Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z novoroční Vídně – epitaf generála Henryho Dampierre

Rád bych tímto článkem z celého srdce poděkoval za přízeň mým čtenářům a popřál vše nejlepší do nového roku 2022. Ať Vám přinese mnoho zdraví a štěstí. 

Dnes bych Vás rád pozval, moji vážení čtenáři, na krátkou sváteční návštěvu Vídně. Nahlédneme do minoritského kostela na Minoritenplatz, jedná se o gotický kostel kdysi založený Přemyslem Otakarem II. u kláštera minoritů. Chrám, dnes nazývaný Italský národní kostel Panny Marie Sněžné, stojí uprostřed náměstí. Svou vysokou střechou a štíhlou věží je jednou z dominant města. Kostel je velmi netypického půdorysu – trojlodí, kde hlavní loď nemá vůbec presbytář, naopak jižní loď kdysi vybíhala do velmi dlouhého závěru, jehož základy jsou dnes odkryté v ploše náměstí.

Oblast při jihozápadní hradbě města s již stojícím kostelíkem sv. Kateřiny daroval roku 1224 vévoda Leopold IV. čtyřem „menším bratřím“, poslaným sem na jeho vlastní žádost Františkem z Assisi. Současný kostel, tehdy zasvěcený sv. Kříži,  byl založen po velkém požáru králem Přemyslem Otakar II. v roce 1276. Když o dva roky později na Moravském poli Přemysl Otakar padl, jeho tělo bylo v klášteře 30 týdnů uloženo (jeho srdce bylo pochováno v původní kapli sv. Kateřiny). Zajímavostí je i kaple sv. Ludvíka (Ludwigskapelle), která zde měla vzniknout jako původně samostatný prostor v letech 1316-1328 na základě testamentu Blanky z Valois, manželky vévody Rudolfa III. Habsburského[1] . V letech 1569-1620 sloužil kostel evangelíkům, konvent využíval pouze kaple sv. Kateřiny a sv. Ludvíka. Byla zde unikátní situace, kdy po jistou dobu užívaly kostel nerušeně dvě konfese. Po roce 1620 je již kostel pouze katolický. Horní část zvonice byla opakovaně zničena při obléhání Vídně Turky. Roku 1782 klášter císař Josef II. zrušil, kostel daroval Italské národní kongregaci Panny Marie Sněžné (italské komunitě ve Vídni); od té doby je kostel zasvěcen Panně Marii Sněžné. 

Kostel obsahuje velmi bohatou heraldickou výzdobu – malované erby šlechty a vídeňských měšťanů doslova pokrývají zdi ve své vrcholné gotické formě. Najdeme zde i množství renesančních znakových epitafů.

Chrám se kdysi stal duchovním centrem francouzské a italské komunity ve Vídni, a to i díky spojení s kaplí sv. Ludvíka.  Proto zde najdeme množství funerálních památek na dvořany a důstojníky původem z Francie či apeninského poloostrova.

Mezi nimi obrazně vyčnívá plukovník známý z našich dějin. Jeden z velitelů císařského vojska v pohnutých dobách tzv. české války v letech 1618-1620. Henry Duval hrabě Dampierre (1580 – 8. října 1620 Pressburg, dnes Bratislava) byl francouzský šlechtic, pocházející z Champagne ze zámku Hans. Otcem byl Jacob du Val de Mondreville, baron de Hans a matkou Anna de Bossu z rodu Henin-Liétard. Titul hrabě de Dampierre přenáší na rod otce Henryho  jeho matka. Henry měl bratry Carla ( † 1621) a Jacoba ( † 1631), oba byli císařští plukovníci.

Na úsvitu 17. století vstoupil na přání otce do služeb Rudolfa II. a v císařských službách se střídavými úspěchy bojoval proti oddílům sedmihradského knížete a uherského magnáta Štěpána Bočkaje, který tehdy vedl rozsáhlé protihabsburské povstání zejména na území dnešního Slovenska. Následně byl velitelem pevnosti Ostřihom, kterou kvůli povstání vlastní posádky byl nucen vydal Osmanům[2]. Byl jmenován císařským radou. V letech 1617-18 velel císařským vojskům v tzv furlanské válce proti Benátské republice a jejím spojencům. [3] Roku 1618 je jmenován generálporučíkem a s narychlo sestavenou armádou pod velením hraběte Buquoye pochoduje do vzbouřeného Českého království, kde se mu daří vyprostit posádku v Českých Budějovicích obleženou stavovskými oddíly. Vítězí u Zablátí a Týna nad Vltavou v roce 1619, tím se mu daří odvrátit ohrožení Vídně Jindřichem z Thurnu, následně je však poražen Ladislavem Velenem ze Žerotína u Dolních Věstonic. Významným úspěchem bylo, že jeho jezdci pod vedením kapitána arkebuzýrů Saint Hilaireho vyprostili 5. června 1619 Hofburg a zde pobývajícího císaře Ferdinanda II. z obležení rakouských stavů. Osudným se mu stává tažení roku 1620 proti sedmihradskému knížeti Gabrielovi Bethlenovi. Poráží oddíly knížete v několika šarvátkách a zaútočí na Pressburg (dnešní Bratislavu), který se pokusí dobýt, aby předešel ústupu Bethlena. Neuspěje a padne v boji, jeho tělo je následně zohaveno nepřáteli a hlava oddělena od těla. Po bitvě však nechá Bethlen tělo s poctami pohřbít. Následně je tělo vydáno císařským a na popud francouzského vyslance ve Vídni slavnostně pohřbeno v Minoritském kostele ve Vídni za účasti císaře. Jeho epitaf zde můžeme vidět dodnes.

Henry Dampierre byl velmi statečný, ale k civilnímu obyvatelstvu bezohledný a měl neustálé spory se svým vrchním velitelem Buquoyem. Byl bezesporu jedním z nejschopnějších císařských generálů na počátku třicetileté války.

Epitaf hraběte Dampierra

 

 

 

[1] Sv. Ludvík, tj. francouzský král Ludvík IX, byl dědečkem Blanky z Valois. Jedná se o jmenovkyni manželky Karla IV.

[2] Byl kvůli tomu souzen za zradu, ale následně očištěn.

[3] Furlansko (Furlanské vévodství) je historický region na severovýchodě dnešní Itálie. Území bylo součástí Benátska a později Rakouska. Furlanská válka byla řetězcem Rakousko-Benátského soupeření o Istrii, Gorici a Gradišku od 14-17. století.

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 31.12.2021 17:20 | karma článku: 15,50 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Dacziczky z Heszlowa – slavný rod s neznámými osobnostmi

Dačický z Heslova jsou příkladem šlechtického rodu, který vlastně proslavil jediný člen, který navíc zemřel bez potomků. Pojďme si přiblížit i další osobnosti tohoto rodu

5.5.2024 v 15:58 | Karma: 16,90 | Přečteno: 323x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Trauttenberg nebyl Trautenberk z Večerníčku. Skutečný jmenovec postavy z pohádek

Letos uplynulo 50 let od uvedení dětského večerníčku Krkonošské pohádky. Kdo by neznal příběh Trautenberka s jeho čeledí a hajným. Kdo byl jmenovec pohádkové postavy, skutečný Emanuel von Trauttenberg?

4.5.2024 v 18:19 | Karma: 21,90 | Přečteno: 915x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

20.4. 2024 – historická kapitula habsburského řádu sv. Jiří ve Speyeru

V sobotu 20. dubna odehrála významná událost. Výroční konvent řádu sv. Jiří – evropského řádu Domu Habsbursko-Lotrinského ve Speyeru v Německu.

28.4.2024 v 16:27 | Karma: 11,66 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 17,06 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,81 | Přečteno: 196x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 289
  • Celková karma 16,95
  • Průměrná čtenost 908x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik