Jak generál Eisenhower k rytířskému erbu přišel

12. 05. 2019 20:56:12
Generál Dwight David Eisenhower byl nejen americký pětihvězdičkový generál a 34. prezident USA, ale i rytíř se svým erbem - málo známá skutečnost k výročí Vítězství.

Generál Dwight David Eisenhower byl americký pětihvězdičkový generál a 34. prezident Spojených států amerických. Během druhé světové války byl vrchním velitelem spojeneckých expedičních sil v Evropě. Po válce nějakou dobu zastával nejvyšší vojenské funkce v ozbrojených silách USA. Čtenářům ho netřeba blíže představovat, ale je skoro neznámé, že získal čestný titul rytíře Řádu slona a svůj osobní znak.

Poznámka. V blogu používám pojmy erb a znak. V české heraldické terminologii je pojem znak vyhrazen pro právnické osoby a nešlechtice. Pojem erb je vyhrazen pouze pro fyzické osoby šlechtice. Zde používám slovo erb v nadpisu pouze pro větší srozumitelnost pro čtenáře. Jinak Eisenhowerovi byl udělen osobní znak.

Předně chci poděkovat The american heraldry society https://www.americanheraldry.org/ za laskavé poskytnutí podkladů a svolení k užití fotografií , First of all I would like to sincerely thank to The american heraldry society for informations and photos

Sám generál byl skutečným synem amerického národa, a tak o tuto poctu nijak neusiloval, ostatně článek I odstavec 9 ústavy USA podtrhuje republikánskou povahu federace, a ukládá, že Spojené státy nesmí propůjčovat šlechtické tituly a bez souhlasu Kongresu nesmí žádná osoba v jejich službách přijmout dar, odměnu, úřad či titul od žádného cizího panovníka nebo vlády. Nicméně v průběhu druhé světové války a po jejím konci různí vojenští velitelé získávali různé řády a vyznamenání i od evropských monarchů. A tak Kongres USA zvláštním nařízením ze dne 20.7.1942 povolil členům armády přijímat tato cizozemská vyznamenání, a to v průběhu války a rok po jejím konci.

Eisenhower byl v podstatě překvapený „přílivem“ takových vyznamenání, byl dekorován britským králem Jiřím VI nebo velkovévodkyní Lucemburskou. Ale samozřejmě si jich cenil.

Dánský král Kristián X. se taktéž rozhodl projevit panu generálovi vděk za osvobození Dánska, a tak rozhodl o udělení pocty nejvyšší – Řádu Slona. Řád slona (Elefantordenen) je nejvyšší dánské státní vyznamenání udělované členům královské rodiny a nebo téměř výhradně cizím státním představitelům. Řád slona byl založen králem Kristiánem I. roku 1462. Má jedinou třídu – rytířů Řádu slona. Je zajímavostí, že na našem území získali tento řád pouze tři osoby. Významný rudolfínský astronom Tycho de Brahe, polní maršál dob napoleonských válek Karel Filip kníže Schwarzenberg a prezident ČSR Tomáš G. Masaryk. Je to vyznamenání sbírkově velmi cenné. Vyznamenaná osoba má právo používat čestného titulu rytíře Řádu slona, osobní znak, oslovení Excelence a titul si uvádět u jména. Řád není spojen s udělením osobního nebo dědičného šlechtictví. Ostatně ani znak generála nenese atributy šlechtictví. Nicméně fakticky se jedná o vysokou poctu spojenou se společenskou prestiží nositele. Vše je možné používat na území Dánska.

15.12. 1945 král oznámil udělení Řádu panu generálovi. Nicméně různé okolnosti zabránily, aby mohl přijet do Kodaně, byla to i nemoc, nakonec i úmrtí krále Kristiána. A tak až nový král Frederik IX rozhodl, že Řád bude udělen generálovi Eisenhowerovi na velvyslanectví Dánska ve Washingtonu. 20.10. 1947 mu byly z rukou velvyslance předány insignie Řádu – odznak, hvězda, velkostuha a řetěz.

S udělením Řádu souvisela i povinnost vyvěsit znak nositele v Řádové kapli na hradě Frederiksborgu v Dánsku. Sám generál neměl svůj znak, a tak mu byl vytvořen, návrh připravil Arthurem E. DuBoisem, vedoucím heraldického oddělení armády USA, mj. DuBois navrhoval i mnohé válečné medaile USA. Nakonec byl znak schválen dánskou stranou ve výsledné podobě modré kovadliny ve zlatém poli (odkaz k jménu hesenských předků generála – Eisenhauer) a klenotem pěti stříbrných hvězd (jeho vojenská hodnost) a heslem Peace through understanding (humanistické smýšlení generála o nutnosti předcházení válek jednáním). On sám se však o tuto věc příliš nezajímal. Takovým můžeme znak nalézt dodnes v Kapli na Hradě.

Udělení Řádu slona bylo mimořádnou poctou a jedním z nejcennějších vyznamenání, není doloženo, že by generál někdy použil svůj osobní znak nebo čestný titul rytíře Řádu slona. Daleko cennějším pro něj bylo poděkování Dánů a hlavně to, že on a jeho vojáci přispěli lvím podílem k porážce nacistické hrůzovlády Německé říše.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 12.5.2019 20:56 | karma článku: 19.21 | přečteno: 449x

Další články blogera

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma článku: 14.28 | Přečteno: 165 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 303 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 16.47 Průměrná čtenost 728

Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...