Lešetický šlechtic z Lešehradu - otec sloužil krví Císaři a syn sloužil slovem Múzám

11. 09. 2022 18:11:30
Vila v ulici Na Doubkové 1249 ( Praha 5) nese nad svým vchodem na naše poměry neobvyklou dekoraci, která přežila všechny režimy, včetne těch lidově demokratických, aby nesla poselství o svých nositelích.

Vila v ulici Na Doubkové 1249 nese nad svým vchodem na naše poměry neobvyklou dekoraci, která přežila všechny režimy, včetně těch lidově demokratických, aby nesla poselství o svých nositelích.

Možná je to tím, že vila stojí stranou dění, pod svahem parku Santoška na Smíchově v Praze. Možná je to tím, že se je ozdoba lehce zaměnitelna se secesním dekorem tolik charakteristickým pro vily oněch dob počátku 20. století. V každém případě je onou dekorací erb s hvězdami a meči. A kdysi zdobil jméno spisovatele, milovníka tajemna a okultismu - Emanuela Lešehrada, vlastním jménem Josef Maria Emmanuel Lešetický z Lešehradu (15. listopadu 1877, Praha – 30. dubna 1955, tamtéž), byl český spisovatel, básník, dramatik, kritik a překladatel, sběratel, propagátor okultismu a svobodného zednářství. Podle policejní přihlášky žil Emanuel na Smíchově č.p.1047, což je nárožní dům ulic Bieblova a parku Sady na Skalce a od 25.11.1911 nedaleko odsud v č.p. 1249 v ulici Na Doubkové, kde zřídil svou obrovskou sbírku dokumentů Lešehradeum. Dokonce ji v roce 1926 zpřístupnil veřejnosti. Dnes jsou sbírky uloženy v Památníku nár. písemnictví, v Literárním archivu. Část sbírky byla restituována potomky. Vila je v dnešní době patrně neužívaná.

Emanuel Lešetický byl taktéž šlechticem, nositelem hodnosti Edler, tj. prostého šlechtictví. Titul zdědil po svém otci Josephovi. Jeho děd byl Jan Lešetický, měšťan a mistr koželuh a jeho praděd byl Anton Lešetický (psáno Leschetizky), rovněž koželuh (Rothgärber) v Netolicích.

Listinou danou ve Vídni 10. května 1889 povýšil císař František Josef I. Josepha Lesetického narozeného roku 1836 v Netolicích, kapitána (hauptmann) 1. třídy pěšího pluku Freiherr von Philippovic za více jak třicetiletou službu v armádě s účastí v boji do šlechtického stavu, udělil mu titul Edler a predikát von Lesehrad a erb. Lešehrad byl predikát snad odvozený z příjmení nobilitanta a odkazuje k válečné kariéře – Lešehrad. Hrad Lešetického.

Joseph navštěvoval reálnou a technickou školu v Českých Budějovicích a Praze, později školu hospodářskou v Rabíně. Byl úředníkem na panstvích Schwarzenbergů. Roku 1856 byl odveden k pluku číslo 11 v Písku. S plukem číslo 11 se účastnil války v Itálii 1859 za zachování tamních rakouských držav, později války Rakousko Pruské 1866. Roku 1874 byl jmenován nadporučíkem a převelen k pluku číslo 35 a přeložen do Prahy. Zde se oženil s paní Marií Zunovou, s níž měl jediného syna Emanuela. V letech 1881 – 1882 se účastnil bojů v Bosně a Hercegovině a anexe tohoto území ve prospěch monarchie. Za četné vojenské zásluhy byl povýšen do stavu šlechtického a roku 1893 odchází do výslužby jako major. Je nositelem četných medailí za zásluhy Následně žije na Malé Straně a je členem četných vlasteneckých a humanitních spolků (Český deník 14.3.1914). Poslední odpočinek nalézá na Olšanech, stejně jako později jeho syn Emanuel.

Dnes je hrob ve velmi špatném stavu, v oddíle III Olšany. Bronzový relief s portrétem Emanuela byl odcizen a vylomen, nápis se jmény zesnulých je v podstatě nečitelný a kříž na náhrobku je ulomen a pohozen u hrobu. Postupně tak zaniká jako většina hrobek a náhrobků v této části Olšan Praha 3. Neblahé to poselství budoucím generacím, kterým patrně zanecháme pouze fotografie těchto památných míst.

Syn c. a k. majora šel úplně jinými cestami než otec voják, dokonce podporoval i vznik republiky, ale ve svém predikátu, který vždy používal jako umělecké jméno a erbu s hvězdami (jak symbolické – Emanuel byl ponořen do světa okultismu) navždy zvěčnil své jméno i dědictví otce, který tělem a krví sloužil císaři a své Rakousko-Uherské vlasti.

Za poskytnutí podkladů k identifikaci náhrobku Emanula Lešetického děkuji laskavé pomoci Ing. Simony Vandové

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 11.9.2022 18:11 | karma článku: 14.20 | přečteno: 298x

Další články blogera

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 369 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma článku: 14.29 | Přečteno: 166 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 303 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.42 | Přečteno: 258 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 367 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 16.47 Průměrná čtenost 728

Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...