Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je nemožné natočit film za 0,5 mld. Kč v odpovídajících českých reáliích a chtít, aby se zaplatil z peněz diváků, kteří tomu budou rozumět. A naopak: v takovém filmu bude český divák marně hledat svou představu z knih a filmu.

Dokonce bych řekl, že ideologický Vávrův Žižka je výstižnější a k historickým reáliím šetrnější než ten nový.

Určitě je možné natožit i v tuzemských reáliích třeba i ziskový film, ale jen obtížně historický a už snad jen ve snech neporušit známá fakta.

0 0
možnosti
Foto

J26a59n 34Š18i79k

14. 1. 2023 21:47

Očekával jste zřejmě dokument, tak to jste nemusel chodit do kina, ale zůstat v obýváku a pustit si kanál History, kde podobný běží. Jan Žižka je hraný film a hraný film opravdu NIKDY nemůže zobrazovat skutečný stav věcí. Je to jako kdyby jste se díval na Ženu za pultem a čekal od ní, že Vám autoři ukáží poloprázdné regály obyčejného vesnického krámu. Hraný filmy se drží uměleckého záměru a nemusí vůbec nic jiného respektovat. Stačí jen jméno, doba a meče a nějaký příběh, aby mu diváci věřili. A to pro hraný film stačí a v případě Žižky se povedl, jak o tom svědčí jeho úspěchy třeba na Netflixu v zahraničních zemích. Pokud se někdo díval na Statečné srdce nebo Gladiátora a myslí si, že tam je nějaká souvislost s historií, tak jen jeden vzkaz pro něj: Ha ha, ha....Je to úplně stejný případ. Lepši nez Zizka jsou kvuli vetším rozpočtům. Hezký den

0 0
možnosti
Foto

Nemám stejný přístup. Jdu-li na drama, tak nečekám reuálnou skutečnost na 100%, ale brání mi přijmout film, pokud jsou v něm zásadní minely.

Určitě by mi vadilo, kdyby se hlavní poistava sice jmenovala Bivoj, ale na zádech se dřel se zabitým kaprem. Taky by mi vydilo, kdyby Šemík byl osel a Mydlář v jeho době vyhlášený plastický chirurg. V případě, který naznačujete bych asi šel na sci-fi.

Ale proti gustu ....

2 0
možnosti
Foto

J51i70r20i 77C25i88z

14. 1. 2023 16:22

Vazeny autore, jaky filmovy scenar chcete napsat o postave negramotneho svobodneho sedlaka, o kterem ani neni znamo, kdy se narodil. Mel jeste v mladi viset v Budejicich za loupeze a jediny z cele bandy dostal milost. Pak o nem neni ani zminka az do doby, kdy se dal k husitum. Jedinym jejich programem bylo vrazdit, upalovat a nicit vsechno. V kronice kralovskeho mesta Chomutov je uvedeno, ze 16.3.1421 dobyly husitske bandy pod vedenim nejakeho Zizky mesto a povrazdili vsechny obyvatele (cca 2,5tis). Nechali nazivu jen asi 30, aby ty hromady mrtvych pohrbili. A ted tento zivotopis negramotneho stredovekeho teroristy prevedte na filmove platno. Opravdu tezky orisek. Proto do toho filmu zamichali vsechno mozne a chybel tam jen Vilem Tell nebo Robin Hood, aby to zaujalo i divaky mimo CR.

1 3
možnosti

Tak především by měl ten scénář vycházet z toho, co Žižku proslavilo, alespoň pokud by chtěl Jákl oslovit české publikum.

1 0
možnosti
Foto

Ano v podobném duchu s pohledu k historii je vlastně i film o atentátu na Heydricha

0 0
možnosti
Foto

kruci...samozřejmě z pohledu:-)

0 0
možnosti

Vcelku přesné zhodnocení.

2 0
možnosti

R^ film jsem neviděl, ale dokážu si to představit podle Vašeho výkladu, člověka, jehož články znám a vážím si jich.Patrně vše přeexponováno jako řada současných naších i zahraničních filmů, především historické provenience.

3 0
možnosti
Foto

Karma.Nedalo se čekat,že film bude mít něco společného s historií.To peníze nevydělá....

5 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik