Operace Dunaj, ruští komunisté a veteráni a česká media

V pondělí proběhl českými médiemi sled zpráv, že ruští komunisté chtějí, aby měli účastnící operace Dunaj 1968 postavení veteránů. http://zpravy.idnes.cz/rusko-poslanci-okupace-ceskoslovensko-veterani-fus-/zahranicni.aspx?c=A16060

Samotný návrh změn do federálního zákona o veteránech (Federální zákon č. 5 z roku 1995 Sb) vnesl do Státní dumy 6.6.2016 poslanec KPRF Jurij Sinělščikov, a to návrhem adresovaným předsedovi Státní dumy p. Naryškinovi, kde rozsáhle argumentuje, proč byla operace Dunaj operací bojovou srovnatelnou s působením příslušníků vojsk SSSR v jiných zemích v době tzv. studené války.

Okamžitou reakcí již 6.6. bylo odmítnutí tohoto návrhu poslanců KPRF dalšími poslanci Státní dumy, konkrétně prohlášení poslance Dimitrije Gudkova ze strany Spravedlivé Rusko (počítané mezi tzv pro-kremelskou frakci), který uvedl, že tento návrh pouze zhorší postavení Rusů žijících v ČR, přinese odmítavou reakci Prahy a velvyslanectví ČR a označil celou iniciativu jako nepodařené PR KPRF.

Dlužno říci, že tento návrh již byl prosazován dříve, ale stanovisko vlády Ruské federace je neměnné. Úředním přípisem místopředsedy ruské vlády p. Prichodka již ze dne 19.5.2016 byla tato iniciativa odmítnuta, stejně tak i tento návrh. Tím je v Státní dumě jakýkoliv legislativní proces ukončen dříve než začal. To samozřejmě nezabrání tomu, aby ona trojice poslanců nevnášela onen návrh opakovaně.  Podobně jako naši poslanci i poslanci ruští hledají často nesmyslná či hloupá témata, aby se nějak zviditelnili, o těch třech by jinak nikdo nikdy neslyšel. Zdůvodnění onoho návrhu je samozřejmě v kategorii hloupé a nesmyslné a ignoruje dobové reálie.

Celá  dotčená korespondence Státní dumy  je k dispozici zde: http://asozd2.duma.gov.ru/addwork/scans.nsf/ID/DC86CBFE371A39A343257FCA0035B9FA/$File/1091640-6_06062016_1091640-6.PDF

Co na to česká media? Bohužel nikdo z redaktorů si nedal prostou práci, aby si přečetl na ruských serverech více. Rozumím, že je v dnešní novinařině tlak na rychlost práce enormní, ale poté jsou výsledkem články, které spíše připomínají propagandistické rychlosloupky. Samozřejmě v našich zprávách se již neobjevilo, že návrh byl okamžitě ruskou vládou odmítnut, že poslanci jiných frakcí Státní dumy stejně jako Češi považují návrh za nesmyslný a škodící vztahům obou zemí.  A tak ona nevyvážená zpráva klasicky vyvolala sled dalších událostí, tj. zejména prohlášení představitelů TOP 09 a žije vlastním životem. Jen tak na okraj, na Ukrajině je již více než deset let účinný výnos prezidenta republiky (p. Kučma) ze dne 11.02.2004 číslo 180/2004, kde jsou vojáci operace Dunaj zařazení mezi veterány „bránící výdobytky socialismu v ČSSR“.  Pochybuju, že poslanci Top 09 o tomto výnosu vědí.

V poslední době se nám vrší zprávy o ruské propagandě, a jak je důležité jí odhalovat, často však vidím, že onen informační boj si mnozí zcela bezelstně a klidně vykládají tak, že je třeba používat metody stéjné. Tím ony ruské zprávy dostanou ještě větší prostor, protože čtenáři i tak  již často nevěří zprávám domácím.  Zpráva by měla přinést obě strany mince. Jinak přináší pouze emoce a  nikoliv důvod k zamyšlení.

Na konci první světové války kdosi z novinářů kajícně řekl: „Naše vítězství jsme zveličovali a porážky bagatelizovali“. Nemějme prvoválečnou novinařinu jako inspiraci, k dobrým koncům  to nikdy nepovede.  

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 9.6.2016 10:47 | karma článku: 23,38 | přečteno: 720x