Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O Kamarýtech z Rovin od sv. Jindřicha – bez bezrukých rytířů Otíků a jiných strašidlech

O novoměstském erbovním rodě Kamarýtů z Rovin a jejich náhrobku u sv. Jindřicha v Praze a historicky  pokřivené reportáži Českého rozhlasu, která nesmyslně připsala epitaf jakémusi bezrukému rytíři Otíkovi Pejšovi z Točné. 

Dnes bych se chtěl věnovat náhrobníku v kostele sv. Jindřicha a Kunhuty v Praze na Novém Městě. Je v Jindřišské ulici, kdysi farním kostele středověké jindřišské čtvrti s přilehlým hřbitovem (dnešní prostor tramvajové zastávky), odkud pochází část náhrobníků na vnějších zdech a v interiéru kostela.

Podnítila mě k tomu reportáž Českého rozhlasu o údajném místě posledního odpočinku bezrukého rytíře Otíka Pejši z Točné. Jednalo se o díl z cyklu Česko země neznámá a je k poslechu i přečtení v poznámce pod čarou.[1] Bohužel u této reportáže z března 2018 mě udivila míra ignorování alespoň základní práce s dostupnou odbornou literaturou, kdy autorka PhDr. Danuta Beranová předložila redaktorům rozhlasu dětsky poskládaný příběh, který redaktoři rozhlasu zcela nekriticky převzali.  

Laskavý čtenář si přečte odkaz, abych nemusel opakovat, jakými cestami se autorka dobrala k Otíkovi Pejšovi, a proč jeho náhrobek umístila k sv. Jindřichovi a rovnou povyprávím příběh jiný. Dle mého pohledu zajímavější, protože vypráví o osudu skutečné rodiny z Nového Města pražského.

O novoměstském erbovním rodě Kamarýtů z Rovin, jehož příslušníkovi náhrobek náleží. Na Novém Městě se již od založení začala postupně vytvářet zdejší komunita obyvatel. Od chudiny, přes řemeslníky, intelektuály a novoměstský patriciát. Tj. zámožné měšťany, kteří nabyli majetek obchodem či řemeslem a postupně vytvořili vrstvu nižších úředníků, hodnostářů města, významných měšťanů. Mnozí postupně ozdobili svá jména erby a predikáty a někteří časem pronikli i do rytířského stavu. Mezi novoměstským patriciátem nalezneme i rod z Rovin, který se objevuje na mnoha místech v pramenech a dějinách Nového Města. V erbu měli obrněnou paži držící hada.

Listinou danou v Praze 8. února 1544 udělil král Ferdinand I. Jiřímu Komedkovi, Petru Velikému a Václavu Stříbskému predikát z Rovin a erb:Z oblaku v patě modrého štítu vyniká obrněná paže držící zlatého hada s červenou korunou, který se ovíjí kolem paže. Na štítě spočívá kolčí přílba s červeno – zlatými a modro – zlatými přikrývadly a s točenicí týchž tinktur. Klenotem je vynikající paže ze štítu. Vnuci Jiřího Komedka Vilém, Jindřich a Jiří Vilém přijali k erbu staroměstského měšťana Karla Trubku, což potvrdil Rudolf II. listinou ze dne 27. února 1589. Stejný erb a predikát udělil Ferdinand I. 24. dubna 1557 Václavu Kamarýtovi, královskému rychtáři Nového Města pražského. K erbu Václava Kamarýta z Rovin byl přijat staroměstský měšťan Pavel Prokop, což bylo potvrzeno Rudolfem II. 3. října 1595. Tentýž erb, ale s korunou místo točenice, a přídomek získali 26. listopadu 1594 i Jan a Jindřich Kamarýtové a Jan Rohozenský.[2] Rod se postupně rozvětvil, ale Kamarýtové z Rovin převážně zůstávali na Novém Městě.

Náhrobník rodu z Rovin

Zámožný patriciát si často vytvářel hrobky právě ve farních kostelech ve čtvrtích, kde působil po desítky let a někdy i po staletí. A právě v kostele sv. Jindřicha a Kunhuty nalezneme v podlaze kostela v jižní lodi před kruchtou náhrobník z červené žuly, kde je dodnes patrný erb s obrněnou paží obtočenou hadem, a který patřil novoměstskému rodu „z Rovin“.[3] Rodu, který byl bytostně spjatý s Novým Městem a spoluvytvářel jeho dějiny. Text je již ve většině nečitelný kvůli sešlapání, ale lze přečíst:

Obvod: „….Slanensis mortui anno Christi MDXCI mense Septembris die 29 atatis sua 44….Uprostřed: …Doctrina et scientia G“

Detail nápisu

Jedná se o datum a věk úmrtí (29.9.1591, ve věku 44) příslušníka rodu z Rovin. Datum a rok úmrtí se shoduje s datem úmrtí Simeona Kamarýta (Gamarita) z Rovin. Simeon byl měšťanem Nového Města pražského a mecenáš a příznivec básníků. Zejména Martina Galliho, který mu věnoval spis Virtute nobili ornatissimo dno Simeoni Camarit de Rovin (1591). Simeon zemřel 29. září 1591. Můžeme tedy tvrdit s určitou mírou pravděpodobnosti, že se jedná o náhrobek právě Simeona Kamarýta z Rovin.[4]

Kostel sv. Jindřicha a Kunhuty je jednou z největších nekropolí měšťanských a erbovních rodin předbělohorského Nového Města a každá zdejší osobnost měla svůj příběh, který si zaslouží vyprávět bez vytváření novodobých legend a pohádek.

 

[1] zde Bezruký rytíř Otík Pejša z Točné odpočívá v centru Prahy. Náhrobek má v kostele | Regiony (rozhlas.cz)

[2] Fiala, Michal, Tři studie k české renesanční heraldice (Znaky měšťanů Starého Města pražského ve světle Salbuchů) II., in: Heraldická ročenka 1994, s. 37, 41.

[3] Umělecké památky Prahy 2 - Nové Město, Vyšehrad, Baťková Růžena a kol, Academia, 1999, str. 111

[4] Paměti hlavního Kostela farního, fary a školy Sv. Jindřicha a Sv. Kunhuty v Novém Městě Pražském, Karel Navrátil, Praha, 1869, nákladem spisovatele, str. 126-127, Rukověť humanistického básnictví v Čechách a na Moravě, sv. 3 K-M Martínek Jan a kol, Academia, 1969, Kamarýt Šimon

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 31.12.2022 15:04 | karma článku: 16,19 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,79 | Přečteno: 187x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 534x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik