Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Filmová diva Esterházy – hraběnka mezi Ostravou a Berlínem

Esterházy je jméno kdysi jedné z nejzámožnějších šlechtických rodin Uherska. Proslavila ji i jedna bohémka a herečka. Vzpomeňme si na ní zrovna dnes.

Mezi jinými ženami z rodu Esterházy vynikla i Agnes, známá také jako hraběnka Agnes Esterhazy  (15.1.1891–4.4. 1956), která byla ve své době známou bohémkou a herečkou  němého filmu. A je zajímavé, že její kroky jí nakonec zavedly až do divadla v Ostravě, kde měla koncem 30. let angažmá.

Agnes si zvolila umělecké jméno hraběnka Agnes Esterhazy. Narodila se v Transylvánii, v dnešním Rumunsku, v tehdejším zámku rodu v Koloszvaru (též Klausenburg, Kluž), její rodina patřila do sedmihradské větve rodu Esterhazy, která byla nadána hraběcím titulem (nepatřila do knížecí větvě rodu). Jejím otcem byl baron Lájos Josika de Baranyicsky a matkou Agnes hraběnka Esterhazy de Galanta (dcera Kálmana Esterhazy a Paulíny hraběnky Bethlen de Bethlen). Byla tedy rozenou baronkou Josika de Baranyicsky, později v roce 1910 se provdala za barona Istvana Wesselenyi de Hadad, s nímž měla několik dětí. Pod tímto jménem, tj baronky Wesselenyi  se však neproslavila.

První světová válka přinesla zánik starého světa prarodičů Agnes a Sedmihradsko se stalo součástí Rumunska, patrně však došlo i k vymanění této ženy z rodinných pout tradic a po válce odjíždí do Budapešti, kde plně uplatňuje svůj herecký talent a studuje herectví u legendární maďarské operetní pěvkyně a herečky paní  Ilky Pálmay. Paní Ilka ztvárnila bezpočet rolí v divadlech Londýna, Vídně, Berlína, Košic i v Koloszvaru, byla vdaná za hraběte Eugena Kinského.

Agnes započala svoji kariéru v operetním dome (Operaház) v Budapešti, potom působila v Městském divadle (Városi Színház). Později, od roku 1920 ji učaruje film. Volí si umělecké jméno hraběnka Agnes Esterhazy. První role získává u maďarského režiséra Jenő Janovicsa (Janovics Jenő), poté jí od roku 1923 angažuje filmové studio Sascha – Film ve Vídni. Zde se na chvilku, vážení čtenáři, zastavme.

Agnes

Studio Sascha-Film (Sascha-Filmindustrie AG) založil hrabě Alexander Josef Kolowrat-Krakowský, vzdělaný bonviván, milovník automobilů, letectví, motocyklů a filmu. Narodil se v USA v roce 1886, kde nuceně pobýval jeho otec Leopold Philipp Kolowrat-Krakowský, který uprchl z vlasti, protože zabil v duelu na pistole knížete Auersperga. Po několika letech byl Leopold Philipp císařem omilostněn a rodina se vrací na svá panství do Čech. Po smrti otce se Alexander, doma zvaný Sascha, ujímá dědictví a na rodinném zámku Velké Dvorce (Groß Meierhöfen) v Přimdě založil filmovou laboratoř, následně jí v roce 1912 přesouvá do Vídně, kde již před první světovou válkou dosahuje velkých úspěchů a jeho studio se stává základním stavebním kamenem rakouského filmu, produkuje dokumenty, umělecké filmy a množství komerčních děl, studio funguje ještě v 60. letech 20. století.

Spolupráce obou aristokratů je úspěšná. Agnes hraje v rakouských a později německých němých filmech, které tehdy patřily ke světové špičce kinematografie. Rozvádí se s baronem Wesselenyim a znovu se vdává za velmi známého filmového herce Fritze Schulze, který se shodou okolností narodil v Karlových Varech. Nicméně brzy dochází k rozluce. Přichází vášnivý vztah s legendárním maďarským operetním skladatelem Emmerichem Kálmanem. Okolnosti jejich seznámení byly velmi neobvyklé a zároveň v konečném důsledku smutné. Agnes a Emmericha seznámila první manželka Kálmana Paula Dvorakova. Tato žena se obětavě starala o svého manžela, ale trpěla těžkou formou plicní tuberkulozy a čekala jí nezvratná smrt. Proto se snažila najít ženu, která by jí nahradila po boku milovaného manžela. Domnívala se, že to bude brilantní aristokratická herečka Agnes, Kalman se do ní zamiloval, ale po smrti Pauly došlo k rozepřím mezi Emmerichem a Agnes (důvodem byla patrně mužova nevěra s mladou dámou Věrou Makinskou, porevoluční ruskou emigrantkou a herečkou, která se později stala třetí velkou životní vášní Kálmana) a rozešli se.

Filmovou kariéru končí v roce 1930 ve filmu Liebe und Champagner, s nástupem zvukového filmu odchází na divadelní prkna a dlouhodobě působí i v tehdejším ČSR, v Ostravě. Po druhé světové válce mizí z divadelní scény a stahuje se do ústraní. Umírá v Mnichově.

Tolik připomínka zajímavé ženy a vlastně i jiných osobností dnes už polozapomenuté éry němého filmu, tehdejší osobnosti kolem filmu však rozhodně nebyly černobílé, stejně jako jejich umění a mistrovství.  

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 8.3.2020 20:47 | karma článku: 23,08 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Zařízený byt 1+kk se zahrádkou
Zařízený byt 1+kk se zahrádkou

U Hostavického potoka, Praha 9 - Hostavice, okres Praha
15 900 Kč/měsíc

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik