Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kostel sv. Mořice u Annína – Legenda o mrtvých a nové naději a životě

Zde u sv. Mořice u Annína nakonec zvítězil život nad smrtí a ukázal nám středověkou legendu o třech živých a třech mrtvých. U nás zcela unikátní výjev gotického umění. 

Středověky člověk stal před tváři smrti prakticky dennodenně. Smrt a mrtvi přitom zcela přirozeně hráli ve středověké kultuře aktivní roli v komunitě živých. Středověcí lidé jako by žili s mrtvými. Tímto projevem byla i Legenda O setkaní třech živých s třemi mrtvými, která je bezesporu reflexi teto kulturní zkušenosti, a také proto patři k nejrozšířenějším námětům vrcholně a pozdně středověké duchovni literatury a výtvarného uměni s tematikou smrti a umírání. Její popularita je doložena zejména ve Francii druhé poloviny 13. století . Legenda Vypraví příběh o třech mladých aristokratech, jež během návratu z bezstarostné vyjížďky na lov potkají tři umrlce, kteří jim vstoupí do cesty, aby jim připomněli pomíjivost života a nevyhnutelnou realitu fyzické smrti: To, co jste teď vy, byli jsme i my, to, co jsme teď my, budete i vy. Původ příběhu není dodnes zcela objasněn, odbornou veřejnosti je obecně akceptovaná hypotéza o dvorském, francouzském původu legendy, která vychází ze starších byzantských pramenů.

Rád bych vážené čtenáře upozornil na unikát, který se nachází i u nás. Se zobrazením legendy O setkaní třech živých s třemi mrtvými se setkáme rovněž v českém prostředí, a to ve farním kostele sv. Mořice u Annína. Rok založeni kostela není znám, nicméně jeho zasvěceni sv. Mořici i pojmenovaní osady mohou naznačovat spojitost s kolonizačními a pastoračními aktivitami benediktýnů z bavorského Niederalteichu, jejichž aktivity jsou na Sušičku pramenně doloženy. Mniši vlastnili ostatky sv. Mořice a podporovali šíření jeho kultu. Kdysi byl kostelík obklopen i osadou St. Maurenzen oberhalb Annathal, která však po odsunu a vyhnání obyvatel německého původu zanikla. Kostelík byl zcela devastován a malby zůstaly skryty pod vrstvami zabílení. Symbolicky na Květnou neděli v roce 1946 zde na faře umírá farář Andraschko, který svým farníkům sloužil od roku 1899, je posledním zemřelým z osady Mouřenec, poté již osada zaniká, aby místo upadlo na desítky let do zapomenutí.

Kostel sv. Mořice u Annína

Vůbec nejstarší známe zobrazeni setkání a dialogu živých s mrtvými nalezneme v italské nástěnné malbě už kolem roku 1225 v kostele sv. Maří Magdaleny v Melči. Náš výjev je obvykle datován do 20. let 14. století a je u nás nejstarší (podobný nalezneme pouze v Broumově a v dominikánském kostele v Českých Budějovicích).

Legenda je v případě sv. Mořice situovaná na severní stěně kostelní lodi v rámci rozsáhlého cyklu s hlavním výjevem Posledního soudu, naproti původnímu vchodu do chrámu. Malby v lodi jsou dnes dochovaný ve formě okrové kresby s fragmentárními zbytky modrých lazur. Jsou starší než monumentální Ukřižovaní v konše presbytáře a rozděleny do třech vodorovných pasů.

Scéna třech živých s třemi mrtvými v malbách plni dokonale svou pastorační funkci: má přivést věřícího ke kontemplaci smrti, k pokoře, pokání a skrze dobrou smrt ke spase duše. Je při tom zajímavé, že to nejsou pouze mrtvi, kteří promlouvají k živým, ale jsou s nimi v živém dialogu. Ve scéně, se, jak víme, dochovaly dvě nápisové pásky, z nichž jedna se vine od postav umrlců, druha nad postavami. Přímá řeč živého krále je navíc psychologicky výstižnou a uvěřitelnou reakci na setkání s mrtvým, na kterou umrlec překvapeně reaguje: Co je na mě tak děsivého? Vždyť budete jako já!

Čili v svatomořickém kostelíku máme dochován doklad zapojení našich zemí do duchovního proudu gotické středověké kultury a můžeme prostřednictvím Legendy nahlédnout do duchovního života tehdejších lidí, kteří stovky let upírali svoje zraky na umrlce, kteří s živými hovořili, aby jim pomohli překonat strach a úzkost z neznáma, které čeká všechny bez rozdílu.

Snad jen na závěr je možno říct, že zde u sv. Mořice zvítězil život nad smrtí, kostelík byl nakonec v 90. letech opraven společným úsilím bývalých německých rodáků a jejich potomků, kteří se mohli vrátit do rodných míst, a Přáteli Mouřence z.s. z naší strany hranic. A všechny tyto vzácné fresky byly náhodně odkryty a zrestaurovány. Připomínají „memento mori“, ale zároveň nesou i poselství o životě, smíření a dobru mezi námi.   

 

 

 

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 13.3.2020 11:26 | karma článku: 16,89 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik