Řád přátelství není nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince

Mnohokrát jsme četli, že pan Donald Trump chce za ministra zahraničí pana Rexe Tillersona - nositele Řádu přátelství, prý obdržel nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince, je to však opakovaný mýtus. Není to nejvyšší řád pro cizince

Řády

Tento blog je malou poznámkou k mýtu, který se bez konce opakuje kolem Řádu přátelství v našich médiích.

Řád přátelství je nástupcem Řádu přátelství národů (1972), byl zřízen výnosem prezidenta Ruské federace číslo 442 (1994) a v žádném případě to není nejvyšší řád jaký může cizinec obdržet, naopak, v hierarchii řádů je to nejnižší vyznamenání pro cizince.

Autorem návrhu je umělec Alexandr Borisovič Žuk. Řád je vyroben ze zlaceného stříbra  (ryzost stříbra 925/100 /). Řádová dekorace má vzhled pěticípé hvězdice se zlatými paprsky. Na středu hvězdy je malými nýtky upevněn symbol zemské mapy ( zeměkoule). Tento střed je orámován zeleně smaltovaným věnečkem z vavřínových listů s rubíny. Je zde nápis v azbuce Mír a přátelství.
Řád je upevněn pomoci závěsného ouška ke klasické ruské hliníkové kolodce. Stuha symbolizuje barvu země ( zelená ) a barvu nebe ( modrá ). Nosí se na levé straně hrudi bezprostředně za Řádem cti.

V hierarchii řádů Ruské federace je vyšším vyznamenáním, které může obdržet i cizinec (od nižších k vyšším) - Řád cti, Řád Alexandra Něvského, Řád svaté velkomučednice Kateřiny (mimořádně vzácné vyznamenání, dekorován pouze jediný cizinec lichtenštejnský občan baron Eduard von Falz-Fein), vůbec nejvyšší řádem, který může obdržet cizinec hlava státu je zcela mimořádné vyznamenání Řád svatého apoštola Ondřeje (pouze dva cizinci – prezident Azerbajdžánu Aliev a prezident Kazachstánu Nazarbajev).

Čili Řád přátelství je sice vysoké ruské vyznamenání, nicméně pro cizince se používá „běžně“.  Nelze tedy v žádném případě tvrdit, že je to nejvyšší ruské vyznamenání pro cizince, bohužel se toto opakuje ve všech českých mediích již několik let. Patrně z důvodu, že ostatní řády jsou u nás zcela neznámé, možná právě pro svojí vzácnost udělování, a to i občanům Ruské federace.

 

Referenční publikace: Grigorijev a kolektiv redakce : Vyznamenání nového Ruska, Sankť - Pěterburg, 1997

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 3.2.2017 14:51 | karma článku: 20,13 | přečteno: 565x