Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DP

Diky za zajimavy clanek. Clanek tak trochu neprimo naznacuje, ze v kralovstvi ceskem nebyli postizeni ztratou majetku ci vyhnani jenom etnicti cesti evangelici, ale zrovna tak to postihlo i evangelicke "ceske" nemce. Vlastenecti historici z pobelohorske katastrofy udelali narodovecky problem, ale problem byl ve skutecnosti nabozensky a postihnul jak ceske, tak v kralovstvi ceskem sidlici nemecke protestanty (evangeliky/luterany).

1 0
možnosti
Foto

Karma. Zajímavé i to jak celou situaci po Bílé hoře ustál syn Tomáš.

2 0
možnosti
LK

Děkuji a máte pravdu. Podobných osudů je v té době celá řada. Tomáš Ferdinand byl evangelíkem (oba rodiče byli luteráni) a za povstání i dvořanem krále Fridricha. Roku 1627 přestupuje ke katolictví, získává statek a tvrz Pakoměřice a stává se i regentem komorních statků, aktivně slouží královským zájmům a je povýšen do rytířského stavu. Z druhé strany - Pakoměřice před ním vlastnil Kryštof Šťastný Slavata z Chlumu - příbuzný defenestrovaného Slavaty, ten se přidává na stranu vzbouřených stavů, ale zůstává evangelíkem a roku 1627 volí emigraci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik