Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

 

Při procházce po nejstarší části hřbitova Praha Olšany nalezneme mnoho rozpadlých náhrobků dávno zapomenutých rodin a rodů. Časem množství náhrobních kamenů postihne úplný zánik, kdy neklamnou předzvěstí zkázy bývá postupné mizení nápisů se jmény zesnulých.

Je zde i částečně poničený a velmi zanedbaný pomník dnes spíše neznámé rodiny Krticzka ritter von Jaden (hrob II 8 oddělení 72). Josef Anton Krticzka (1750–1837), právník a advokát v Praze, byl do rakouského rytířského stavu jako nositel rytířského kříže Leopoldova řádu uveden v roce 1810 s predikátem „von Jaden“. Jeho syn Josef, nositel Královského uherského řádu sv. Štěpána, dvorní rada ve Vídni, obdržel v roce 1839 stav rakouského svobodného pána. Jednalo se o typická šlechtická povýšení úředníků prostřednictvím státního vyznamenání v 19. století.  Nejznámější z rodu byl patrně Karl Krticzka Ritter von Jaden, policejní prezident ve Vídni. Na Olšanech je pohřbena rodina  Josefa Antona Krticzky von Jaden, která až do konce monarchie zůstala v rytířském stavu a zastávala nejrůznější úřednické funkce.[1]

Hrobka Krticzků von Jaden

Jména a úřednické funkce. Nic neobvyklého a překvapivého. Avšak až dole na nápisové desce skoro zakryté břečťanem je jméno. Barbara Krticzka von Jaden, geboren von Sacher (2.8. 1802 – 12.1. 1861). Jedná se o tetu velmi známého spisovatele Leopolda Sacher Masocha. A u nás je to patrně jediná hmotná památka na rodinu Sacher- Masocha. Barbara byla ve svazku manželství s Wenzelem Krticzkou von Jaden (1789-1847), který byl úředníkem c. a k. státní loterie (k u k Lottoambtverwalter), měli syna Ferdinanda a dceru Rosu (nar.1835). 

Leopold Sacher – Masoch ( Lvov, 27. ledna 1836 –  Lindheim, Hesensko, 9. března 1895), jehož výše uvedená teta Barbara je pohřbená na Olšanech,  byl ve své době proslulý spisovatel, který psal mnoho románových děl z prostředí tehdy rakouské Haliče, věnoval se i publicistice a historii. Byl také jedním z prvních, kdo živě vykreslil realistický obraz Židů v Haliči a mnoho folklorních prvků z tohoto regionu. Díky kariérnímu působení svého otce Leopolda st. u nás studoval od roku 1848 gymnázium v Praze, dále studoval od roku 1854 práva, matematiku a historii ve Štýrském Hradci, kde v roce 1856 získal doktorát. Později však nejvíce proslul svými erotickými romány Venuše v kožichu a Kruté ženy, kde vykresluje rafinovanou rozkoš ze submisivního vztahu muže k ženě a určité hry mezi oběma pohlavími s tím spojené, včetně obdivu vůči některým částem ženského těla. Psychiatrický termín "masochismus", který byl později zaveden k označení sexuální preference, je narážkou na jeho jméno a erotiku, kterou zobrazoval.[2]

Jméno Barbary Sacher na náhrobku

Jeho otec Leopold st. Johann Nepomuk ritter von Sacher  se narodil a studoval v Haliči (1797-1874). Otec Leopolda st. byl Jan Nepomuk Štěpán Sacher (1759, Kynžvart, -1836), který byl v roce 1818 povýšen do rytířského stavu na základě získání rytířského kříže Leopoldova řádu, a to za zásluhy o stát ve funkci administrátora státních statků a solných dolů v Haliči. Leopold ml. v letech 1826 až 1828 působil jako okresní komisař v Tarnopolu ve východní Haliči. V roce 1831 byl jmenován policejním ředitelem ve Lvově. Tuto funkci zastával až do roku 1847. V roce 1848 byl přeložen do Prahy, kde byl jmenován taktéž policejním ředitelem. Byl mužem velmi vzdělaným se zájmem o přírodovědu a fosilie. Přátelství s Joachimem Barrandem, který také žil v Praze, se projevilo například společnými sběratelskými výpravami na jihozápadě Prahy. V jeho sbírkách byly zastoupeny  geologické a paleontologické exponáty a později obohatily i Národní muzeum. Leopold st. měl kromě Leopolda ml. i dceru Rosu (nar. 1838), a druhého syna Karla, později dvorního radu místodržitelství v Praze. Nakonec je třeba zmínit, že Barbara měla syna Ferdinanda (nar.1832) a dceru Rosu (nar. 1835), dcera Rosa se vdala za rytmistra Silvestra Mořice Wittmanna (také pocházel z Haliče).

Erb rodu Sacher Masoch

Rod vstoupil i do dějin heraldiky a šlechtictví. Jméno Sacher – Masoch vzniká za Leopolda st. Před rokem 1835 se oženil s Karolínou Masochovou (1802–1870), která byla dcerou bývalého rektora lvovské univerzity a skvělého chirurga Franze Masocha (1763–1845). Vzhledem k předčasné smrti jeho jediného syna na choleru si jeho tchán přál, aby jeho zeť měl jméno i Masoch. Díky skvělé pověsti tchána Leopold souhlasil. Ale u šlechticů něco takového vyžadovalo císařský souhlas, který byl udělen v roce 1838. Od té doby nesl Sacher jméno Sacher-Masoch. A je zajímavé, že konfirmační listina obsahovala i predikát rytíř von Kronenthal. Leopold ml. v podstatě podsunul příslušnému odboru ve Vídni i žádost o povolení predikátu von Kronenthal. V 18. století byla totiž povýšena do šlechtického stavu jiná rodina Sacher s predikátem von Cronthal. V rodině Leopolda patrně byla pověst o společném původu s rodinou von Cronthal.  A tak využil příležitost a úspěšně se pokusil tímto odkázat ke starší šlechtické rodině von Cronthal a zvolil si pozměněný predikát von Kronenthal. Šlechtický odbor udělal kupodivu[3]chybu a toto vše konfirmoval. A tak se Leopold od roku 1838 nazýval Sacher-Masoch, ritter von Kronenthal.

Policejní přihláška rodiny Barbary von Sacher

Příkladná úřednická rodina rytířů von Sacher poctěná vyznamenáními od zaniklé monarchie a císaře a jeden muž z téhož rodu, který psal převážně folklórní romány, ale proslavily ho jeho milostné vášně a slovo masochismus, za ty by Leopold neobdržel povýšení do stavu svobodných pánů, ale získal tím věčnou památku pro celý svůj rod. Historie je někdy usměvavá dáma.

 

 

[1] Rodokmen Krticzků a Sacher-Masoch in: VAVŘÍNEK, Karel (†); MAŠEK, Petr, Almanach českých šlechtických a rytířských rodů, Praha, 2016 s. 195-197, s. 393-394. Zejména rodokmen Sacher -Masochů však obsahuje množství genealogických chyb

[2] Termín masochismus poprvé vědecky použil v roce 1886 německo-rakouský psychiatr a forenzní vědec Richard sv.pán von Krafft-Ebing. Leopold Sacher Masoch se tomu bránil, nicméně pojem se vžil do odborné terminologie jako protipól sadismu, pojmenovanému podle markýze de Sade. https://de.wikipedia.org/wiki/Masochismus

[3] ŽUPANIČ, Jan. Nová šlechta Rakouského císařství, Praha 2006, s. 345-346

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 24.3.2024 19:47 | karma článku: 19,80 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 288x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma: 20,15 | Přečteno: 397x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik