Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J12a53n 91Š74i13m92e42k

30. 10. 2023 11:26

Aniž bych chtěl jakkoliv zpochybňovat diplomatické umění generála Štefánika a jeho schopnost pohybovat se v aristokratickém prostředí, úplně nesouhlasím s tím, že další českoslovenští politici té doby byli v tomto ohledu těžkopádní. Namátkou velkým diplomatickým talentem (se kterým slavil úspěch i v aristokratickém prostředí) jistě oplýval i Beneš.

Například Kramář a Beran se pak snažili do aristokracie minimálně stylizovat. A to mimo jiné svou "rezidenční politikou", kdy Kramář (mimochodem původně zastánce monarchistického zřízení pro Československo) vybudoval celkem 3 vily (jedna z nich byla na Krymu), které svým charakterem odpovídají aristokratickým sídlům, Beran pak koupil (či spíše skrze své příbuzné ovládl) hrad ve Strakonicích a celkově se v této oblasti systematicky snažil budovat své "panství".

0 0
možnosti
LK

Možná jsem se vyjádřil příliš příkře. Ale je pravdou, že třeba E. Beneš si příliš srdce šlechty nezískal a v podstatě nevyužíval jejich služeb v případě loajálních lidí k republice. U p. Berana a Kramáře to byla spíše taková hra na novodobou šlechtu. Na hradě Strakonice po něm zůstala dost necitlivá betonová úprava věže rumpálu a části hradeb. Měl jsem na mysli kontakty na evropskou aristokracii. Minimálně u Itálie či Francie byla role Štefánika v tomto nezaměnitelná.

1 0
možnosti
JL

MR Stefanik nebyl jedinym Slovakem ktery "neodmyslne patril ke vzniku CSR".

TGM pise ve sve knize : Svetova Revoluce, "v Parizi se k nam pridal mlady Slovak Stefan Osusky ktery nam poskytnul neocenitelne sluzby". Dnes je malo znam, mozna proto, ze E. Benes mu ve svych Pametech nemuze prijit na jmeno, jemu a generalu Lvu Prchalovi kreri se mu nechteli podridit v Parizi. E. Benes se po okupaci 15. 3. 1939 vratil z Chicaga kde prednasel na univerzite a chtel hned zaujmout vudci postaveni. Osusky a Prchala vedli Cs. Narodni Vybor v Parizi.

S. Osusky, po skonceni valky a obsazeni CSR Rudou Armadou nedelal iluze co prijde a odstehoval se do USA kde pusobil v "Rade Svobodneho Ceskoslovenska". I to muze duvodem k mlceni o tomto vynikajicim muzi. Ostatne zadne iluze si nedelal ani prezidentuv bratr Vojta Benes. i on odesel po valce do USA kde pozdeji zemrel.

3 0
možnosti
Foto

Zásluhy Štefánika o vznik samostatného Československa jsou stále nedoceněny.

Vašek

6 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,45
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik