Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Noutonické přízraky - pravdivý příběh baronky Biri Dlauhoweské

Noutonický hřbitov je dlouhodobě považován za místo temné energie a místo, kde lidé zažívají setkání s něčím, co je zakleté mezi světem živých a mrtvých. Pojďme tedy sestoupit do dávno mrtvé doby, abychom zjistili pravdu. 

Noutonický hřbitov je dlouhodobě považován za místo temné energie a místo, kde lidé zažívají setkání s něčím, co je zakleté mezi světem živých a mrtvých.

Pojďme tedy sestoupit do dávno mrtvé doby, abychom se pokusili uvidět, co se skutečně stalo. Průvodci nám budou, patrně zde poprvé, autentické archivní dokumenty. Právě ony nám odhalí oponu minulosti.

Noutonický hřbitov obklopuje středověký kostel Narození sv. Jana Křtitele. Dnes je v katastru obce Lichoceves ve Středočeském kraji. Dochované náhrobky jsou z 19. století a samotný hřbitov nijak nevybočuje z obdobných míst starobylého osídlení středních Čech. Nicméně právě tento hřbitov je provázen pověstí strašidelného místa a různými pověstmi o rodině, jejichž náhrobky zde nalezneme - členů rodiny Dlauhowesky von Langendorf, česky Dlouhoveských z Dlouhé vsi.

Nejvíce pozornosti se upíná k náhrobku, na kterém je označená zesnulá svobodná paní (baronka) Biri Dlauhowesky von Langendorf. O ní se vypráví nejvíce pověstí a většinou se i činí závěr, že zde ona, a ani její manžel Kalmán Harmos de Hihálom, nejsou pohřbení kvůli místu úmrtí v cizině.

Alianční erb Harmos de Hihalom (vlevo) a Dlauhowesky Langedorf (vpravo)

Na náhrobku jsou označeni zesnulí rodiny Dlauhoweskych. Konkrétně Friedrich svobodný pán Dlauhowesky - Langendorf c. k. generálmajor a komoří narozen 3. února 1811 zemřel v Salzburku 22. října 1881, jeho manželka Dlauhoweskyho Frederike (1813-1893), roz. hraběnka von Künburg, a jejich dcery Frederike (1840-1911) a Biri (Barbora, maď. Borbála) (1842-1906) a její manžel Kálmán (Koloman) Harmos de Híhalom c. k. major narozen 3. ledna 1840 ve Varsany zemřel 16. listopadu v Badenu. A nakonec Oswald svobodný pán Dlauhowesky von Langendorf c. k. poručík 4. dragounského pluku narozen 25. srpna 1853 zemřel 23. července 1877 ve Wellsu. Friedrich Dlauhowesky a Oswald Dlauhowesky mají na tomto hřbitově ještě jeden společný hrob, zřejmě staršího původu. 

Podívejme se na Barboru (zdrobněle domácky Biri), která měla být neoblíbená, smrtelně spadnout z koně či ji měl dokonce někdo způsobit smrt a ani nemá být pohřbená zde.  Je dochovaná matrika pro obec Baden (st. Stephen), kde můžeme číst v kronice jejího života. Barbora Dlauhowesky se narodila dne 9.5.1842 v tehdejším Uhersku v obci Marcaly, župa Somogy, obec leží cca 14 km jižně od Balatonského jezera. Narodila se do rodiny kariérních vysokých důstojníků císařské armády. Její otec Fridrich dosáhl hodnosti generálmajora. Podle všeho jí bylo velmi blízké maďarské prostředí a vzala si roku 1868 za manžela uherského šlechtice Kalmána (Kolomana) Harmose de Hihalom. Manžel pocházel z uherské šlechtické rodiny, jeho předci obdrželi erb a predikát koncem 17. století. Pocházel z obce Varsany, kde se narodil 6.1. 1840,  komitát Nograd v tehdejším Uhersku, obec leží cca 100 km severně od Budapešti. Stejně jako tchán byl i Koloman kariérním důstojníkem. Spojení obou rodů bylo tedy velmi přirozené. Manželé nepochybně pobývali i v zámku Dlauhoweských ve Statenicích, ale je třeba si uvědomit, že důstojníci následovali svůj pluk,  a tak nežili stále na stejném místě. Koloman sloužil u uherských husarů a dosáhl hodnosti majora. Byl vyznamenán  Kriegs- Medaille a Militär - Dienstzeichens třetí třídy pro důstojníky. Vrcholem jeho kariéry pak byla služba u uherské královské  gardy, která patřila k jednotkám stráže císaře (Die königlich ungarische Leibgarde), v roce 1894 je u této gardy v hodnosti rytmistra a oba manželé žijí v Badenu u Vídně. Měli dva syny -Belu a Istvana. Bela se oženil s hraběnkou Marií von Wiedersperg a měl s ní syna Laszla. Istvan si vzal hraběnku Ludoviku Zamojskou a měl s ní dceru Marii a syna Ferencze.

Barbora umírá ve věku 64 let a 5 měsíců 27.10. 1906 v 6.30 hodin ráno na adrese Wassergasse 37.  Příčinou smrti je „vysílení stářím“. Matrika nám dále odhaluje další podstatnou věc. Dochoval se v ní založený dopis, ve kterém farář Blažko oznamuje do rakouské matriky, že děkan Cháb 30.10. 1906 pochoval paní Barboru Harmos de Hihalom na hřbitově v Noutonicích. Zesnulá tedy byla převezena z Badenu a pochována v Noutonicích. Lze tedy konstatovat, že fantaskní pověsti o způsobu její smrti jsou zcela liché, zemřela ve vyšším věku doma v Badenu „vysílením“. Avšak se potvrdilo, že je na hřbitově skutečně pochována.

Zápis o úmrtí Barbory Dlauhowesky
Dopis o převozu ostatků Barbory Dlauhowesky z Badenu do Noutenic
Záznam o příčině úmrtí Barbory Dlauhowesky - vlevo - entkraftung

Podívejme se podrobněji na místo pohřbení a úmrtí jejího manžela. Kolomana Harmose de Hihalom, o kterém jsme psali výše. Právě jeho osoba nese tragické poselství, nikoliv osoba jeho manželky Barbory – Biri. Koloman umírá dříve než manželka. Ve věku 56 let dne 16.11.1897 v 10 hodin večer  v Badenu v „katolické nemocnici“. Příčinou byla řezná rána na krku v důsledku pokusu o sebevraždu (tentamen suicidii). Tedy Koloman odešel ze života dosti hrůzným způsobem, kdy si rozřezal krk a následně zemřel v nemocnici.  Matrika pak přímo uvádí, že byl 19.11. pohřben na hřbitově v Noutonicích. Příčinu tohoto činu se již nedozvíme, ale nepochybně otřásla manželkou i blízkou rodinou. Poznamenejme, že bylo uvedeno “pokus o sebevraždu“, tím se významná rodina vyhnula otázkám, které by byly kladeny duchovním, pokud by bylo uvedeno, že zemřel vlastní rukou.

Záznam o úmrtí a příčině smrti Kolomana Harmose, řádek dole vlevo
Záznam o úmrtí Kolomana Harmose de Hihalom

 

Rád bych ještě zmínil i příčinu úmrtí Frederike Dlauhowesky (1813-1893), roz. hraběnky von Künburg, matky Barbory. I u ní se uvádí, že měla zemřít pádem z koně. Ona zemřela v Salzburgu, i její manžel. Také byla dle matriky Salzburg-Dompfarre převezena do Noutonic a zde pochována.  Příčinou smrti doma v Salzburgu bylo ochrnutí srdce (patrně infarkt).

Záznam o úmrtí Frederiky Dlauhowesky st. , řádek dole

 

Při vzniku ČSR rodina Harmos de Hihalom odchází z kraje a zůstaly jen dosti fantaskní pověsti o jejich životě a smrti. Pravdou je, že Koloman a Barbora - Biri byli spíše cizinci ve zdejším kraji, pobývali většinou mimo české království kvůli služebním povinnostem muže a rodnou řečí jim byla maďarština a němčina. Mohli se tak pro místní lidi jevit jako spíše neznámí odtažití lidé, ke kterým si nevytvořili vztah. Navíc hrůzná smrt Kolomana Harmose de Hihalom nemusela zůstat zcela utajena. Nicméně označení Barbory na náhrobku zdrobnělinou Biri svědčí o její mimořádné oblíbenosti v kruhu rodiny. Vzhledem k rozlámané desce na hrobu Fridricha a Oswalda a mladší desce na starším náhrobku členů rodiny není vyloučeno, že se hroby staly předmětem poničení po druhé světové válce, kdy po celé zemi najdeme mnoho případů poškození náhrobních desek osob s německými jmény, zvláště šlechtických.

Domnívám se, že tento článek odstranil mnohé záhady Noutonického hřbitova, avšak pravda je snad i více tragická než ony pohádkové pády z koně, ale v každém případě si už rodina Barbory i ona sama zaslouží po více než sto letech od své smrti klid ve stínu zdejšího kostela.

 

 

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 4.6.2023 16:31 | karma článku: 17,84 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,79 | Přečteno: 187x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik