Navždy odešel mistr Magni, malíř erbů a poctivý člověk

Až se rozezní pochmurný smuteční zvon, tak barvy erbů prastarých rodů se potemní. Odešel do dálky, ze které není návratu jejich tvůrce, heraldický kreslíř mistr Miroslav Magni (nar. 5.1.1955 Dačice – zemř. 5.11. 2015 Telč).

Tvorba p. Magniho

Jeho jméno vyvolávalo přítmí alchymistického laboratoria císaře Rudolfa II, ano, výsledkem jeho tvorby bylo skutečně i stříbro i zlato, ale nikoliv na dně nádoby mistra tajemných umění, ale v barvách erbů a znaků, které po celý svůj zralý život tvořil. Heraldika byla jeho laboratoriem a štětec nástrojem tvorby.

Jeho jméno bylo známo zájemcům o tento vědní obor a umění zároveň. Narodil se 5.1.1955 v Dačicích a vyučil se fotografem, následně i jako fotograf v Telči působil. Jeho životem byly fotografie a erby. Jeho dílo má nezaměnitelný rukopis, učarovala mu v erbech renesance ve své ranější formě. Jedno z vrcholových období heraldiky, kdy kreslíři napříč kontinentem fantazírovali v nekonečných záhybech přikryvadel přileb a snili o neznámých dalekých krajích, když malovali exotická zvířata a mytologické bytosti na štíty tehdejší šlechty a patricijů. Sám mistr byl velmi skromný a poctivý muž, muž velkého talentu.

Mistrův život byl ukončen 5.11. 2015 po těžké nemoci milosrdnou smrtí. Zůstala tvorba - malby erbů, i tesané do kamene na hradech a zámcích. Studnice krásy a poučení z nejušlechtilejších, jeden z nejkrásnějších květů evropského středověku.

Vzpomeňte prosím jeho památku pohledem na krásu erbů, které vytvořil, ty budou již navždy připomínat jméno Miroslav Magni.

(erby publikovány s laskavým svolením Akademie heraldických nauk ČR http://www.ahn-cr.info/heraldicka_…/heraldicka_galerie_l.htm)

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 13.11.2015 10:30 | karma článku: 24,14 | přečteno: 1596x
  • Další články autora
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik