Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Říšského orla upevním na Louvre – Jan von Werth – generál z Benátek nad Jizerou

Na zámku Benátky nad Jizerou můžeme navštívit místo pobytu posledních let císařského generála Jana z Werthu, který prošel mnohá bojišti třicetileté války a zemřel na zámku Benátky.

 

Na zámku Benátky nad Jizerou můžeme navštívit místo pobytu posledních let císařského generála Jana z Werthu. Jan se narodil snad v roce 1591 v Büttgenu ve vévodství Jülich jako nejstarší syn sedláka Jana z Wierdtu († 1606) a Elisabeth Streithoven. Situace rodiny byla velmi těžká, musel se najímat jako námezdní síla u jiných sedláků, a tak zůstal negramotný. Nakonec odešel z domova a stal se žoldnéřem ve valonské jízdě ve španělském Nizozemí. Tím začala vojenská kariera mladého muže, který prošel mnohá bojiště třicetileté války, aby se nakonec stal zámeckým pánem v dnešních Benátkách nad Jizerou.

Proslavil se ve službách kolínského kurfiřta jako kavalerista v bitvě u Nordlingenu roku 1634. Tehdy ho císař Ferdinand II. povýšil do stavu říšských svobodných pánů. Jeho nejslavnějším tažením byla vojenská kampaň roku 1636, tehdy byly na francouzskou frontu vyslány císařské sbory vedené Piccolominim a Gallasem, které vtrhly do Francie přes Burgundsko a zároveň španělské sbory pod vedením kardinála infanta Dona Ferdinanda (bratr španělského krále Filipa IV.) pronikly do Francie z Artois. Rychlý postup a ustupující francouzská armáda přivedla císařské a Španěly téměř k branám Paříže. Tehdy v čele bavorské a chorvatské jízdy stál Jan von Werth a měl žádat dona Ferdinanda, aby „vztyčil říšského orla na Louvre“. Ovšem jedná se spíše o legendu, ale vypovídající o pověsti jakou si Werth získal. V Paříží byla panika, mnozí dokonce odjížděli z města. Ale král Ludvík XIII. projevil velkou odvahu a vojenské schopnosti. Vystavěl vojsko pod vedením maršála de La Force a zmobilizoval měšťany Paříže. Ústup se zastavil a Francouzi přešli do ofenzívy. Postupně císařské a Španěly vytlačili mimo francouzské državy.

Sgrafitová výzdoba zámku

Můžeme zmínit i boj Jana von Wertha ve službách kolínského kurfiřta v bitvě u Jankova roku 1645. V této bitvě habsburských a jiných katolických jednotek se švédskou armádou se válečná štěstěna přikláněla na obě strany. Werthovi se tehdy podařil husarský kousek, jeho bavorská jízda a pěší kumpanie zaútočily v celé šíři na levé křídlo Švédů, tím odpoutaly pozornost a umožnily císařským rejtarům širokým obloukem obejít švédské pravé křídlo a vpadnout jim do týlu.K vítězství v bitvě však nedošlo. Rejtaři totiž v týlu začali rabovat zásobovací vozy, tím dali čas Švédů, aby se rychle přeskupili a přešli do mohutného útoku. Linie katolických sborů se zhroutily a byly zcela zdecimovány. Werthovi se podařilo uniknout přes Tábor na říšské území. V roce 1647 přichystal Werth Švédům odvetu. V bitvě u Třebele v západních Čechách značnou měrou přispěl k porážce Švédů, kdy padl i jejich velitel generálmajor Helm Wrangel.[1]  

Jan z Werthu, zámecký portrét

Po ukončení třicetileté války odešel Jan von Werth na odpočinek. Usídlil se na svém panství Nové Benátky (dnešní Benátky nad Jizerou) spolu se svou o mnoho let mladší třetí manželkou Susannou von Kuefstein (* 1630/33; † 13. ledna 1697), zde po krátké nemoci 12. září 1652 zemřel. Byl pohřben v kryptě kostela Narození Marie u zámku. Je třeba dodat, že v Kolíně nad Rýnem a v Německu je dodnes velmi znám, existují o něm písně i romantické milostné pověsti (pověst o Janovi a Griet).[2]

Na zámku je dodnes uchováván dřevěný epitaf z kostela erbem von Wertha. Epitaf je dřevěný, polychromovaný, oválného tvaru. S vyřezávanou postavou putti nahoře a lebkou dole, po stranách je řezba kyrysu, bubnů a kotlů. Uprostřed s erbem zesnulého a provázený dvěma řadami nápisů, které zmiňují výčet Werthových panství a jeho hodnosti generála jízdy a plukovníka a válečného rady:

 Illj et EUj Dn. DnS lOANNES LBaRO DE WERTH: DOmIuS : IN BENATECK ODENKIRCH; (druhá řádka uvnitř písmem menším): Grymach erbach kellenberg podenstein haredh : BVRG : ARCHIPIS COLONIEN : CONSILIAR : BELL: MILITIA EQVESTIS GENERAL AC COLONEVS.

Epitaf Jana z Werthu

 

 

 

 

[1] RADEK FUKALA, Třicetiletá válka 1618-1648, II. díl 1630-1648, Veduta, Praha 2018, str. 83,86, 90,93,94

[2] https://janvonwerth.de/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 8.5.2022 17:05 | karma článku: 12,16 | přečteno: 224x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,65 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,55 | Přečteno: 891x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,64 | Přečteno: 142x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala nedodržel slovo, že podepíše abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  11:18

Bývalý prezident Miloš Zeman obvinil premiéra Petra Fialu (ODS), že nedodržel slovo, že podepíše...

Sucho v lesích a vítr. Riziko požárů roste, až v sobotu má pomoci déšť

13. května 2024

V některých částech Česka bude riziko šíření požáru od úterý do pátku na nejvyšším stupni, vyplývá...

Opilá žena jela kilometr po tramvajových kolejích, prorazila tři pneumatiky

13. května 2024  10:44

Do velkého hazardu se o víkendu pustila zmatená řidička v Brně, která urazila asi kilometr po...

Trakční vedení po nájezdu zlodějů poničilo lokomotivu, škoda je 700 tisíc

13. května 2024  10:13

Krádež byla podle policie hlavní příčinou sobotních problémů na páteřním železničním koridoru z...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,92
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik