Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za psaní. Četl jsem ten příběh o moru na Sicílii, kde zaznamenali Boží pomoc skrze nedávno (tehdy) objevené ostatky svaté panny Rozálie. Nějakému muži tam zemřela mladá manželka a chtěl ji proti pravidlům pochovat v rodinném hrobě. Byl vyzrazen a hlídán pod hrozbou trestu smrti doma. Uprchl a na hoře, kde před cca 1100 lety (kolem r.600 AD) žila svatá poustevnice Rozálie, se s ní setkal a dostal úkol pro biskupa: procesí s ostatky sv.Rozálie k uzdravení města Palerma. Jemu bylo předpovězeno, že bude jednou z posledních obětí moru, ale že zemře až po smíření s Bohem skrze kněze a svátosti. Panu biskupovi předal poselství až po onemocnění a setkání s knězem. Jeho zprávu od něj přijali ještě 2 další kněží, vzkaz světice byl vyslyšen a ve městě skončila morová nákaza (viz http://www.pustimer-farnost.cz/2012/rozalie.pdf).

0 0
možnosti

Dekuji za zajimave doplnění a zajem

0 0
možnosti

Jako ochránkyně proti epidemiím byla vzývána svatá Korona (fakt, to není vtip). Její svátek připadá (spoku se svatým Viktorem) na 14. května. Více se lze dovědět například na catholica.cz nebo na zahranničních portálech.

0 0
možnosti

Dekuji. Tu jsem neuvedl úmyslně, protože jeji kult byl zcela marginalni, u nás nemá zadne zasvěceni a nenajdete ji ani na morovych sloupech. Spíše ji teď tak trochu programově uvadeji kvuli jmenu. Ale byla hlavne patronkou peněžních záležitostí.

0 0
možnosti
Foto

Díky za připomenutí. KarmaR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik