Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Estera Teuflová ze Zeilberku – z kupeckého krámu na královský banket

Estera Teuflová ze Zeilberku, rozená Hebenstreitová ze Streitenfeldu († asi 1624) je velmi zajímavou osobností předbělohorské Prahy. Patří k výrazným ženám své doby, které se dokázaly uplatnit v tehdy převážně mužské společnosti.

Estera Teuflová ze Zeilberku, rozená Hebenstreitová ze Streitenfeldu († 1624) je velmi zajímavou osobností předbělohorské Prahy. Patří k výrazným ženám své doby, které se dokázaly uplatnit v tehdy převážně mužské společnosti[1]. Otec Tomáš jí vychoval k provozování kupecké činnosti a z Estery se stává velmi zdatná obchodnice, která se postupně vyrovnává svým mužským kolegům. Kolem roku 1590 se vdává za zámožného malostranského kupce Jana Teufla ze Zeilberka a dvě kupecké dynastie se spojí do jedné mocné rodiny.

Manžel se stává staroměstským konšelem a žijí v domě v dnešní Melantrichově ulici (Čp. 463, Teuflův dům, Melantrichova 15). Estera vede obchody, věnuje se půjčování peněz, jedná s obchodními partnery. Úspěšně vede právní spor o dědictví po otci. Po smrti manžela se vdova intenzivně věnuje živnosti a dál bohatne. Vede kupeckou kancelář, kde jí pomáhají faktoři, čeledíni, má vlastního účetního a nezapomíná na patřičnou reprezentaci – drahé látky, nábytek a dům v renesančním slohu[2], v jejím domě se pořádají bankety, které navštěvují i dvořané. Nezajímá se aktivně o politiku, ani o náboženské otázky a postupně uvádí svého syna Tomáše do kupeckého umění.[3] Čili do přelomového roku 1618 vstupuje jako zámožná žena.

Umně dokáže využít změnu na trůnu po vypuknutí stavovského povstání. Roku 1619 je její syn Tomáš Ferdinand králem pasován na rytíře v katedrále sv. Víta a stává se šlechticem, stalo se tak při příležitosti korunovace krále Fridricha Falckého. Nakonec král a královna s dvořany navštíví i její dům a koná se zde proslulá hostina pro královský pár a jejich dvůr. Vše jistě souvisí s tím, že Estera poskytuje velký finanční obnos králi, který dostatkem financí rozhodně netrpí. Přichází vrchol společenského a majetkového života Estery.

Nicméně porážka stavů přináší konec - dostává se do vírů pobělohorských konfiskací, předtím emigruje spolu s dvorem krále Fridricha. Roku 1621 se však vrací, aby se pokusila zachránit majetek. Roku 1624 je jí vyměřena pokuta 2000 kop míšeňských, prosí místodržitele Karla z Lichtensteina o prominutí pokuty s odůvodněním, že jako žena se neúčastnila politických činů, ale jako jedné z mála potrestaných žen jí pokuta nebyla prominuta. Bankety pro zimního krále nebyly zapomenuty. Její majetek byl i tak hrubě poničen (odcizeno hedvábí, skladové zásoby a domy vydrancovány). Estera roku 1624 umírá a její syn roku 1625 sepisuje zbylý inventář majetku. 

Tomášovi Ferdinandovi se podaří opětovně na pár let dostat na výsluní. Přestupuje ke katolictví, roku 1627 při korunovaci Ferdinanda III. českým králem je pasován na rytíře, je mu udělen nový erb a nový predikát „z Hollensteinu“. Stává se regentem komorních statků a získává tvrz Pakoměřice. Po Bílé hoře nastává v Českém království velká vlna konfiskací a konfiskáty dočasně spravuje dvorská komora ve Vídni, konkrétní správu množství konfiskovaných panství a jiných nemovitostí pak vykonávají regenti (správci), jedním z nich byl i zkušený obchodník Tomáš Ferdinand. Roku 1634 byl přijat sněmem zemským do rytířského stavu království. Roku 1637 však umírá bez potomků.  

Estera byla jednou z žen bělohorského a předbělohorského období, které se podařilo dosáhnout výrazného úspěchu v tehdejší společnosti.

 

[1] V nejvýznamnější zvonařské dílně na přelomu 16. a 17. století v Praze působila Alžběta z Volfenburku, která po smrti svého muže 6 let řídila dílnu. Jako schopné podnikatelky se projevily i Anna Melantrichová z Veleslavína, Alžběta Nygrýnová a Lidmila ze Závořic ve vedení předních tiskáren v Českých zemích.

[2] Renesance ovlivnila podobu měšťanských domů v Praze. Ty získaly novou fasádu zdobenou geometrickým nebo figurálním sgrafitem, rovná okna, římsy, portály, arkádová nádvoří. Příkladem dochovaných renesančních domů je např. dům Granovských v Ungeltu, Teuflův dům s arkádovým nádvořím v Melantrichově ulici, dům U Pěti korun nebo dům U Minuty na Staroměstském náměstí. 

[3] JANÁČEK, Josef. Ženy české renesance. Praha, 1977. ISBN: 80-85946-25-4., s. 77-85

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 30.11.2021 22:48 | karma článku: 14,77 | přečteno: 261x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,78 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 534x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik