Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krásná Rozina z Kutné Hory – mezi pověstí a skutečností

V Ruthardské uličce v Kutné Hoře je nejznámější pověst o slečně Rozině Ruthardové, a to svou barvitostí a nádechem černé romantiky. Kde končí pověst a začíná skutečnost?

V Ruthardské uličce v Kutné Hoře je nejznámější pověst o slečně Rozině Ruthardové, a to svou barvitostí a nádechem černé romantiky. Krásná dcera bohatého a lakomého měšťana Rutharda byla svým otcem zazděna do sklepení domu, aby se nikdy nemohla provdat a vzít si tak svoje dědictví a majetek. Rozina se pak zjevovala v okolí Ruthardky a předpověděla zřízení domu ve středu dnešní Ruthardské – původne Ruthardovského dvorce -"Ona pak po smrti často se v tom domě ukazovávala a plačecí předpovídala, že po mnoha letech ten dům klesne". Do všeobecného povědomí jí uvedl až Josef Kajetán Tyl, a to roku 1838 ve své povídce Rozina Ruthardová. Příběh nešťastné a krásné dcery bohatého Jiřího Rutharda, kterou dovedla rodová msta ke zradě otcovského města, se odehrává v Kutné Hoře na konci vlády Václava II. Do reálného historického rámce je volně zasazena místní pověst o krásné a zámožné, ale i rozmazlené měšťanské dívce, jež se nedokáže vyrovnat s neopětovanou láskou. Její sobectví ji dohnalo až ke zradě rodného města. Na druhou stranu postavil autor téměř andělskou hrdinku Adlinku, která svou odvážnou účastí rozhodne v boji o město.1

Povídka reflektuje obléhání Kutné Hory roku 1304 a 1307 vojskem Albrechta I. Habsburského, který se snažil o získání české koruny v rámci širšího úsilí Habsburků o ovládnutí českých zemí. Oba jeho pokusy skončily neúspěchem a Václav II. a jeho syn a později Jindřich Korutanský uhájili tehdy nově založené město. Kutná Hora byla už tehdy jedním z pilířů ekonomiky a rozvoje Českého království, jehož se chtěl Albrecht zmocnit.

 

Rozina je postavou smyšlenou, ale rod Ruthardů žil od středověku až do století 16. Jednalo se o původem německý rod zámožných patricijů, který ve 14. století nesmírně zbohatl na horním podnikání v bouřlivě se rozvíjejícím městě stříbrné rudy. Měli patřičné znalosti i hospodářské možnosti. Prvním známým příslušníkem rodu byl Ruthard, po kterém dostal jméno celý rod. Jeho dva synové, Mikuláš Albrecht a Kunrát spolu s dalšími třemi nejpřednějšími měšťany z Prahy a Kutné Hory vešli do širšího povědomí nočním přepadem sedleckého kláštera, kde 15. února 1309 zajali přední české pány v čele s Jindřichem z Lipé, tehdejším nejmocnějším mužem království. Chtěli si tak vymoci sňatky mezi svými rodinami a šlechtickými rody, aby tak pronikli do řad staré české šlechty.

Skutečný erb Ruthardu

V roce 1364 odkoupil Kunclin Ruthard od sedleckého kláštera hrad a panství Malešov. Tento významný pozemkový majetek byl zároveň prvním deskovým statkem (zapsaným do Desk zemských) rodu mimo samotný obvod královského města Kutné Hory. Odtud pochází i predikát (přídomek) Ruthard z Malešova. Postupně se oddělila rodová větev kolínská a českobudějovická a svojšická. Příslušnící rodu se stali šlechtickými velkostatkáři a hospodářskými odborníky. Tak poslední významný příslušník rodu Mikuláš Ruthard z Malešova z českobudějovické větve působil jako rybníkář na novobystřickém panství pánů Krajířů z Krajku a později i u Rožmberků, z jejichž služeb odešel po neshodách s Jakubem Krčínem z Jelčan. Vyměřil rybník Soused u Chlumu u Třeboně (dnes Staňkovský rybník) Mikuláš byl zároveň posledním příslušníkem rodu, který na svém počátku ovlivňoval zemskou politiku Českého království. Zemřel v roce 1576.2

Pověst o Rozině odráží určitou nechuť k bohatému původně německy hovořícímu rodu katolického vyznání, která mohla vzniknout v době husitských válek. Tehdydošlo k značnému poškození Ruthardovského sídla, neboť jeho majitelé pocházeli k neoblíbeným německým zbohatlíkům, navíc pochopitelně s katolickým vyznáním. Zcela určitě došlo i k poškození základů celé stavby při důlní činnosti, neboť hned u vedlejšího domu zvaného "U Kola" ústila jedna z šachet. Odtud jistě pramení onen předobraz lakotného a ukrutného Rutharda. V rodině bylo jistě i dost sličných dcer. Rozina je zas mladým dívčím odrazem svého otce – krásná, ale marnivá a zrádná. Někdy ovšemn vystupuje jako nevinná obět svého ukrutného otce.

 

A roku 1648 nastalo i legendární Rozinou předpovídané zřícení Ruthardovského dvorce (domu). "Nebo léta 1648 právě před Květnou nedělí před večerem ten dům náhle se obořil a 15 osob zasul, z nichžto 7 hned na místě bez duše zůstalo, jiné pak, ač živé, však velice zhmožděné a zdačkané, s nemalou prácí se vyrumovaly, jakž ti, jenž se na to dívali, povídají."3

 

Pověst z Ruthardské uličky v Kutné Hoře je tak zajímavým příběhem, ve kterém lze vystopovat skutečné dějinné události a příběhy města ve stínu chrámu svaté Barbory.

1TYL, Josef Kajetán. Rozina Ruthardova ; Dekret Kutnohorský. Praha : Alois Hynek, 1888. s. 7–15.

2ROLAND NOHEL, Kutnohorské erbovní rody , Kutná Hora, 1998, str 53-54.

3Kořínek, J.: Staré paměti kutnohorské. Praha 1675, nejnověji pak 2000

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 5.3.2023 16:15 | karma článku: 15,01 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 7,96 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,81 | Přečteno: 291x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 536x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 16,95
  • Průměrná čtenost 915x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik