Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři defenestrační omyly i po 400 letech

Nejčastěji se v souvislosti s defenestrací ze dne 23.5. 1618 opakují následující omyly a jsou v podstatě úporně a stále dokola opakované bez ohledu na stávající stav historiografie. Pokusme se je osvětlit, vážení čtenáři  

Písař Fabricius

Fabricius v době defenestrace zastával úřední místo prvního sekretáře německé expedice České dvorské kanceláře. Sekretář byl úředník, který vedl agendu dvorské kanceláře a organizoval práci množství písařů kanceláře a kontrasignoval akty nejvyššího kancléře. Sekretáři přímo vytvářeli úřední rozhodnutí, a to tím, že pročítali podklady (spisy), dělali k nim poznámky a předávali koncipistům, ti vytvořili návrh rozhodnutí, který poté putoval ke schválení příslušné osobě, kancléři či místokancléři, někdy sekretáři. Čistopis poté vyhotovil písař. Písaři u kanceláře museli perfektně ovládat gramatiku a jazyky dle agendy a museli mít znalosti kaligrafie. Po vyhotovení dal písař písemnost svému kolegovi ke kontrole chyb. Samotný úřad byl v Ludvíkově křídle Pražského hradu. V přízemí byla tzv německá expedice, kam docházel Fabricius  (starala se o záležitosti slezských knížectví a části Čech). Je nutno říci, že úřad byl vysoce byrokratizovaný a efektivní. Spisy byly registrovány a evidovány (registrátory), vyřizovány sekretáři a koncipisty, za poplatky a nákup nábytku a psacích potřeb a jiného materiálu odpovídal taxátor, dále byl v kanceláři pomocný aparát sluhů, vrátných a poslové. Na vrcholku pyramidy byl nejvyšší kancléř a místokancléř. 

A odkud se vzal mýtus o písaři? Patrně z důvodu, že ve chvíli defenestrace byl Fabricius přítomen u jednání obou místodržitelů v úřadovně České kanceláře ve druhém patře. Za krále Ferdinanda II byla kancelář rozdělena na část pražskou a vídeňskou, sekretáři české expedice byli často nepřítomni, a tak jejich agendu zastával i Fabricius jako sekretář expedice německé a skutečný královský rada, tuto hodnost získal za píli a věrnost od Rudolfa II.  Účastníci těch události vždy Fabricia nazývali sekretářem, ale později se povědomí lidí rozmělnilo, a tak Fabricius klesl na roveň prostého písaře v očích lidí, což je daleko od pravdy.  

Ke dni defenestrace byl tedy Filip Fabricius prvním sekretářem německé expedice České dvorské kanceláře a skutečným královským radou.

Místodržitelé dopadli do odpadků či hnoje nebo snad papírů

Pan prof. Jozef Petráň s prof. Jaromírem Tesařem z ústavu soudního lékaře již v 80. letech 20. století prokázali výzkumem, že: "Při pádu lidského těla z výše záleží na podložce, na kterou tělo dopadne. Kdyby šlo o rovnou nebo téměř rovnou tvrdou plochu (například kamenitou nebo skalnatou), došlo by z výše 15 - 16 metrů určitě k závažným zraněním (zlomeniny končetin, páteře, žeber nebo lebky). Tato zranění vedou většinou k smrti. Dochází i k poranění vnitřních orgánů, například roztržení sleziny, jater, utržení srdce a podobně. Ani smetiště by úplně nezabránilo nějakému poranění. Mimoto smetiště by muselo být dosti vysoké, měkké a značně pružné, protože síla dopadu silnějšího člověka z tak velké výše je značná. Kromě toho nelze předpokládat, že by se na takovém svahu podobné smetiště udrželo. To, že nedošlo ke zranění tří osob po pádu z výše 15 - 16 metrů, lze však vysvětlit jinak. Svah byl dosti prudký. Nedošlo proto při dopadu těla k náhlému zastavení těla (což má právě za následek těžká zranění), ale jen k mírnému zabrzdění a tangenciálnímu posunu po šikmé ploše. Těla na tuto šikmou plochu nedopadla zřejmě hlavou, ale buď hýžděmi, zády nebo bokem, Po dotyku s podložkou došlo k posunu těla po silně sešikmeném svahu a tím k tření těla na povrchu svahu a zabrzdění. Samozřejmě, že při tomto mechanismu mohlo dojít i ke kutálení se po svahu. Tak lze snadno vysvětlit, že ani jeden z padajících neměl vážnější zranění a Martinic a Fabricius byli schopni ihned odejít, respektive utíkat. Oblek, který v té době býval dosti silný, snadno mohlo zabránit oděrkám na těle. Tržná rána na hlavě Slavatově mohla nastat jak o římsu dolejšího okna, tak i případně o nějaký kámen nebo výčnělek na svahu, na který dopadl. Při tom, spíše než při nárazu na římsu, mohlo dojít k lehkému otřesu mozku a bezvědomí."  

Taktéž bylo prokázáno archeologickým výzkumem, že pod Ludvíkovým křídlem smetiště nebylo.

A odkud se vzala legenda o odpadech, hnoji a papírech? Důvodem byla patrně silná konsternace účastníků defenestrace z toho faktu, že jejich oběti přežili bez úhony. Jsme v době silné víry, provázené i velkou pověrčivostí. Mnozí viděli v tomto špatné znamení, a že Bůh nebyl nakloněn krokům vzbouřenců. Snažili se tak racionálně vysvětlit důvod přežití. "Ale po lidsku o tom pádu jejich mluvě," píše protestantský historik Pavel Skála ze Zhoře, "i to mohlo těm osobám hrubě býti nápomocno, že se v tom pádu smrtelně neztloukli aneb dokonce nezabili, že upadli právě na místo a smetiště, na něž vrátní kanceláře české od mnoha let neustále kancelář vymetali i druhou světnici, v níž osoby přísežné obyčejně sedají, a dotčeným oknem všechno smetí dolů sypali." Podivuhodné zachránění místodržících nezajímalo jen katolíky, ale i turecké diplomaty. Za dvě léta nato, roku 1620, Václav Budovec z Budova v rozmluvě s tureckým poselstvím říkal o defenestraci, "že v tom příkopu pod tím oknem hrubá hromada papíru, co tak z kanceláře od zbytečných listů a papírů z toho i dolejšího okna dolů vyházeli, byla, a tak že ti vyhození měkce na tu hromadu papíru padli a proto se neurazili." V podstatě skoro ihned po defenestraci začali zúčastněné oběti přičítat svou záchranu Panně Marii, k níž se modlili při vyhazování z okna. Zázračné zachránění s pomocí Panny Marie se velmi brzy stalo součástí pobělohorské ikonografie a velmi se rozšířilo.  

Místodržitelé a sekretář vděčí tedy za záchranu terénním poměrům v místě, nikoliv dopadu do odpadků, papíru či hnojiště. Výška pádu je pouze odhadována, dnes již nelze prokázat hloubku příkopu a tedy i výšku oken od země ke dni defenestrace.

Detail Votivního obrazu Slavaty z Chlumu - místodržící padají do náruče Panny Marie

Filip Fabricius byl odměněn šlechtickým titulem „z Hohenfallu“.

S tímto jsem se setkal zcela nedávno. Je třeba osvětlit, že Filip Fabricius pocházel z Mikulova ze zcela prostých poměrů, rodiče patrně zemřeli na mor, byl absolventem jezuitské Akademie v Praze (Klementinum), kdy mu studia hradil Adam z Ditrichštejna, který si povšiml jeho nadání v Mikulově, kde vynikal na tamní škole. Za doby před rokem 1618 dosáhl úřední hodnosti prvního sekretáře německé expedice České dvorské kanceláře a skutečného královského rady.

Po porážce stavovského povstání započal rychlý vzestup Fabricia, výhodně zakoupil konfiskované majetky na Mělnicku a získal úřad komorního rady a podkomořího věnných měst. Je dlužno říci, že Fabricius po celý život vynikal pracovitostí, znalostmi a pílí. Všechny úřady skutečně odpovědně vykonával a nezařadil se do řady pobělohorských parvenu

23.3.1623 byl listinou v Řezně z vůle Ferdinanda II. povýšen do šlechtického stavu a byl mu udělen titul rytíře a predikát z Hohenfallu a polepšen erb. Fabricius totiž již erb měl. Za Rudolfa II mu byl udělen erb a predikát z Rosenfeldu, a to za vynikající služby v úřadu a věrnost koruně.  Stal se tak erbovním měšťanem, erbovník nebyl šlechticem, nevlastnil deskový statek, ani neměl právo zasedat na zemském sněmu. Jednalo se většinou o zámožné patricije, umělce či vědce, stali se tzv. povýšenými měšťany. Erbovník měl erb a predikát, ale nejednalo se o šlechtice.

Roku 1623 se stává šlechticem – rytířem. Psal se tedy Filip Fabricius, rytíř z Rosenfeldu a Hohenfallu.

Hohenfall byl proslulý přídomek z „vysokého pádu“, nešlo o titul, jednalo se o velkou čest a Fabricius se k němu hrdě hlásil. Nazýval se poté povětšinou rytířem z Hohenfallu.

Erb Fabricia po povýšení do rytířského stavu

Tolik tedy několik poznámek k části legend kolem defenestrace 1618. Snad přispějí k lepšímu pochopení  a hlubšímu zájmu o ony události před 400 lety.

Literatura:

Kilián, Jan. Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, České Budějovice: Veduta, 2005

Petráň, Josef. Staroměstská exekuce. Praha: Mladá fronta, 1985.

 

Fotografie: Fotografie jsou použity z publikace Kilián, Jan. Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, České Budějovice: Veduta, 2005 z vlastního archivu autora blogu

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 24.5.2018 22:09 | karma článku: 32,86 | přečteno: 2147x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,79 | Přečteno: 187x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik