Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horné Turovce – drobná perla v dvojkříži – kurie na území Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty. Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce.

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty nebo městské šlechtické sídlo. Bývala to přízemní nebo jednoposchoďová zděná či dřevěná obytná budova se skromnou či i zdobnější architektonickou výzdobou, která se vyvinula ze středověkého šlechtického dvora. Často bývala umístěná na vyvýšeném místě v obci nebo u vodního toku. Bloková budova či budova s křídly zpravidla sousedila s hospodářským dvorem, zahradou nebo s malým parkem. Stejně jako kaštel, se kterým má některé architektonické prvky společné, i kúria zřejmě mohla mít obrannou funkci. Záleželo na majetkových možnostech jednotlivých šlechticů. Méně majetní stavěli i dřevěné kurie se zdobeným vchodem a interiéry pod vlivem lidové architektury, zámožnější pak z cihel nebo kamene, kde můžeme hovořit o slohových stavbách, od renesance až po empír 19. století.[1] Mnohé kurie svou honosností konkurovaly menším zámkům, kaštelům, a to v případě zámožných vlivných rodů z řad nižší šlechty. Vedle kurie občas můžeme nalézt i malý šlechtický cintorín, tj hřbitov, kde bývali pohřbíváni výlučně šlechtičtí majitelé kurií.

Stavbě kurie Horní Turovce dominuje vstupní triaxiální portikus s trojúhelníkovým štítem s tympanonem

Na území dnešní Slovenské republiky se zachovalo v obcích velké množství těchto staveb. Jsou studnicí poznatků o životě obcí a jejich šlechtických majitelů. Bohužel jejich stav mnohdy neodpovídá jejich historické ceně.

Příkladem takové kurie, která byla pečlivě rekonstruována, je kurie v obci Horné Turovce (maď. Felsőtúr, nem. Oberthur) je to klasicistní přízemní budova čtvercového tvaru postavená kolem počátku 19. století v okrese Levice, kraj Nitra.

Boční pohled na kurii. Vyniká zahradní úprava navazující na dispozici parku Štefana Pongracze

Dějiny kurií byly dějinami rodin, které je obývaly. Horné Turovce byly postaveny šlechtickým rodem Pongráczů v Hontianské stolici (župě)[2]. V roce 1868 vlastnil panství Štefan Pongrácz (*1821 – †1900), který ji nechal přestavět. Na katastrální mapě z roku 1868 zakreslili současný půdorys rezidence, odlišný od předchozí dvoukřídlé budovy zachycené na mapě z roku 1861. V době stavebních změn se bývalý důstojník Štefan věnoval své rodině a své velké vášni, zahradničení. Po dokončení nového sídla byl v roce 1869 jmenován velitelem honvédského praporu v Bratislavě. Následně se stal císařsko-královským komořím, podplukovníkem a velitelem brigády. Do důchodu odešel jako generál. V hmotě současné budovy se pravděpodobně dochovalo starší panské sídlo, které nechal postavit Jozef Pongrácz (*1728 -†1798), zakladatel větve rodu Pongraczů z hontianské župy.

Detail portálu - je vidět vysoká úroveň klasicizující architektury. Doklad o významu objednatelů úprav stavby

Jozef získal majetek v Horných Turovcích díky sňatku s Annou Marií Kellióvou, jednou z dcer Adama Kellió. Spolu s Hornými Turovci vlastnil 102 poddaných v devatenácti vesnicích na území Malohontu, v Liptovském, Novohradském, Nitranském a Trenčínském kraji. Jozefův vnuk Štefan Pongrácz (*1779 – †1832) nejprve zvelebil rodové sídlo v Horných Turovcích, a to po sňatku s Polixénou Missicsovou, po její smrti s Klárou Okolicsányi (*1789 – †1862), obě ženy patřily k dědičkám ženské linie Adama Kellió.

Vzhledem k tomu, že Štefan měl až devět dětí a rozsáhlý majetek, mohl odkázat jednotlivým potomkům patřičný podíl a pro některé z nich zanechat i vlastní panství. Štefanovo rodové sídlo převzal jeho nejstarší syn Július Pongrácz (†1861), který byl v letech 1853 a 1861 zapsán jako držitel sídla v pozemkových knihách. Július (I.) Pongrácz působil v letech 1839 až 1845 jako podfiškál župy Hont. Július se svou manželkou Rózou Wagnerovou neměl žádné potomky, a tak po jeho smrti budovu zdědil Júliův mladší bratr Štefan Pongrácz. Ve dvanácti letech nastoupil do vojenské školy v Trnavě a po dvou letech, v roce 1836, přestoupil na kadetní školu. Po maturitě byl Štefan převelen do Haliče k osmému husarskému pluku, kde se v roce 1843 stal poručíkem a brzy nadporučíkem. V roce uherského povstání proti Habsburkům 1848 se vrátil do Uher a na doporučení revoluční vlády byl jmenován setníkem generálního štábu honvédů. Vzhledem k tomu, že zůstal ve štábu až do konce revoluce, účastnil se téměř všech vojenských operací. Před bitvou u Debrecínu 2. srpna 1849 měl hodnost náčelníka generálního štábu, ale poté bojoval v hodnosti podplukovníka, včetně slavné bitvy u Világoše 13. srpna 1849.[3] Když Štefan odešel z armády, založil rodinu v Horných Turovcích.[4] Od Štefana Pongrácze přešlo panství do vlastnictví plukovníka rakousko-uherské zeměbrany Karla Laky de Niczkillak et Ondód (1844 – 1922), ze starého šlechtického rodu původem z obce Ondód pri Szombathely v Maďarsku.

Erb rodu Laky

Karl Laky de Niczkillak et Ondód se pravděpodobně setkal se Štefanem Pongráczem během jeho služby u honvédů. Na panství se narodil i jeho syn Gábor Laky de Niczkillak et Ondód (1873-1896), který však nešťastně zahynul v mladém věku, těsně po absolvování Tereziánské vojenské akademie, během služby v hodnosti poručíka husarského pluku č. 6 "Vilém II. König von Württemberg". Po smrti své první manželky Ilony Clementine Marie Sényi de Nagyunyomi (1853-1890) se Karl Laky de Niczkillak et Ondód podruhé oženil s Marií Erzsébet Petrinou Rumbachovou z Budapešti (*1868). Z tohoto manželství vzešla dcera Alice Amalia Maria Laky de Niczkillak et Ondód (1893-1974), která se někdy před rokem 1918 znovu provdala za vojáka. Jejím manželem se stal Emil Wolnhoffer de Csány (1885 – 1962) z Budapešti (císařovna Marie Terezie povýšila jeho předka Pavla Wolnhoffera do šlechtického stavu v roce 1758), který ukončil svou vojenskou kariéru jako generálmajor rakousko-uherské armády, ten přišel na panství během první světové války. Na panství se narodily nejméně dvě z jejich dětí, Károly István Jekelfalussy-Wolnhoffer de Csány (1918-2006) a Vera Maria Jekelfalussy-Wolnhoffer de Csány (1919-2004). Rodina však po vzniku ČSR opustila Horné Turovce a přestěhovala se do Paříže. Ve Francii žijí potomci tohoto rodu dodnes.

Alice Amalia Maria Laky de Niczkillak et Ondód (1893-1974) a  Emil Wolnhoffer de Csány (1885 – 1962)

Kurie jsou velmi specifické památky na území dnešního Maďarska a Slovenska a je možné je najít v mnohých obcích a dokumentují dlouhé a bohaté dějiny nižší uherské šlechty, která formovala tvář bývalých částí zemí koruny sv. Štěpána. A Horné Turovce jsou zdařilým příkladem zachování šlechtické kultury i dějin obce vepsaných ve zdech kurie.

Starobylý strom zdobící park kurie

 

 

[1] JANURA, Tomáš, Vidiecke šľachtické sídla v Liptovskej stolici, Liptovský Mikuláš, 2008, st. 10-33

[2] Hontianska župa sousedila s Tekovskou, Zvolenskou, Novohradskou, Peštiansko-Pilišsko-Šoltsko-Malokumánskou (Pest-Pilis-Solt-Kiskun) a Ostřihomskou župou. Hontianskou župou protékaly řeky Krupinica a Ipeľ. Rozloha Hontu v roce 1910 byla 2633 km2.

[3] Kapitulace u Világoše byla závěrečná fáze maďarské revoluce z let 1848 a 1849, která byla potlačena vojsky Františka Josefa I. a zejména jeho spojence, ruského imperátora Mikuláše I. Poslední zbytky revoluční maďarské armády vedené Artúrem Görgeym nakonec 13. srpna 1849 kapitulovaly u rumunské obce ?iria

[4] JANURA, Tomáš, Vidiecke šľachtické sídla v Hontianskej stolici, Liptovský Mikuláš, 2021, st. 76-77

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 17.12.2023 17:51 | karma článku: 18,44 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 281x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik