Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Salzburk – bez knížat arcibiskupů by nebylo hudební tradice ani města samotného

Salzburské knížecí arcibiskupství ( Fürsterzbistum Salzburg nebo Erzstift Salzburg), byl církevní stát. Tvář a charakter mu vtiskla knížata arcibiskupové, bez kterých byl zde nebyla ani hudební tradice ani památky 

Salzburské knížecí arcibiskupství ( Fürsterzbistum Salzburg nebo Erzstift Salzburg), byl církevní stát, v čele kterého stál kníže arcibiskup salzburský. Na rozdíl od větší a dodnes existující salzburské arcidiecéze šlo o území, na kterých arcibiskup vykonával nejen duchovní, ale i světskou moc. Arcibiskupství jako samostatný stát zaniklo během napoleonských válek sekularizací v letech 1802 až 1803 a na jeho území vzniklo kurfiřství, které získal dosavadní velkovévoda toskánský Ferdinand III. jako náhradu za vlastní ztracené území, kurfiřství však netrvalo déle než dva roky a vystřídalo jej vévodství v rámci Rakouského císařství, které jej  následně ztratilo ve prospěch Bavorska v roce 1809.  Definitivně přiřkl Salzburk Rakousku až Vídeňský kongres roku 1824. Tehdy se obnovené arcibiskupství stává korunní zemí monarchie a dnes zemí spolkovou.

Ve své době bylo arcibiskupství velmi bohatým a vlivným státem skrze těžbu vzácné soli i zlata a salzburský arcibiskup byl popředním knížetem Svaté říše římské s rozsáhlými právy a privilegii. Arcibiskupy se stávali muži církve z velmi staré a vysoké aristokracie, kteří každý svým dílem přispívali k rozvoji země a hlavního města, až dokud se z regionu a sídelního města nestaly barokní perly alpského podhůří na obou březích řeky Salzach.

Město

Salzburk měl i vlastní aristokracii pocházející povětšinou ze starých říšských rytířských rodů, původně ministeriálských, která tvořila elitu země spolu se zámožnými patriciji a církevními hodnostáři. Do šlechtického stavu povyšovali významné osoby a své služebníky i arcibiskupové (jsou doloženy nobilitace z let 1538-1631 a 1724-1802). Najdeme zde tedy rody původem ze zemí rakouských i horního Bavorska a svou stopu zde zanechaly i osoby ze zemí Koruny české.  

Památky na tyto osoby nalezneme, když pozvedneme hlavy k fasádám budov a chrámů. Jsou jimi erby, které označovaly vlastníky budov či lidi, kteří se zasloužili o jejich výstavbu či zvelebení.

Především ve městě vidíme znak samotného města a arcibiskupství.

Znak města

Můžeme zde vidět erb Františka Antonína knížete z Harrachu na Rorau (německy Franz Anton Fürst von Harrach zu Rorau, 2. října 1665 Vídeň – 18. července 1727 Salcburk), který byl rakouským říšským knížetem arcibiskup. Od roku 1701 byl jmenovaným koadjutorem vídeňské diecéze. V letech 1702 až 1706 byl kníže biskupem vídeňským, od roku 1705 koadjutorem salcburského arcibiskupa, a v letech 1709 až do své smrti v roce 1727 panoval jako jeden z nejvýznamnějších knížat-arcibiskupů Salcburského knížecího arcibiskupství. Císařem Leopoldem I. byl ad personam povýšen do stavu říšského knížete. Zanechal po sobě množství barokních staveb snad od všech význačných architektů rakouského i českého baroka.

erb Františka Antonína knížete z Harrachu na Rorau

Z doby barokní je zde i erb Jana Arnošta hraběte z Thunu a Hohensteina (německy Johann Ernst Graf von Thun und Hohenstein, 3. července 1643, Praha – 20. dubna 1709, Salcburk) byl v letech 1679 až 1687 biskupem sekavským a od roku 1687 až do své smrti knížetem-arcibiskupem salcburským. Narodil se v Praze jako syn hraběte Jana Zikmunda z české linie rodu Thun-Hohensteinů, šlechtického rodu původem z Jižního Tyrolska, roku 1629 povýšené do stavu říšských hrabat (Reichsgrafen). I on zanechal mnoho barokních památek od význačných architektů své doby.

erb Jana Arnošta hraběte z Thunu a Hohensteina

Z doby starší zde nalezneme na mnoha místech erb Leonharda von Keutschach (asi 1442 – 8. července 1519 Salcburk), který byl také kníže-arcibiskup Salcburského knížecího arcibiskupství. Narodil se pravděpodobně ve Viktringu, jako syn Otto von Keutschacha, soudce u panského soudu (Hofrichter), a Gertrudy von Möderndorf. Rodina Keutschachů pochází ze severního břehu jezera Keutschach. Jejich rodinným erbem je bílá vodnice na černém poli. Leonhard započal svou církevní kariéru jako kanovník augustiniánského řádu a později probošt kláštera Eberndorf. V roce 1490 byl povýšen na probošta salcburské kapituly a o pět let později (1495) byl zvolen za knížete-arcibiskupa. Zasloužil se o udělení práv městu Salcburk.

erb Leonharda von Keutschach

 

Z 16. století zde vidíme erb Johanna Jakoba von Kuen von Belasy (také: Johann Jakob Khuen-Belasi, * asi 1515; † 15. května 1586), který byl salcburský arcibiskup. Johann Jakob pocházel ze starého jihotyrolského rodu Khuen von Belasy, který byl v roce 1573 povýšen na říšského barona. Byl považován za muže bezpodmínečné zbožnosti, náboženské horlivosti, osobní integrity a bezúhonného chování. Arcibiskup Kuen-Belasy během své vlády realizoval především opatření na lepší obranu země a také opatření související s protireformací.

erb Johanna Jakoba Kuen von Belasy

V rámci města Salzburk je zde i mimořádně heraldicky zajímavá erbovní deska (wappenstein). Ilustruje úzké vazby mezi zdejší šlechtou a arcibiskupstvím. Deska spojuje tři erby. Zleva je první erb Johanna Ferdinanda Freiherr von Törring zum Stein und Pertenstein (1571 † 1638 Bad Mergentheim), který byl komtur Řádu německých rytířů. Jan Ferdinand von Törring zum Stein und Pertenstein pocházel z šlechtického rodu Törring, který sídlil v Horním Bavorsku, a byl synem barona Adama II. von Törring zum Stein und Pertenstein, maršálka a tajného rady arcibiskupa salcburského, Adam byl v roce 1566 povýšen do hodnosti říšského barona. Matkou komtura byla Barbara Lucia von Greiffensee. Měli své rodové sídlo na hradě Pertenstein.  Prostředním erbem s letopočtem 1624 je erb rodu hrabat von Kuen von Belasy a erb vpravo patří rodu von Lamberg. Patrně se jedná o Franzisku Klaru von Lamberg (+ 1709). Všechny tři osoby byli rodově spřízněni. Franziska von Lamberg byla manželkou Joachima Albeka von Törring. Barbara von Kuen von Belasy (prostřední erb) byla rozená von Törring. Všechny spojuje i hrad Pertenstein. Z rodu von Kuen von Belasy byl i arcibiskup salzburský a rody von Törring i von Lamberg patřily k rodům, jejíž členové sloužili arcibiskupům salzburským.

Erbovní deska

Salzburk je městem, kde působil slavný skladatel W.A. Mozart, ale erby nám připomínají, že tvář a charakter mu vtiskla knížata arcibiskupové, bez kterých by zde nebyla ani hudební tradice, ani památky renesance a baroka, které přitahují návštěvníky z celého širého světa, aby všude vyprávěli příběh města poblíž vrcholků Alp.

Znak arcibiskupství Salzburk

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 23.9.2023 19:56 | karma článku: 13,47 | přečteno: 204x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,80 | Přečteno: 290x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 189x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,45
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik