ulice i lokality – Zvonařka (dnes U Zvonařky 1).[4] Po smrti Brikcího zde hospodařila jeho dcera Anna, kterou měl se svou druhou manželkou Alžbětou z Volfenburgu, a která byla od roku 1615-16 provdána za novoměstského radního Ondřeje Kocoura z Votína. Ondřej a Anna měli jediného syna Jana, který byl posledním mužským potomkem rodu Brikciů z Cimperka. Po smrti Anny roku 1617 se Ondřej Kocour plně věnoval novoměstské politice a byl jmenován radním Fridrichem Falckým.  Jeho účast na povstání skončila tragicky, kdy byl sťat 21.6.1621 a tělo pohřbeno jeho sestrou Annou u sv. Jindřicha v Praze. Nedlouho poté patrně umírá i jeho malý syn Jan a jeho teta Anna jako jediná dědička Kocourů z Votína po roce 1627 odchází do exilu.[5]

Erb Voršily z Freydenfelsu

Jeho druhou manželkou byla výše zmíněná Alžběta z Volfenburgu, která proslula tím, že po smrti manžela vedla jeho zvonařskou dílnu. Patřila k příkladům žen, které se tehdy jako vdovy úspěšně uplatnily ve vedení dílen či obchodu.

Nicméně Brikcí měl i první ženu. O té se nám nedochovalo téměř nic. Je zmiňována pouze jako „Voršila“ či „Uršula“. Prostřednictvím jejího dochovaného erbu je však možné odhalit, z jakého rodu pocházela.

Erbovní listina Frolich von Freydenfels Signatur: AT-OeStA/AVA Adel HAA AR 262.3

V roce 1588 dal Brikcí jako mecenáš benediktinského kláštera a opatství „V Emauzích“, který byl tehdy součástí utrakvistické církevní organizace[6], na klenby ambitu namalovat svůj erb a rozverné renesanční grotesky. Patrně nebyl jediným zámožným měšťanem, který zde nechal vytvořit renesanční malby, ale právě jeho erb pomohl dataci těchto výmaleb v ambitu. Pod jeho erbem je jeho jméno a datum 1588 – text „Pan Bůh bud spomocník a ochráncze muoj, Brykczy Zwonař z Czynpergků, 1588 (klenba 24/XVIII ve východním křídle ambitu).[7] A přímo naproti erbu Brikcího je erb jeho první manželky Voršily.

Erby Brikcího a Voršily

Díky erbu může Voršila povystoupit ze stínu. Vidíme zde štít provázený textem. „W czas potrzeby a w nedostatku mem Pan Buh mne newopustí“ a „Worssila zvonářka Frelichowa rozena Frey....“. Erb Voršily je následující: v černo - stříbrném děleném štítu (černá nahoře) je černo stříbrně - dělený lev se zelenou větvičkou v pravé tlapě, na štítě kolčí přilba s korunou a s přikryvadly černo – stříbrnými, v klenotu stříbrný vyskakující lev se zelenou větvičkou v pravé tlapě. Mj. freska nesprávně (snad díky pozdějším opravám) zobrazuje přikryvadla černo – zlatá. Erb je umístěn v dekorativní kartuši.

Erb patří rodu „Frölich von Freydenfels“. Čili Voršila z Cimperka byla rozená Frölichová z Freydenfelsu. Jednalo se o rod povýšený v Praze dne 12.1.1562 do šlechtického stavu císařem Maximiliánem II. Konkrétně Jakob Frölich, kterému byl udělený výše uvedený erb a predikát „von Freydenfels“, a to za zásluhy ve válce proti Turkům. Spolu s Jakobem byli do šlechtického stavu povýšeni jeho bratr Christoph a bratranci Johann a Sigmund.   

Jedná se o příklad, kdy je díky heraldice možné identifikovat osobnosti minulosti, kterým nebyla ani za života věnována velká pozornost, a tak mohou vystoupit z částečného či úplného zapomnění. Jako první manželka slavného zvonaře – Voršila Frölichová z Freydenfelsu.

 

 

[1] KILIÁN, Jan, Povstalci a odsouzenci – osudy 27 obětí staroměstské exekuce, Praha, 2021, str. 316

[2] dům U Tří zvonků, obchodní dům Te-Ta - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz)

[3] BAŤKOVÁ, Růžena a kol, Umělecké památky Prahy-  NOVÉ MĚSTO, VYŠEHRAD, Praha, 1998, str. 810

[4] PRIX, dalibor a kol, Umělecké památky Prahy - Velká Praha M-Ž, Praha, 2017, str. 912

[5] KILIÁN, Jan, Povstalci a odsouzenci – osudy 27 obětí staroměstské exekuce, Praha, 2021, str. 316-317

[6] V době husitských bouří se část konventu přidala na stranu husitů, patrně to zachránilo klášter před vypálením a zachovalo gotické malby v ambitu z dob Karla IV. Ke katolické církvi pak klášter přechází po Bílé hoře.

[7] Karel IV. a Emauzy; Liturgie - text - obraz (edd. Kateřina Kubínová et al.). Praha 2017, s. 164-183, str. 181

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 18.6.2023 19:43 | karma článku: 12,47 | přečteno: 228x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,11 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,04 | Přečteno: 293x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,85 | Přečteno: 284x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 537x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 17,13
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik