Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly. Hrabě se srdcem statečnosti a lásky

Jen několik dní po panu Karlu Schwarzenbergovi zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly (*24.10.1929 Boskovice - † 21.11.2023 Praha). Patřil k nejstarší generaci potomků šlechty, která žila v naší zemi. 

Jen několik dní po panu Karlu Schwarzenbergovi zemřel pan Hugo Mensdorff-Pouilly (*24.10.1929 Boskovice - † 21.11.2023 Praha). Patřil k nejstarší generaci potomků šlechty, která žila v naší zemi. Ke generaci pana Zdeňka Sternberga, který již také zemřel, a to roku 2021. Ostatně oba muži byli příbuznými, když matkou pana Zdeňka byla Kunhuta hraběnka z Mensdorffu-Pouilly.

Pan Hugo mezi rytíři a členy Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského. Vzadu pan Karel Habsbursko-Lotrinský

Zesnulý pan Hugo Mensdorff-Pouilly pocházel z původně lotrinského šlechtického rodu Pouilly.  Během Francouzské revoluce  opustil Albert Pouilly Francii a jeho syn hrabě Emanuel Mensdorf-Pouilly (*1777 -  † 1852) přijal jméno Mensdorff, podle vesnice v hrabství Roussy. Důvodem byl snad strach z pronásledování revolucionáři. V roce 1818 získal rakouský hraběcí stav a sloužil jako vysoký důstojník v rakouské armádě  (se jménem Mensdorff-Pouilly). V roce 1838 se zakoupil v Čechách panství  Nečtiny a stal se zakladatelem české linie rodu. Hrabě Emanuel se oženil se Sofií Friderikou Karolinou vévodkyní Sachsen-Coburg (*1778 † 1835), tak se stala hrabata Mensdorffové příbuznými mnoha korunovaných hlav Evropy.  Jejím bratrem byl belgický král Leopold I., sestra Julie se provdala za velkoknížete Konstantina, bratra ruského cara Alexandra I., a druhá sestra, Marie Louisa Viktorie, byla matkou proslulé anglické královny Viktorie.

Erb rodu

Zesnulý Hugo Mensdorff-Pouilly byl přímým mužským potomkem Emanuela a čtvrtý syn  hraběte Alfonse Karla, který během druhé světové války odolal nátlaku nacistických úřadů a odmítl německou národnost. Ještě předtím, v roce 1939, podepsal společně se svým strýcem Emanuelem a bratrem Františkem “Prohlášení české a moravské šlechty v září 1939”, ve kterém se přihlásili k českému národu. Za tyto postoje byla na jeho statek v roce 1942 uvalena německá nucená správa. Na konci války se hrabě Alfons Karel zapojil i do odboje. Přesto ho po roce 1948 čekala konfiskace boskovického majetku. Pokusil se o emigraci, ale byl zatčen a v roce 1951 internován v táboře nucených prací v Hodoníně a Kunštátu. V roce 1952 byl poté rodu celý majetek konfiskován. Hrabě Alfons Karel měl s manželkou Marií rozenou hraběnkou Strachwitzovou celkem 8 dětí a celá početná rodina dostala k užívání 3 pokoje v jihozápadním křídle zámku. Neúspěšně se pokusil o emigraci, byl v Bratislavě zatčen a internován Po propuštění se vrátil do Boskovic, kde prožil celý život jako dělník a skladník.

Zesnulý pan Hugo v době nesvobody nemohl dokončit studium na gymnáziu, byl vyloučen měsíc před maturitou. Také mu bylo odňato volební právo.  Dva měsíce strávil na nucené práci v Novákách v chemické továrně. Vojenskou službu absolvoval u PTP. Pak prošel různá povolání, byl např. garážmistrem v Praze v Sudoměřské ulici na Vinohradech a posléze referentem výrobního družstva pro zpracování plastických hmot. V roce 1968 odjel do Francie, ale vrátil se do ČSR. Po roce 1990 byl v československých diplomatických službách a působil na velvyslanectví v Paříži.  Se sourozenci restituoval zámek a hrad Boskovice a další statky, které byly po roce 1948 konfiskovány jeho otci. Vykonával také funkci rady – vyslance Suverénního řádu maltézských rytířů v Praze jako čestný rytíř řádu. Byl taktéž čestným rytířem Řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského. Tohoto stavu si nesmírně vážil a cenil a měl blízko k panu Karlu Habsbursko-Lotrinskému a byl i velkým ctitelem bl. Karla I Habsburského.

Jako člověk byl známý svojí laskavou a přátelskou povahou, která zůstala nedotčena i životními strázněmi, kterými musel projít. Ostatně heslem rodu bylo FORTITUDINET-ET CARITATE  (STATEČNOSTÍ A LÁSKOU). Jeho linie pokračuje synem Janem.

Zádušní mše se bude konat 18.12.2023 ve 14.00 v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově v Praze a 9.1. 2024 v 18.00 v Malteserkirche St. Johannes der Taufer.

ČEST JEHO PAMÁTCE

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 26.11.2023 16:42 | karma článku: 20,85 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 290x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,45
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik