Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J56o47s82e85f 40P72o54t47r

10. 2. 2019 0:07

Celý náš svět je zahlcen informacemi, každý všechno ví, a přitom ví pouze cáry myšlenek a nikdo není schopen najít v tom co ví, souvislosti.

Vždy v tomto případě si vzpomenu na příspěvek jednoho diskutujícího k příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu "A co ti strejcové přinesli, klidně mohli zůstat doma".

Tedy přinesli primitivně žijícím Slovanům přinejmenším řecké umění, matematiku a filozofii, římské právo a římskou organizaci a umění stavět domy a hebrejskou morálku. Ze všech těchto odkazů ještě dneska plnohodnotně žijeme, i když se to snažíme negovat a zapírat.

1 0
možnosti
Foto

R^ to větší povědomí by se tedy sakra hodilo.i muzeum... Nezdá se to, ale pořád je mnoho co objevovat a protírat oči, jak nad něčím achkáme a Řecko dávno tomu řešilo věc bez podivu. A Řím jak se dnešku velmi podobá. Základem naší evropské kultury jsou dva zdroje...svět antiky a Bible. Motivy z recke mytologie a mytologie sama je tak nedozírná, že Dantovým četným aluzím a veršům v BKomedii se už v jeho době nerozumělo a Florenťané neznalí už víc než základů si dokonce prý vyžádali speciálni výklad. A Samoty Luise Góngory ve zlatém věku renesance či spíš doby span.baroka si dokonce vyžádaly vedle veršů plných narážek a odkazů k antickym figurám, činům, příběhům neco jako zrcadlovy text s výklady...protože to už nikdo tak poctivě neznal. Dnes se většinou zná nejnutnější základ, vlastně málo a skoro nic, řecka a římská antika jedno jsou a přitom i ta nejvítěznějsi doba církve a jednoho boha hledá v umění pořád návod v antickém světě.

Karma a hezký vikendR^

2 0
možnosti

Děkuji, velmi rád jsem vás opět viděl na svém blogu

0 0
možnosti
Foto

Já se na renesanční návrat k antice dívám jako na kritickou ingredienci vzniku moderní Evropy. R^

1 0
možnosti
Foto

Antika dala základ nejenom umění, filosofii, literatuře ale i formovala zásadně právo, společnost.......zásadní etapa lidských dějin. Přeji hezký víkend;-D

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS