Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malostranská Sapfó rudolfínské Prahy - Alžběta Johana Westonia

Ambit kláštera obutých Augustiánů u sv. Tomáše v Praze na Malé Straně uchovává vzácnou památku (epitaf) na malostranskou Sapfó a desátou múzu, jak bývala současníky nazývána básnířka Alžběta Johana Westonie

Alžběta Johana Westonie, též Whestonia či Elizabeth Jane Weston -  humanistická latinsky píšící básnířka, původem z Anglie, z Chipping Nortonu, kde se narodila koncem října roku 1582, usuzuje se tak z náhrobního nápisu na epitafu v křížové chodbě kláštera sv. Tomáše v Praze, kde je Westonia pochována.

Epitaf Westonie v ambitu kláštera obutých Augustiánů

Ambit kláštera obutých Augustiánů, Praha, sv. Tomáš

Na epitafu, pořízeném jejím manželem, je udán věk, ve kterém zemřela - 30 let a tři týdny. Brzy po jejím narození umírá její otec John Weston a Jane, roz. Cooper, matka Alžběty Jany Westonie, se brzy znovu provdala za dodnes známého alchymistu Edwarda Kelleyho. S otčímem přichází do Českého království, kde Kelley po pobytu v Třeboni u Viléma z Rožmberka, který udržoval alchymistické laboratorium a spolupracoval s mnohými alchymisty, přichází ke dvoru Rudolfa II, zde získává důvěru panovníka a skvělé společenské postavení. Roku 1589 Edward Kelley na přímluvu císaře Rudolfa II. získal inkolát království Českého 23. února 1590 a byl císařem Rudolfem obdarován titulem rytíře svaté říše Římské ad personam a poté se psal „Edwardus Kelley de Imayni“, získává i mnohé statky a domy v Praze. Po roce 1591 však zažívá strmý společenský pád. Spolu s ním upadají do strázní a dluhů i Alžběta a její matka, po smrti otce umírá i její mladší bratr John Francis na studiích v Ingolstadtu.  Stále se však věnuje literární tvorbě a nakonec nachází zajištění a zázemí v manželství s právníkem  Johannesem Leonem, rodem z Eisenachu, který působil jako zástupce vévody brunšvického a knížete anhaltského u císařského dvora.  V roce 1612 Alžběta umírá, patrně na následky mnohačetných porodů, a je pochována v ambitu kláštera obutých augustiánů u sv. Tomáše v Praze na Malé Straně. Vdovec se roku 1615 znovu oženil s Johannou, dcerou rentmisterského císařského úředníka  Jana Seltenšlaga z Fridenfeldu. Nechal své zemřelé manželce zbudovat zmiňovaný skvostný epitaf.  Mimo jiné jeho novým švagrem byl Jáchym, taktéž literát a právník u apelačního soudu v Praze, který měl za manželku Lidmilu, dceru Tobiáše Štefka z Koloděj, který byl roku 1621 popraven za svou politickou účast ve stavovském povstání. Klášter, kde je Alžběta pochována, byl významnou nekropolí tehdejší pražské společnosti, mj. byli zde pochovávání příslušníci španělské komunity v Praze (hrobku nechal zřídit tehdejší španělský vyslanec don Guillén de San Clemente (1539-1608), který v Praze pobyl dlouhých sedmadvacet let).  

Ve středoevropském kontextu byla Westonia opravdu jedinečná, skutečná „rara avis“ (vzácný pták), jak o ní napsal jeden z anonymních obdivovatelů. Další jedinou naší známou humanistickou autorkou byla Alžběta Albertina z Kaménka, ale její talent se Westonii ani nepřiblížil. Skutečnost, že Westonia zastoupila v dobové humanistické komunikaci literatuře ženskou roli, nutila její účastníky k přímé reflexi její feminity a pohlavní diference. „Rivalka mužské přirozenosti, jež všude dobývá slávu,“ tak lichotí Westonii jeden z jejích anonymních obdivovatelů. Na rozdíl od mateřství a manželství byla intelektuální role ženy básnířky v dobovém kontextu zcela neobvyklá. Alžběta navázala mnohačetná korespondenční literární přátelství s přednímu humanisty a intelektuály své doby, kteří nešetřili obdivem k její tvorbě a talentu.  Na formální vytříbenosti jejího stylu se podepsal především celoživotní pohyb ve vysoce elitním prostředí intelektuálů. John Dee, s nímž její otčím Edward Kelley dlouhodobě spolupracoval, najal v roce 1588 pro Westonii soukromého učitele —humanistu Johna Hammonda (Hammonia), který poskytl mladé Westonii vynikající vzdělání, Alžběta se naučila i několik jazyků. Její básně převyšují dobovou humanistickou produkci citovostí a opravdovou sílou povětšinou smutných emocí, které vkládala do básní.  

Alžběta Westonia byla vynikající ženou, která velkou měrou přispěla k jedinečnosti rudolfínské doby a ač se sama považovala spíše za Angličanku, tak s mnohými cizinci z celé Evropy, kteří u nás tehdy našli dočasný či trvalý domov, vytvořila bohaté kulturní dědictví, kterým se dodnes pyšníme, ač si mnohdy neuvědomujeme, že ho vytvořil intelektuální kvas mnoha jazyků a národů doby Rudolfa II.

 

Literatura:

Lucie Štorchová Alžběta Johanna Westonia — rara avis v humanistické res publica litteraria?, in Proměny osudu, Atlantis, 2003, četné příležitostné verše, básně s duchovní tematikou i krátké morality byly shrnuty do dvou knih, Poemata (1602) a Parthenicon (1610), jež byly představeny v tomto reprezentativním překladovém průřezu, doplněném o latinské originály.

K osobnosti Johanese Lea, viz Rukovět humanistického básnictví III, Praha, 1969, str. 151

K osobnosti a podrobně dílu Alžběty Westonie, viz Rukovět humanistického básnictví V, Praha, 1982, str. 470 a násl.

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 27.9.2020 21:51 | karma článku: 14,89 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,78 | Přečteno: 185x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 534x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik