Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Památka na vyhaslý rod Putz z Adlersthurnu - Kostel Nejsvětější Trojice v Praze

Kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě v Praze je památkou na krátký život rodu Putz z Adlersthurnu, který rychle zazářil, aby ještě rychleji zhasl. 

Kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě v Praze je barokní trojlodní budova s věží z roku 1713 postavená podle projektu Octavia Broggia.[1] jako součást později zrušeného kláštera řádu trinitářů, neboli Řádu nejsvětější Trojice pro vykupování zajatců. [2] Na stavbě se podíleli i Kryštof Dientzenhofer a Jan Jiří Aichbauer mladší.

Kostel

Donátorem celé stavby byl nejvyšší mincmistr Království českého svobodný pán Jan Ignác Putz z Adlersthurnu s manželkou Terezií Klárou Freislebenovou z Bischhofenu. Jan Ignác Putz patřil k potomkům rodu, který byl tehdy poměrně nedávno povýšen do šlechtického stavu. Byl součástí nových loajálních elit po Bílé hoře, o které se opíral císařský trůn.

Většinou se jednalo o příslušníky armády nebo úředníky (a jejich potomky). Charakteristický byl jejich rychlý společenský vzestup, kdy ve dvou generacích dosáhli i na vyšší šlechtické hodnosti svobodných pánů či hrabat, což by dřív za stavovského státu nebylo vůbec možné. Svou věrnost a vděčnost, kromě zbožnosti a snaze o záchranu své duše po smrti, projevovali velkorysými donacemi katolické církvi – stavbami chrámů či špitálů a podporou tzv. nových reformačních řádů. Odvrácenou stránkou tohoto vzestupu bylo, že se jim nedařilo ve sňatkové politice získat přízeň starých šlechtických rodů a mnohdy uzavírali sňatky s níže postavenými a málo významnými šlechtickými rody. V případě svobodného pána Putze vidíme, že si vzal za manželku příslušnici rodu Freislebenů z Bischofshofenu, který byl donedávna rodem erbovních měšťanů z Jihlavy.

Rodový erb Putzů z Adlersthurnu náleží mezi tzv. mluvící znaky: jméno Putz = latinsky puteus = jáma, studně

Ze Švábska do Čech tak přišel předek rodu Tomáš Kornel Putz na začátku třicetileté války. Sloužil jako hejtman v Poděbradech a v Kolíně a zemřel roku 1631. Měl dva syny Jana a Marka. Jan se po Bílé hoře stal konfiskačním komisařem. Do českého rytířského stavu byl již jako dvorní rada povýšen 28. srpna 1631 a začal se psát jako Putz de Turaquila. V roce 1650 byl Jan Putz za setrvalé věrné služby císařem Ferdinandem III. Habsburským povýšen do starého českého rytířského stavu s latinským predikátem de Turaquila (von Adlersthurn). Nakonec byli Jan a Marek povýšeni do říšského rytířského stavu. Jan měl dva syny: starší Jan František Edmund (1637–1674) zemřel bez potomků, mladší Jan Ignác Dominik (1649–1718) byl přísedící a rada komorního soudu, nejvyšší mincmistr Království českého. Roku 1686 byl povýšen do českého stavu svobodných pánů. Jan Ignác však byl poslední mužský potomek rodu, kterým rod vymřel po meči.[3] Velkorysá donační politika manželů byla jistě poznamenána i nemožností zplodit děti a postupným vědomím, že rod von Adlersthurn po pouhých několika desítkách let vzestupu ji dále nezasáhne do pozemských dějin a zanikne. Stavby donátorů a přímluvy řeholníků trinitářů tak zůstanou jedinou hmatatelnou památkou na existenci této rodiny.

Interiér chrámové lodi

Majetkovou základnou rodu byla Mimoň, kde manželé Jan Ignác a Terezie financovali stavbu kostela a špitálu. V Praze spolu se svou manželkou na popud arcibiskupa Jana Josefa Breunera založili a podporovali pražský klášter trinitářů s výše uvedeným kostelem Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici. Jan Ignác Dominik Putz z Adlersthurnu zemřel v roce 1718 a je pochován vedle své manželky v katedrále sv. Víta. Jelikož neměli děti, odkázal v roce 1708 majetek rodu třem svým sestřenicím, dcerám svého zesnulého strýce Jana Marka Putze z Adlersthurnu, pána na Schrattenthalu v Rakousku.

Erbovní štíty donátorů, Jana Ignáce Putze a jeho manželky Terezie Kláry Freislebenové z Bischhofenu, v oválných kartuších a dedikační nápis jsou umístěny nad hlavním vchodem do kostela, nad nimi na fasádě v pásu pod korunní římsou je vyzlacen latinský nápis o zasvěcení kostela SANCTISSIMA AC DIVINA TRINITATI. Edikulový portál má plně vyvinuté kladí, které hlásá pamětní nápis donátorů: IOANNES IGNATIVS ET THERESIA / BARONES DE PVTZ / ECCLESIAM FIERI FECEREVNT.

 

 

 

[1] Antonio Octavio Broggio (také Ottavio Broggio nebo Octavian Broggio, česky také Oktavián Broggio, 2. ledna 1670, Čížkovice v okrese Litoměřice – 24. července 1742, Litoměřice) byl český architekt a stavitel italského původu z období baroka. Jeho otcem byl barokní stavitel působící zejména v severních Čechách Giulio Broggio.

[2] BAŤKOVÁ, Růžena a kol.,  Umělecké památky Prahy (Nové Město, Vyšehrad), Praha,  1998, s. 129

[3]MAŠEK, Petr, Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé Hory po současnost, díl II. N-Ž. Praha , 2010, s. 124-125.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 10.3.2024 17:53 | karma článku: 13,26 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 281x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik