Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velmistři Křížovníků a arcibiskupové na Poříčí v Praze – druhý Biskupský dvůr u sv. Petra

Na Novém Městě v Praze v lokalitě na Poříčí najdeme ulice Biskupská a Biskupský dvůr. Přičemž, jak víme, Biskupský dvůr a hrádek byly ve středověku na Malé Straně. Proč tento druhý biskupský dvůr? A zde?

Na Novém Městě v Praze v lokalitě na Poříčí najdeme ulice Biskupská a Biskupský dvůr. Přičemž, jak víme, Biskupský dvůr a hrádek byly ve středověku na Malé Straně, vedle Kamenného mostu a komendy Johanitů. Proč tedy tento druhý biskupský dvůr?

Náš příběh začíná v raném středověku, ještě před založením Nového Města Karlem IV. Tehdy byla kolem dnešního kostela sv. Petra osada Poříčí, kde žilo převážně německy hovořící obyvatelstvo. Roku 1200 sem moravský markrabě Vladislav Jindřich uvedl rytířský Řád Panny Marie Jeruzalémské (tzv. Německé rytíře), ti zde založili špitál a komendu.  Později zdejší pozemky od německých rytířů získala královna Konstancie Uherská, tehdy vdova po českém králi Přemyslu Otakaru I, jelikož chtěla na tomto místě založit klášter cisterciaček, ale nakonec změnila svůj záměr. Klášter založila v Tišnově u Brna. V mezidobí rytíři odešli ke sv. Benediktu (dnes zaniklý) a špitál díky Konstancii přechází roku 1235 do správy a péče rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou (tehdy ještě špitálního bratrstva sv. Františka od špitálu a kostela sv. Haštala), který byl jako jediný český rytířský řád původně založený sv. Anežkou Českou, dcerou Přemysla Otakara I.[1] Křížovníci se brzy poté stěhují k patě tehdejšího Juditina mostu, kde mají hlavní sídlo dodnes[2], ale na Poříčí zůstaly jejich řádové majetky a správa sv. Petra. Od té doby s delšími či krátkými přestávkami náleží zdejší farnost a kostel péči Křížovníků s červenou hvězdou.[3] Je tomu tak dodnes. Vedle kostela sv. Petra můžeme nalézt i novorenesanční faru se znakem Křížovníků.[4]

Ve středověku byl jižně od kostela (snad v prostoru dnešního parčíku u ulice Biskupský dvůr) založen pevný řádový dům. Dům u kostela je zmiňován již roku 1252.

Kostel sv. Petra se zvonicí

Fara i kostel stojí vedle ulic Biskupská a Biskupský dvůr. Zde nalezneme odpověď na otázku v úvodu tohoto textu. Odpověď je u Křížovníků s červenou hvězdou a jejich působení u sv. Petra na pražském Poříčí. Ve víru husitských válek zůstal pražský arcibiskupský stolec neobsazený. K intronizaci arcibiskupa došlo až za Ferdinanda I.  Arcibiskupem se stal Antonín Brus z Mohelnice. Tento duchovní byl zároveň velmistrem řádu Křížovníků. Řád sehrál důležitou roli při obnově pražského arcibiskupství v roce 1561, když byl do čela arcidiecéze postaven zmíněný velmistr křižovníků a vídeňský biskup Antonín Brus z Mohelnice. Důvodem byla majetková nesoběstačnost arcibiskupství, kdy byly statky diecéze zcela vyvráceny v důsledku dlouhého bezvládí a husitských válek. Naproti tomu Křížovníci byly velmi zajištěným řádem a mohly udržovat chod arcidiecéze. Tento stav, kdy velmistři Křížovníků byli zároveň pražskými arcibiskupy trval až do roku 1694, kdy byl Jan Bedřich z Valdštejna posledním velmistrem, který byl zároveň pražským arcibiskupem.

Kostel sv. Petra

Právě díky řádovému domu (ohrazenému dvorci) a zázemí Křížovníků u sv. Petra na Poříčí, ve spojení s pražskými arcibiskupy - velmistry Křížovníků, se zdejší lokalitě začalo říkat Biskupský dvůr (název užíván od 16.století dle domu-dvorce Křížovníků) a Biskupská (před 16. stoletím V hradisku, Biskupská od 16. století), tato označení přešla do názvů dnešních ulic. Je třeba zmínit že zdejší lokalita si zachovala památku na německou osadu i v názvu domu U Němců (Petrská 12, dům stojí na základech zástavby z konce 14. století).

Prostor jižně od kostela, snad místo původního dvorce a domu Křížovníků
Fara

[1] Řád se vyvinul z laického špitálního bratrstva, založeného roku 1233 sv. Anežkou Přemyslovnou u kostela sv. Haštala v Praze. Roku 1237 povýšil papež Řehoř IX. bratrstvo na řád s řeholními pravidly. Od roku 1238 měl již vlastní samosprávu.

[2] Po kratším pobytu u kostela sv. Petra na Poříčí se r. 1252 řád trvale usídlil u Juditina mostu, kde byly záhy vybudovány klášter s kostelem sv. Františka a špitál. Z výhodné polohy konventu při důležité obchodní trase vyplývaly řeholníkům i jisté povinnosti (opevňovací práce, údržba mostu aj.). Pražský konvent se stal hlavním sídlem nejvyššího představeného – velmistra.

[3] V roce 1414 za doby husitství zde křížovnický farář Mikuláš zavedl unikátní způsob svatého přijímání, když kromě normálního katolického přijímání u hlavního oltáře probíhalo i přijímání pod obojí u bočních oltářů. V roce 1419 po bitce na posvícení husité vyhnali z kostela křížovníky. Samotný kostel nebyl zničen, zřejmě kvůli předchozímu přijímaní pod obojí. Roku 1436 se vrátili křížovníci, Jiří z Poděbrad pak dosadil opět kališnické kněze. Roku 1628 po Bílé hoře opět přechází ke Křížovníkům. Následně ho Ferdinand III. předává novoměstské radě jako odměnu za statečné čelení švédskému obléhání roku 1648. Roku 1686 uzavřela rada smlouvu s křížovníky, kterým kostel vrací křížovníkům. BAŤKOVÁ, Růžena a kol. Umělecké památky Prahy. 2. Díl., Nové Město, Vyšehrad. Praha: Academia, 1998, str. 155.

[4] Nejstarší zpráva o zástavbě pochází z roku 1398, kdy pozemek se zahradou (ortus et area) získal od převora a konventu křižovníků bratr Václav, klíčník od špitálu sv. Františka. V té době bydlel plebán kostela sv. Petra na místě dnešního domu čp. 1137. V l. 1421–1621 sídlila svatopetrská fara na místě dnešního čp. 1156. Někdy před rokem 1653 byla fara přeložena do dnešního čp. 1137. Dnešní stavba dle plánů Wiehla. BAŤKOVÁ, Růžena a kol. Umělecké památky Prahy. 2. Díl., Nové Město, Vyšehrad. Praha: Academia, 1998, str. 582-583.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 1.5.2022 17:20 | karma článku: 13,62 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,64 | Přečteno: 311x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,54 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,64 | Přečteno: 142x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 195x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,92
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik