Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P46e58t48r 64M58u56n88z65a73r

10. 3. 2019 15:58

Nj, jen další důsledek původních válečných plánů, které počítaly s co nejrychlejší masovou mobilizací s cílem zastihnout protivníka nepřipraveného a ukončit rychle válku. Tyto plány měly všechny zúčastněné mocnosti a měly značný vliv na to, že se světovou válku nepodařilo diplomaticky vyřešit, protože jakmile někdo začal mobilizovat, tak museli začít rychle mobilizovat všichni a už nebylo cesty zpět. Neuskutečnitelnost těchto úvodních válečných plánů, pak mělo přímý vliv na hospodářství zemí.

3 0
možnosti

Pane Kolackovsky, jak fungovalo zasobovani potravinami v zemich trojdohody? Vim, ze v Rusku bylo katastrofalni a pricinou bolsevicke revoluce. Co vsak Francie, Italie a UK?

0 0
možnosti

Nejsem znalec této problematiky. Ale Rusko mělo velký problém dlouhých zásobovacích tras a ztráty rozsáhlých východních agrárních území. V Británii byla situace také velmi těžká z důvodu neomezené ponorkové války ze strany Německa (Británie byla v mnohém závislá na potravinovém dovozu z Argentiny, Kanady). Británie zavedla systém přídělů potravin, nahrážek, tzv kuchařky pro vítězství (prosté recepty), podporovala domácí pěstování zeleniny, vznikla tzv. pozemní ženská armáda (nahrazovaní mužů v zemědělství) a závodech i jinde). Z počátku stát velmi málo zasahoval do ekonomiky, ale od roku 1916 to bylo nutností. Ale hladem lidé v Británii neumírali jako v Německu či tam nebyly hladové bouře a vzpoury jako v R-U, kdy vojáci a lidé už opravdu neměli co jíst. Británie se lépe a promyšleněji vypořádávala s problémem zásobování, byl v tom systém a více ohleduplnosti vůči lidem (samozřejmě i zde byla situace velmi velmi těžká, zvláště na frontě). Naplno se projevila vnitřní ekonomická slabost R-U. Uvádí se, že ke konci války již bylo císařství lidsky a materiálně naprosto na dně. Ale problematika je to široká, takže odkážu na bohaté zdroje dokumentů a internetových informací v AJ.

1 0
možnosti
Foto

Výše uvedené nesvědčí o umělém hladomoru - úmyslném zabíjení vlastních občanů vládou, to je holý nesmysl.

Zdroj: https://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=703981

Vláda a generálové považovali za důležitější válku než zajištění základního zásobování obyvatelstva. Podobně to bylo v tehdejším Německu, jehož tehdejší vedení se plně soustředilo na vedení války na úkor obyvatelstva a na to doplatilo. V Německu došlo ke stávkám, válku prohrálo díky týlu, museli kapitulovat, na frontě byli stále na území Francie.

Takhle to myslím dopadne s každým militaristickým režimem. Sovětský svaz také dával přednost zbrojení a dobývání kosmu, na úkor základních životních potřeb lidí, a rozpadl se především zevnitř.

Marie Terezie a především Josef II byli osvícení panovníci, kteří mimo jiné podporovali umění a kulturu. Také se o umění zajímali. To však už nebyl případ Franze Josefa.

Legrační figurka Franz Josef s knírem (v Nizozemsku se mu dost lidí i teď směje) dostal vojenské vzdělání. Moc moci v zemi však už neměl. Byl však stále císař a jako takový byl za vedení země spoluzodpovědný.

Nevidím moc velký rozdíl mezi "úmyslným zabíjením vlastních lidí" a zabíjením odpovědné vlády z nedbalosti. O neschopnost tolik nejde. Rakousko se nemuselo snažit Srbsko ponižovat a vyvolávat 1. světovou válku. Hanba jim a právem na to doplatili.

4 1
možnosti

Domnivam se, ze se tomu dnes rika fake news. A i zde nekteri vybrani blogeri predstavuji v domeni ze tim ziskaji volice. ;-D

0 0
možnosti

V Timesech :-) ti rusove jdou vsude

0 0
možnosti
Foto

Možná, že by bylo vhodné přečíst si kroniky

kronikář obce Prachov: „...starost to byla ohromná, zvláště ve druhé polovině války, kdy po přísných rekvizicích potravin a všech životních potřeb nastal i v naší obci citelný nedostatek potravin. Celé proudy lidí z měst a horských krajů zaplavovaly i naši obec, shánějíce a přeplácejíce potraviny. Státními úřady předepsaná spotřeba potravin na osobu poukazovaná různými lístky – chlebenkami, tučenkami atd. nikterak nedostačovala ani k udržení těla, nehledě k špatné a často pochybné jakosti potravin. Tak např. do mouky byly přidávány mleté kaštany a Bůh ví, co ještě..."

Zdroj: https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/1915-1921-obdobi-nedostatku-a-potravinovych-listku-20140325.html

3 0
možnosti

No však to můj článek nijak nepopírá: "S problémem zásobování a nedostatkem potravin se bojující císařství nedokázalo vyrovnat až do konce války a zániku státu. Byly činěny různé pokusy, ale s chatrnými výsledky"

1 0
možnosti
Foto

Asi máte pravdu, že nezpůsobili úmyslně, ale situace se hladomoru blížila, i když spíš neschopností vlády. Protože v roce 1918 už ani vojsko nemělo dostatek jídla (hlad a nevyplacený žold byly hlavními příčinami rumburské vzpoury v květnu 1918).

2 0
možnosti
Foto

Ladislave, již to šířím, včetně odkazůR^;-D

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS