Královna rozhodla o osudu postavení vévodů ze Sussexu - těžké chvíle pro prince Harryho

21. 01. 2020 11:20:46
Panovnice Alžběta II. dala zcela zřetelně najevo, že za jejího panování nemůže být nikdo soukromou osobou a zároveň předním členem královské rodiny - senior member of the Royal Family, dokonce ani její vnuk.

Její prohlášení z 18.1. 2020 bylo velmi srdečné, ale v jádru dalo zcela jasné hranice a mantinely, že postavení členů královské rodiny záleží na tradici a vůli panovníka. Citace slov panovnice uvádím kursivou v textu.

Co tedy princ Harry ztrácí? Hovořme zejména o něm, protože on je 6. v řadě nástupnictví na britský trůn a postavení vévodkyně ze Sussexu je odvislé od manžela. O předešlém postavení vévodů jsem pojednal zdehttps://kolackovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=741813

Předně je to oslovení Jeho Královská Výsost (His Royal Higness) –„The Sussexes will not use their HRH titles“ , což je velmi citelný zásah do života prince Harryho. Toto čestné oslovení náleží členům královské rodiny a uděluje ho panovník. Sama panovnice je oslovována Vaše Veličenstvo (Her Majesty). Oslovení HRH je udělováno princům a princeznám, tj dětem a vnukům panovníka. Podle patentu Jiřího V. z roku 1917 se tento titul užívá dětmi panovníka a jeho vnuky v přímé mužské linii. Proto dcery vévody z Yorku (syn Alžběty II.) Eugenie a Beatrice mají právo na oslovení HRH, ale dětem princezny královské krve Anny (dcera Alžběty II.) Peteru Phillipsovi a jeho sestře Zaře Tindall takové oslovení nenáleží. Peter je 15. v následnické řadě na britský trůn a Zara 18. v následnické řadě, je však zajímavé, že Peter toto postavení neměl až do vstupu v platnost zákona The Succession to the Crown Act 2013, který implementoval do britského právního řádu Perthskou úmluvu, která umožnila, aby byl v následnické řadě i člen rodiny, který je v manželském svazku s římským katolíkem. Peter je ženat se svou manželkou Autumn Kellyovou, která nepřestoupila k anglikánské víře, je římskou katoličkou. Zara je jinak ve velmi přátelských vztazích s princem Williamem a je kmotrou prince George, syna Wiliama. Jinak panovník, jak bylo řečeno, má právo měnit tyto patenty svých předchůdců a udělení oslovení HRH je v jeho kompetenci. Tak se kupříkladu syn Alžběty II. hrabě z Wessexu vzdal tohoto oslovení pro své děti za akceptace panovnice. U prince z Walesu platí dle patentu z roku 1917 poněkud jiná pravidla. Pouze nejstarší syn nejstaršího syna prince z Walesu (tedy Charlese) má právo na oslovení HRH. Měl by to být pouze George (nejstarší syn Williama), ale panovnice rozhodla, že se v tomto případě vrací k praxi z doby královny Viktorie a všechny děti prince Williama mají právo na oslovení HRH.

V případě prince Harryho mu dle rozhodnutí Alžběty II sice oslovení HRH, stejně tak i jeho manželce, zůstává, ale nesmí ho nadále užívat, ani tak nesmí být oficiálně oslovován. Paní Meghan by oslovení ztratila definitivně, pokud by se s manželem rozvedla, jak se stalo v případě princezny Diany.

Zákaz užívání oslovení HRH zároveň znamená, že jsou oba vyřazeni z oficiálního cirkuláře královského dvora, dále nesmí nikde vystupovat jménem JV Královny –„ they are no longer working members of the Royal Family“ a „they can no longer formally represent The Queen. Všechny ceremoniální funkce spojené s postavením „senior member“ tedy princ Harry ztrácí. Ztrácí i funkce státní spojené s postavením „senior member“ a financování z královských fondů – „required to step back from Royal duties, including official military appointments. They will no longer receive public funds for Royal duties.“.

Ovšem velmi bolestivé je rozhodnutí panovnice, že princ Harry ztrácí i všechny čestné vojenské hodnosti – „including official military appointments.“ Princ Harry je s armádou velmi spjat, ale už nadále nemůže oficiálně vystupovat a zaštiťovat žádné vojenské ceremonie, kde vystupoval jménem JV Královny. Domnívám se, že kromě jiného je pro prince Harryho velmi těžké, že byl mimo jiné zbaven čestné hodnosti Captain General Royal Marines (generál kapitán královské námořní pěchoty), kterou zastával po svém dědečkovi vévodovi z Edinburghu, který jí zastával 64 let. Je to čestná hodnost na úrovni admirála britského námořnictva a polního maršála pozemních britských vojsk. Princ Harry ji zastával pouhé dva roky......

Domnívám se, že Alžběta II. zde opět dokázala oddělit svůj soukromý život od postavení královny a ze své vůle dle tradic a práva dala jasné hranice postavení vévodů ze Sussexu. Pro prince Harryho to musí být velmi těžké, ostatně veřejně dal najevo smutek z uvedeného rozhodnutí, ale taková je vůle Královny. Je třeba dodat, že panovnice nebo příští panovník může rozhodnutí změnit, ale to už je zatím vzdálenější budoucnost.

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 21.1.2020 11:20 | karma článku: 42.14 | přečteno: 10223x

Další články blogera

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 261 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Památka na vyhaslý rod Putz z Adlersthurnu - Kostel Nejsvětější Trojice v Praze

Kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě v Praze je památkou na krátký život rodu Putz z Adlersthurnu, který rychle zazářil, aby ještě rychleji zhasl.

10.3.2024 v 17:53 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 128 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.00 | Přečteno: 470 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 4741 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 223 Celková karma 16.45 Průměrná čtenost 730

Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...