Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Skvělá práce!

Blahopřeji Vám i spolupracovníkům. Fakta z pramenů jsou nejlepší odpovědí.

Česká televize bohužel zrušila veřejné diskuse u pořadů a na připomínky zaslané mailem nemusí odpovídat.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane Kolačkovský,

už řadu let nemám televizi, zmíněný pořad tudíž vůbec neznám. A tak může být tenhle můj dotaz zcela od věci, za což se předem omlouvám:

Když se moje 20letá prapraprapraprapraprababička (z otcovy strany) Kateřina Cikánová – jinak vnučka Václava st. Cikána z Čermné a Rosiny Capellovny z Elbinku – provdala krátce po osiření v roce 1681 v Jaroměři za tamního měšťanského 22letého synka Václava Kubů alias Jezwinského, tak už THEORETICKY taky nejsem pro zmíněný pořad vhodný potomek onoho rodu Cikánů z Čermné?

A podobně to mám v linii mateřské – moje prababička Gizella, vnučka Gábora ml. šlechtice Galambose z Áporky a Lidii Nagy z tamtéž, se v březnu 1906 ve slavonské Brekinszce provdala za Josefa Pecháčka z Poděbrad.

0 0
možnosti

Vážený pane Batora, znám Vás z genealogickeho fora na FB. Takže vím i o Cikanech z Cermne. Ten dotaz byste měl poslat do ČT. Ja seriál neprodukuji, ani netvořím. Já se jen ptám s odůvodněním své otázky. To není o nesmlouvavosti ;)

1 0
možnosti

Děkuji za erudici Vašeho objasnění. Potvrzuji, jako běžný laik to nejsem schopen vnímat. Každopádně rád, že pořad vznikl. Důvodů mnoho. Od historie, až k zamyšlení se. Určitá konfrontace, dětských představ. Každý jsme chtěli být princem, princeznou.Nebydlet v paneláku, lépe v komnatách ...

Když se např. dívám na zesnulou Alžbětu II? Říkám si - "Je to člověk, nebo instituce"? Její život byl souborem neuvěřitelných povinností a příkladu. Podobně, co je to "Modrá krev". Inkoust? Je hezké slyšet samotné aktéry :

Je dobré někam patřit. K rodině a jejím tradicím. To co vlastníme? To není naše. Jde o dílo předchůdců.Tedy zvelebit a předat dále. Naučit se hospodařit. Podporovat společenskou užitečnost. V dobách nejhorších? Sebe a zemi nezklamat. Kolaborace není možná - Spravedlnost vítězí. Pak i převezmi zdemolovaný zámek - vepřín a obnovuje jej znovu ! ...

Když tak přemýšlím. Lze být šlechticem i dnes? Odpovídám, ano - Je to prosté i bez rodokmenu = Být a konat šlechetně. Viz obsah příběhů, které pan Kinský uvádí. Chvála jemu a projektu. I s uvedenými chybami. Dívám se rád ... :-)

9 0
možnosti

Děkuji za zajímavé upozornění. Zasloužená karma R^:-)

3 0
možnosti
Foto

R^Dobře napsáno a zasloužilo by si to odpověď.R^R^R^

9 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik