Císařův bradýř a bradýřův císař – Johann Althaus

8. 05. 2023 18:29:56
Vedle abatyší kláštera sv. Jiří ve společnosti významných světců poblíž sídla českých králů kdysi spočinul i syn Johanna Althause, bradýře a ranhojiče Rudolfa II. Zde je jeho příběh,

O duše králů a císařů se vždy staral královský kaplan a o jejich těla dvorní lékař. Počet lékařů u pražského dvora a zprávy o nich narůstaly za vlády prvních Habsburků. Již za Ferdinanda I. a jeho choti máme doložena jména jako je Jan Krato z Kraftheimu nebo Jan Kopp z Raumenthalu. Jan Krato byl lékařem Ferdinanda, Maximiliána II. a Rudolfa II. Velkého zaslouženého věhlasu dosáhl u dvora Maximiliána II. Tadeáš Hájek z Hájku, který se nevěnoval jen lékařství, ale i astronomii a alchymii. U dvora Maximiliána bychom nalezli i Jana Mathiolliho, lékaře a autora proslulého herbáře. Hájek z Hájku dosáhl velké obliby u Rudolfa II, který sám velmi ctil alchymistické umění.

Právě za Rudolfa II. narůstá počet císařských lékařů doslova geometrickou řadou. Jistě je to způsobeno řadou nemocí, kterými Rudolf trpěl a jeho duševními obtížemi, které ho v pozdějším věku stále více omezovaly v životě a jeho povinnostech. Na prvním místě je třeba zmínit uherského zemana a proslulého lékaře a anatoma Jana Jesenského, dále zmíněného Tadeáše z Hájku či Krata, Jakuba Hořčického z Tepence či Adama Hubera z Riesenpachu.

Dvůr Rudolfa byl navíc směsicí astronomie a astrologie, medicíny a alchymie. A tak mezi graduovanými mediky bylo i mnoho dalších osob, které patřily mezi důvěrníky císaře a staraly se o jeho zdraví a ovšem i jiné osobní potřeby. Na císařském dvoře tak nalezneme lazebníky, bradýře, ranhojiče i určitou hrstku šarlatánů.

Většina z nich již dávno upadla do zapomenutí. Z přítmí baziliky sv. Jiří na Pražském hradě vstupuje do našeho světa jeden z nich. Pod kruchtou vpravo od vchodu je do zdi vsazena znaková deska z červeného mramoru s latinským nápisem věnovaná jednoročnímu Mathiasovi Johannovi z Althausu (+1611). Zde v bazilice byl pochován syn Johanna Althause, který byl bradýřem a ranhojičem císaře Rudolfa II. Johann se staral o osobní potřeby císaře a těšíl se jeho důvěře a oblibě. Johann byl 8.11. 1592 povýšen do šlechtického stavu, kdy obdržel erb s mluvícím znamením – starým domem – Althaus.

Později byl erb polepšen o krokev a dva gryfy, tj. Johann Althaus si své postavení u císaře udržel až do smrti Rudolfa roku 1612. O významu a zámožnosti, které dosáhl Althaus prostřednictvím služby císaři svědčí právě náhrobník jeho syna. Je vyroben z kvalitního červeného mramoru a erb se vyznačuje precizní kamenickou prací. Provedení svědčí o kamenické dílně pracující v okruhu aristokracie a dvora.

Taktéž místo pohřbu je velmi prestižní. Syn Johanna spočinul vedle abatyší kláštera sv. Jiří ve společnosti významných světců poblíž sídla českých králů. Přičemž se nejednalo o graduovaného lékaře, ale o bradýře a později ranhojiče. Prudkému společenskému vzestupu vděčil Rudolfovi II. Na desce je nad erbem nápis:

MATTHIAS.IOAN:ALTHAUS.CAES:CHYRUR.FIL.ANNO:M:D.CX:XXV.FEBR.

NATUS:OBIIT.VI.IAN.AN.M.D.CXI.

Čili Matyáš Jan Althaus, syn císařského ranhojiče. Narozený 25.2.1610, zemřel 6.1.1611. O příčinách úmrtí dnes můžeme jen spekulovat, ale toho roku nebyla v Praze epidemie a u tak malého dítěte se často jednalo o tzv. psotník nebo božec, neidentifikovatelné křeče, které vedly k bezvědomí a následné smrti dítěte. V každém případě otec nešetřil na nákladech a zajistil pro svého zemřelého syna to nejlepší co mohl s nadějí na jeho spasení. Za pouhý rok po smrti malého Matyáše zemřel i melancholický císař a brzy přišla třicetiletá válka, která odvála neznámo kam otce malého Matyáše. Epitaf však zůstal v Praze, aby nám mohl vyprávět tento příběh.

Autor: Ladislav Kolačkovský | pondělí 8.5.2023 18:29 | karma článku: 13.69 | přečteno: 218x

Další články blogera

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma článku: 14.28 | Přečteno: 165 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 303 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 187 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 16.45 Průměrná čtenost 728

Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...