Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Neviděl jsem, ale sleduji polemiku a recenze - divákům se věc vůbec nelíbí, a to je podstatné. Nicméně těžko posuzovat výsledek, když neznáme scénář Kosatíka, který se od upravené verze distancoval. Možná na začátku byl docela dobrý nápad a film, pak se to ostříhalo, přepsalo - přidaly se manželky - vládne přece feminismus. A je to. ĆSFD 30%.

1 0
možnosti
LK

Ano je to tak, na CSFD je to již na hraně kategorie "odpad". Nicméně vždy se pokouším nalézt i kladné stránky, které jsem se pokusil vyzdvihnout v recenzi, byly tam i silné momenty. Ano, jsou kolem toho nejasnosti - vyjádření ČT a p. Kosatíka si odporují. Z filmu se prostě stala taková malá česká válka.

0 0
možnosti
VR

Na to co slibovaly trailery byl tenhle film naprostá nuda! Divák, který zná ze školy jen to, že byla nějaká defenestrace, poté bitva na Bílé hoře a poprava 27 českých pánů (z nich vlastně jen tři byli panského stavu, sedm bylo rytířů a zbytek byli pouzí měšťané a navíc velká část z nich byli Němci) z toho nemohl být moc moudrý.

Přestože si myslím, že o té době něco vím, tak v postavách, kromě těch pár ústředních byl naprostý galimatyjáš a bylo obtížné si udělat přehled o tom, kdo je kdo!

1 0
možnosti
RJ

R40a69d86e44k 47J47a44r51o31š

20. 5. 2018 14:31

Většina z těch "pouhých" měšťanů byli erbovní měšťané, což byl titul udělovaný panovníkem a cca na úrovni nižší šlechty. Podobně jako šlechtici měli predikát, erb a právo nosit na veřejnosti zbraň (kord). Nejznámějším představitelem tohoto stavu je asi Mikuláš Dačický z Hesslova.

Resumé: Poprava 27 pánů (ve smyslu aristokracie) to skutečně byla...

0 0
možnosti
ND

Ano, musela jsem přepnout...

0 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik