Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pořad Modrá krev bez modré krve aneb Zejdlicové ze Šenfeldu nejsou totéž, co Schönfeldové

Jeden z nejsledovanějších pořadů ČT tvořený Kinsky Art Media si získal vysokou popularitu, ale s vysokou popularitou přišly i hrubé chyby, na které upozorňuje tento článek.   

Pořad Modrá krev přinášel zajímavé příběhy potomků bývalých šlechtických rodů v přímé mužské linii (někdy i ženské) zasazené do atraktivního rámce. Všechny řady provázejí určité chyby, nejčastěji v šlechtické titulatuře. Vždy se jednalo o věci, u kterých převážil přínos zajímavých rozhovorů se zajímavými lidmi. Nicméně v třetí řadě už přicházely chyby závažnější, a to chyby genealogické. Pokud se má pořad zabývat příslovečnou modrou krví, na kterou se moderátor ke konci každého dílu ptá, tak je vhodné, aby tam také obrazně byla. Nejlépe v přímé linii a ve stavu, kdy přímí předci měli zákonné právo používat některý ze systematizovaných šlechtických titulů ke dni zániku Rakousko-Uherského císařství roku 1918.

Bohužel díl nazvaný Zejdlicové ze Šenfeldu přinesl příběh rodiny, která, dle v současnosti dostupných informací, neměla šlechtické předky a v pořadu neměla vůbec být. Je třeba uvést hned na začátku, že se článek věnuje pouze a jen tvrzenému šlechtictví členů rodiny Schönfeldů, kteří vystupují v pořadu a nijak se nedotýká jiného vyprávění rodiny či samotných členů rodiny.

Rodina Schönfeldů vystupující v pořadu uvádí, že jsou potomky šlechtické rodiny Zejdliců von Šenfeld, konkrétně slezské větve. Nicméně tento šlechtický rod na našem území ve všech větvích vymírá již v 17. století (ve Slezsku se pak velmi složitě a nepřehledně rozvětví) a pořad nepřináší ani jediný doklad toho, že existuje spojitost mezi slezskou větví rodiny Zejdliců ze Šenfeldu a rodinou Schönfeldů z pořadu. 

V pořadu je pouze okrajová zmínka o genealogické sbírce Dobřenského. Jan Václav hrabě Dobřenský (*1841 † 1919) shromáždil množství genealogických dat v tzv.Dobřenského genealogické sbírce. Je to rozsáhlý konvolut dat a zápisů Jana Václava o různých šlechtických rodech na našem území, dnes jde o dílo překonané, odpovídající způsobu bádání 19. století, kdy v dílech často chyběly odkazy nebo zdroje uváděných faktů a dat – v našem případě matrik či jiných genealogických pramenů. Nicméně, pokud se do sbírky podíváme, tak na straně 528 je o Zejdlicích pouze změť rukopisných poznámek – jakékoliv vazby na rod současných Schönfeldů zde ani tak nenajdeme.

Dalším argumentem vazby na šlechtický rod Zejdliců mělo být rozsáhlé vyprávění o rodinných špercích, které se mají předávat „na smrtelné posteli“. V pořadu byly i zobrazeny ukázky z knihy „Malý poklad z velkého světa: renesanční šperky rodu Zejdliců ze Šenfeldu, který zpracovává téma tzv. Polenského pokladu, souboru 28 manýristických šperků, který byl nalezen roku 1916 v hrobce rodu Zejdliců v děkanském kostele v Polné u Jihlavy. Jedním z největších odborníků na šperky Zejdliců a editor uvedené publikace je PhDr. Jan Štěpánek Ph.D., který poskytl pro tento článek své vyjádření. Cituji editora uvedené knihy: „ Z televizního záznamu se samozřejmě nedají vyvozovat zásadní soudy. Zlaté klenoty prezentované před kamerou jako vzácná rodinná památka, snad z 15. nebo 16. století, ale proklamované době vzniku rozhodně neodpovídají. Jde o typickou klenotnickou práci období romantismu ze 2. poloviny 19. století, tepanou z velmi tenkého zlatého plechu a pokrytou zcela nelogickou kombinací motivů hvězdiček a zrnění. Stejně signifikantní je až strojová ostrost jejích tvarů a forem. Tyto předměty mají zkrátka velmi daleko pravých renesančních šperků, které já nebo kolegové známe z praxe“. K necti tvůrců pořadu Modrá krev je třeba uvést, že použili fotografie z uvedené knihy, aniž by uvedli zdroj informace a autory publikace.

Pořad byl plný ukázek zámků a jiných nemovitostí, které v renesanci patřily Zejdlicům ze Šenfeldu, epitafů Zejdliců a množství vyprávění o rodu Zejdliců ze Šenfeldu. I nesouvisející vyprávění o rodu Bechinie z Lažan erbu tří kaprů. Bohužel však veškeré informace vůbec nesouvisí s rodinou Schönfeldů. Neinformovaý divák se v tom množství informací nemůže vyznat, ale vše je poskládané tak, aby byl vzbuzen dojem provázanosti s rodinou současných Schönfeldů.

Nezbylo než prozkoumat rodokmen současné rodiny Schönfeldů. 

V pořadu mj. vystupují bratři: William Karl-Heinz Schönfeld a Richard Bohumil Schönfeld, jejich otec: Robert Karel Schönfeld a děd: Zdeněk Karel Schönfeld. Vzpomínají na pradědu: Bohuše Schönfelda (*24.4.1910, Srbeč, okr. Rakovník, +2.9.2000). Jeho otcem byl 2x praděd Václav Schönfeld (*20.6.1878, Miletice č.36, okr. Kladno, + 15.3.1937), knížecí správce v Srbči č.35, od r. 1918 hospodářský správce schwarzenberského velkostatku v  Lenešicích č.1 (Nový Dvůr), který odkoupil jako zbytkový velkostatek r. 1925. Rodinou Schönfeldů restituovaný a rekonstruovaný Nový Dvůr se pak také prolíná jako červená niť celým pořadem. V rodové posloupnosti pak následuje 3x praděd Václav Schönfeld/Schinfeld (*12.1.1850, Miletice č.36), rolník v Mileticích č.36, dále 4x praděd Josef Schönfeld/Schinfeld (*1.9.1823, Chodouny č. 23, okr. Litoměřice), familiant v Mileticích č.36, narozený jako poddaný roudnického panství, následuje 5x praděd Václav Schönfeld/Schinfeld (*13.10.1796, Chodouny č.25), chalupník v Chodounech č.23 a poddaný roudnického panství, dalším přímým předkem v pořadí je 6x praděd Josef Schönfeld/Schinfeld (*14.4.1767, Chodouny), poddaný roudnického panství, následuje jeho otec a (7x praděd) Matthias Schönfeld/Schinfeld (*28.1.1714, Záluží, okr. Litoměřice, +27.3.1778, Chodouny č.25), hospodář v Chodounech č. 25, poddaný roudnický. Dalším v pořadí je jeho otec (8x praděd) Mattaus Schönfeld/Ssyndtffelt/Schinfelt (*13.9.1682, Záluží-Kozlovice, okr. Litoměřice), hospodář v Záluží, roudnický poddaný. Jeho otcem byl (9x praděd) Jan Schönfeld/Ssyndtffelt (* kolem r. 1650, neexistují již potřebné matriky).

Dále je možné posloupnost rekonstruovat z Berní rully z roku 1654. Pravděpodobným otcem Jana Schönfelda by mohl být (10x praděd) Matěj Šenfeld (* kolem r. 1620), který je v Berní rulle z r. 1654 uváděn jako pustý ve vsi Vetlá (okr. Litoměřice). Následují záznamy z pozemkové knihy Velkostatku Roudnice nad Labemz let 1580-1705 inv.č. 224 , kde se uvádí např. jistý "Václav Ssymfeldt , který dne 24.1.1636 kupuje grunt ve vsi Račice (okr. Litoměřice) (folio 13). Stejného roku (1636) kupuje grunt ve vsi Račice jistý Jan Ssynfeldt  (folio 85). A nakonec můžeme uvést záznam z pozemkové knihy Velkostatku Roudnice nad Labem z let 1583-1781, inv. č. 237, ve které se uvádí jistý Jirzik Ssynffeld, který roku 1615 vyženil grunt ve vsi Vetlá, (okr. Litoměřice), (folio 146).

Z výňatku rodokmenu v přímé mužské linii je zřejmé, že rodina současných Schönfeldů jsou potomky poddaných roudnického panství, rolníků a chalupníků. Nikde se neprotínají s žádným šlechtickým rodem, natož Zejdlici ze Šenfeldu. Jejich předci ani nikdy nežádali o renobilitaci či nobilitaci, ani nepoužívali žádné šlechtické tituly. Rozhodně je třeba odmítnout, že rodina byla součástí šlechtického stavu Rakouska-Uherska.

Návaznost na rodinu Zejdliců ze Šenfeldu je pravděpodobně výsledkem rodinné legendy, kterých bývá v různých rodinách velké množství, ale pouze v tomto případě se vyprávění dostalo prostoru v pořadu Modrá krev. Bylo by vhodné, aby se divákům dostalo vysvětlení nebo byly doloženy archivní materiály, které by pochyby odstranily. 

 

 

 

 

 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 18.3.2023 16:34 | karma článku: 36,70 | přečteno: 4543x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,65 | Přečteno: 315x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,55 | Přečteno: 900x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,64 | Přečteno: 142x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 308x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,92
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik