Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Spojené státy existenci nezávislých vlád v Latinské Americe nikdy nepovolily. Pokaždé, co lidé zvolily vládu, která reprezentovala je a nikoli ekonomické zájmy USA, Washington takovou vládu svrhl. Popovídal nám o tom nejen námořní generál Smedley Buttler, ale i mnoho informovaných lidí dalších. Takže v tomto ohledu žádné pochybnosti nejsou.

V současnosti napíná Washington síly ke svržení vlád ve Venezuele a Nicaragui, za levnější prodeje ropy a běžné úplatky osobní si už koupil vládu Ekvádoru, a na jeho mušce figuruje i vláda Eva Moralese v Bolívii. Nu a tzv. předpráci na odstranění reformních a nezávislých vlád Hondurasu, Argentiny a Brazílie už obstaral režim Obamův.

USA Jižní Ameriku považuje již dlouho za svoji zahrádku. Nemyslím si, že je v Jižní Americe jediný stát bez vlivu USA.

Za vším jsou peníze.

1 1
možnosti
JL

Pane Kolackovsky, dovolte mi otazku, rad bych vedel, je nejaky rozdil mezi jizni a stredni Amerikou? Domivam se, ze oboji jsou Latinos. Prave v stredni Americe je stat ktery, vsem ostatnim Latinos, prikladem muze slouzit. Minim Costa Ricu. Je to sice malicka zeme a proto, ze nema armadu muze si dovolit a dovolila si vybudovat vynikajici system vzdelavaci. Surovinoveho bohatsvi mnoho nema a presto ma slusnou zivotni uroven a o nejakych protivladnich akcich, pokud vubec je jen velmi zridka slyset. Tam se meli Chavez a Maduro poucit jaj vest stat a hospodareni.

0 0
možnosti
VV

Vy to opravdu nevite? Jeste v prvni polovine padesatych let to bylo v osnovach ministerstva skolstvi akademika Zenka Nejedleho.

1 1
možnosti
Foto

Jeden z nejlepších článků na toto téma R^

Jako příznivec střídání vlád bych si přál nějaký pravicovější výsledek (koneckonců vláda, která s takovým bohatstvím dovede zemi tam, kde Venezuela je, si zaslouží pár minut na trestné lavici), ale i ta národní jednota by asi dočasně mohla fungovat.

V každém případě doufám, že se to obejde bez zahraniční intervence...

3 0
možnosti
MB

Dobrý článěk, děkuji. Tam je ještě jedna Pikantnost !Přísahu, Maduro nesložil před původním parlamentem - Jak stanoví ústava, nýbrž před jeho klonem - Ústavodárným shromážděním, který vládnoucí režim vytvořil po sporech s opozicí !

Režimy jsou vůbec zajímavé. V Číně kdo chce být milionářem - Musí být Komunistou! V Jižní Americe - Venezuele, zase musí být nějak propleten s vojskem a s ropou. - Ještě lépe . obé ! ...

Je to složité,Madurovi již nezbývá než pomocí gangů vyvolat Občanské nepokoje a násilí. Pak do toho vstoupí Armáda a glorifikačně bude situaci zachraňovat. Musí použit sílu, vyjímečný stav ap. Maduro řekně, že by i odešel, ale nemůže, protože chrání lid. Až se situace zklidní vyhlásí volby ap. Klid nebude - Odejít nemůže ... :-)

0 0
možnosti
LK
JR

J21a22n 73R66á16ž

5. 2. 2019 18:17

Poučné a střízlivě podané osvětlení interního vývoje Venezuely.R^

3 0
možnosti
PB

Karma za nové obzory :-)

1 0
možnosti
LK

Rád vás opět vidím na svém blogu a děkuji za postřeh z Kanady.

0 0
možnosti
Foto

zajímavý, logický rozbor, jenom mám obavy o řešení bez násilí....R^

1 0
možnosti
LK

Opět děkuji za návštěvu a doufám, že násilí už nebude, ta země už stradala dost a dost

1 0
možnosti
DR

"Z výše uvedeného je možno dovodit, proč je p. Guaido nyní prezidentem bez moci..."

Dobře výstižně popsáno, je to díky výkřikům ušáků a jeho evropským poskokům prezident opravdu pouze v uvozovkách.

2 5
možnosti
Foto

J19a83k93u27b 21R54o58t97h

5. 2. 2019 12:34

Na rozdíl od tvého adoranta Madura, Daníku, je Guaidó prezidentem na základě platné ústavy. :-/;-D

8 0
možnosti
OP

Podstatné je, co se z nováčka Gualda vyklube. Zda to bude jen nastrčený panák západu, nebo zda bude mít vůli situaci v zemi zlepšovat

2 0
možnosti
LK

děkuji za reakci. Ono je docela úsměvný překlad jeho příjmení ze španělštiny. Samozřejmě to neznamená nic, ale Guiado znamená česky řízený či organizovaný. Někdy je ten jazyk taková "hračička" :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik