Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Políbení rybářova prstenu papeže není ponížením ani přisluhováním

K napsání tohoto článku mě podnítila četba internetových diskusí ohledně zprávy, že papež František v březnu odmítl v italské Loretě gesta políbení jeho prstenu při tradiční audienci věřících. 

U čtenářů tato zpráva vyvolala z části velkou podporu „demokratizace“ katolické církve současným papežem, u jiných zase odpor k „zatuchlosti“ katolické církve, ba přímo výsměch lidem, kteří toto gesto úcty činili, další papeže odsuzovali, že bortí staré pořádky. Skoro nikdo však neprojevil pochopení pro věřící.

Katolická církev a její liturgický život i život společenství věřících je složen z mnoha zvyklostí. Některé jsou přímo zavedeny autoritami z předchozích staletí, některé se dodržují bez jakéhokoliv formálního podkladu. Katolické zvyklosti tvoří každodenní život jednotlivého katolíka a katolického společenství. Všechny z těchto mnoha zvyklostí naplňují životy věřících, obohacují je, dávají směr jejich každodennímu životu.

Můžeme uvést kupříkladu sklonění hlavy a pokřižování se v úctě před Přítomností Krista ve svatostánku, když věřící míjí kostel nebo Boží muka, či klečení, a to například při mši, při vystavení Svátosti oltářní nebo při soukromé modlitbě. Ke zvyklostem patří i pokleknutí na pravé koleno, a to směrem ke svatostánku, v němž je přítomna Svátost oltářní či před relikvií Pravého Kříže, je-li vystavena k adoraci.

Dostávám se tak nyní ke zvyklosti líbání prstenu hodnostářů církve, potažmo líbání tzv. Rybářova prstenu papeže.

Rybářův prsten je základní insignií papežů. Názvem připomíná sv. Petra i poslání papežů „být rybáři lidí“ (piscatores hominum) a kormidelníky „Petrovy loďky“. Současně jde o odznak biskupské hodnosti, který je znamením věrnosti a symbolem duchovního „zasnoubení“ biskupa s církví. Na prstenu je postava rybáře sv. Petra a latinsky psané jméno papeže.

Dle zvyklosti, která má původ v raném středověku, se před papežem poklekává na chvíli na levé koleno, přičemž koleno je až na zemi a záda máte rovně.  Když se zdraví papež nebo se od něj odchází, taktéž u jiných hierarchů s hodností biskupa a vyšší, kteří mají nad katolíkem jurisdikci, např. biskup nebo arcibiskup diecéze, nikoliv sousedící diecéze (pouze, není-li přítomen papež). Při pokleknutí na levé koleno se políbí hierarchův prsten. Je třeba zdůraznit, že políbí. Dle pravidel etikety jde o vyjímku z náznaku políbení, nejedná se o ples a pro náznak políbení zde není místo jak se mnozí domnívají s odkazy na své znalosti etikety. Tato tradice je dodržována, ale není povinností. Políbení prstenu a poklek odkazuje k tomu, že věřící projevuje úctu papeži jako náměstkovi Ježíše Krista. Polibek je výrazem úcty, zároveň měl však připomínat závazek k diecézi a potažmo také lidem v ní, jako odpovědnému pastýřovi svého stáda věřících, pokud použijeme biblický příměr. Polibek je symbolem oboustranné loajality.

Jeden rys mají všechny tyto katolické zvyklosti společný, a to je jejich schopnost obracet lidi od všednosti, světskosti, každodennosti a směrovat je k posvátnu, transcendentnu, věčnosti. Gesto papeže Františka bylo tentokrát pro mnohé věřící zklamáním, a to vzhledem ke všemu výše uvedenému, lidé byli vedeni upřímnou a vroucí radostí, že se setkali s náměstkem Ježíše Krista na zemi a chtěli mu vyjádřit úctu. Sám papež František v květnu 2014 líbal ruce přeživším Šoa při své cestě na Blízkém východě, přičemž nikdo mu tu možnost neodnímal, vyjadřoval úctu k utrpení lidí. Nyní chtěli lidé vyjádřit úctu jeho úřadu jako transcendentnímu spojení s Kristem. 

Všechny uvedené zvyklosti mají hlubší význam a chápou je lidi věřící, kteří jsou účastni života katolické církve. Lidé vně společenství si neuvědomují uvedené souvislosti. Toto není debata o rovnosti či jakési demokratizaci nebo modernitě. Ostatně políbení prstenu není znakem nerovnosti či ponižování, je to symbol oboustranného závazku, obrazně dříve líbal ruku leník svému lennímu pánu – tím stvrzovali vzájemné povinnosti, nebyl to vztah pána a sluhy, to je třeba si uvědomit.

Nepřesvědčuji vážené čtenáře, aby si považovali katolických tradic, to je nechť na každém, ani nikoho neodsuzuji, ale chtěl jsem svým blogem poukázat na aspekty, které si lidé málokdy uvědomují při rozhovorech o výše uvedených tradicích. 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 31.3.2019 22:07 | karma článku: 23,53 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik