Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já, Jaroslav Hašek, slibuji věrnost Jeho Apoštolskému Veličenstvu

Hašek – spisovatel, bohém, anarchista, bolševik. Tentokrát o gefreiterovi Jaroslavu Haškovi, nositeli Stříbrné medaile za statečnost II. třídy

Celá řada prvorepublikových osobností prošla bojištěm Velké války. U většiny z nich je to kapitola zcela neznámá, nebo opředená hojnými mýty. Po Karlu Lamačovi bych rád upozornil na kapitolu z válečného deníku Jaroslava Haška. Autor Švejka v podstatě vytvořil obraz války, přes který naše veřejnost dosud vnímá válku na východní frontě – jako pitoreskní taškařici plnou komických i vážnějších figur a figurek v císařských uniformách.

Známe bitvu u Verdunu, ale málokdo zná bitvu u Sokalu na řece Bug, kde bojoval  spisovatel Hašek, ač bychom měli. Tehdy v roce 1915 se tam doslova rozplynuly celé prapory a pěší pluky vojáků z našich zemí v krvavých bojích a bodákových ztečích, které byly velmi vzdálené románovému Švejkovi.

Bitvy u Sokalu a bitvy u Chorupan (Dubna) se v léte 1915 účastnil Jaroslav Hašek jako pěšák českobudějovického k.u k. IR 91. Byl zde povýšen, vyznamenán a projevil mimořádnou statečnost na bojišti.

Sokal  je město v dnešní Lvovské oblasti na Ukrajině. Na počátku Velké války byla oblast součástí Rakouského Haličska a v první bitvě o Halič v důsledku úspěšných ofenzív ruské imperiální armády bylo město dobyto a obsazeno ruskou 7. jízdní divizí (přelom 7/8 1914). Ruské impérium tehdy obsadilo celou východní Halič, skoro celou Bukovinu a klíčovou pevnost Przemysl. V roce 1915 se bojovalo o výše uvedené území. V červenci 1915 bylo úkolem 1.a 2. r-u armády posílené o německé pluky vytlačit pravým křídlem ruskou 8. armádu ze západních předmostí západního břehu řeky Bug u Sokalu, překonat řeku, vytvořit na východním břehu předmostí a obsadit vrchy východního břehu Bugu. Levé křídlo mělo překonat řeku u obce Ždžary a útočit směrem na Vladimír-Volynský. 18. července byl překonán Bug a obsazen Sokal, zároveň byla obsazena kota 254 nad Sokalem (kontrola přístupů k městu). Tyto boje byly mimořádně těžké a krvavé pro obě strany konfliktu, za několik dní zde padli tisíce vojáků.

Jaroslav Hašek

Právě sem k řece Bugu u Sokalu (obec Loni) dne 11.7.1915 dorazil pěším pochodem ze Samboru XII.pochodový prapor 91. českobudějovického pěšího pluku. Zde se vytvořily polní prapory. Pro nás je důležitý  III. polní prapor (velitelem se stal hauptman Vincenc Sagner) , který tvořily polní roty 11. (velitel oberleutnant Rudolf Lukas)  a 12.  Právě do Lukasovy roty byl zařazen pěšák Jaroslav Hašek. Prapor se stává součástí ofenzívy a již 23.7. je na pozici u hory Sokal, kóta 254, po krvavých bojích u vesničky Poturžica utrpěl III. prapor těžké ztráty skoro poloviny praporu a zbývající vyčerpaní vojáci jsou přesunuti na rezervní pozici do vesnice Ždžary. Pěšák Hašek má v boji funkci ordonance (spojky) praporu.

Právě zde je 1.8. 1915 povýšen pěšák Hašek na svobodníka (gefreitera). Je třeba si uvědomit, že musel projevit mimořádné schopnosti a statečnost v těchto krvavých dnech u Sokalu a strašném boji o kotu 254. Přišel s pověstí anarchisty a superarbitrovaného jednoročního dobrovolníka. Hašek se totiž choval ve škole jednoročních dobrovolníků (kam se přihlásil po odvodu) zcela nevhodně a byl ze školy vyloučen - důvodem bylo chování nevhodné pro budoucího důstojníka, stejně tak se vyhýbal odchodu na frontu. Přesto byl později v poli povýšen a povýšení bylo odsouhlaseno nadřízenými. Ve Żdżarech je prapor opět koncem srpna 1915.  Zde se chystal na přesun do prostoru Dubna.

Ve Ždžarech byl také dne 18.8. Hašek dekorován Stříbrnou medaili za statečnost II. třídy. Dochovala se listina o udělení vyznamenání. V textu stojí:“ ..neúnavně přenášel, pohrdaje životem, v bojích 25.7. u Poturzyce uvnitř rojnic důležité rozkazy a hlášení o situaci, přičemž mužstvo povzbuzoval radostnými projevy a povzbuzováním; zcela dobrovolně prováděl průzkum a malé oddíly převáděl do určených linií; stojí v poli od 30.6. tohoto roku.“ Listina byla podepsána velitelem pluku Oberst Alfredem Steinsbergem a velitelem 17. brigády Oberst Johannesem von Mossig

Čili gefreiter Hašek si v očích velitelů zasloužil povýšení i vyznamenání (i přes dřívější velmi pošramocenou pověst), protože projevil mimořádnou statečnost v poli, ostatně jeho funkce byla velmi důležitá – na spojkách do jisté míry záležely úspěchy bojových operací, protože tito muži v ohni boje přenášeli pokyny mezi velením a velícími důstojníky v předních liniích, navíc povzbuzoval mužstvo v boji a udržoval jeho morálku.

Koncem září upadá gefreiter Hašek do zajetí v boji u obce Chorupany (v bitvě o Dubno). Existují o tom vzpomínky i vyprávění Haška.

Nechme však hovořit úřední řeč hlášení ze dne 24.9.1915: „III.+ IV. prapor na pozici, III. prapor u mostu kóta 189; XIV. pochodový prapor dorazil, Lukas převzal 11.rotu 24.9. ve 4:10; hlášení o postavení III.praporu.: změna v 5:00 -  střelba strojových pušek a děl proti honvédu (uherská zeměbrana, pozn.autor); Sagner hlásí: klid 5:30, ruský průlom u kóty 205 v 5:40 a IV. prapor dostal příkaz stáhnout se“ Toho 24.9. brzy ráno zažil prapor pod velením oberlt. Lukase a sousední prapory rozhodný útok ruských jednotek, kterým se podaří  průlom rakouských pozic a po rozkazu k ústupu nastává všeobecný zmatek, kdy mnoho vojáků padne na bojišti a padá do zajetí. Od tohoto dne je gefreiter Hašek veden jako pohřešovaný. Naposledy se o něm zmiňují rakouské úřady v 566. čísle Seznamů ztrát (Verlustliste) ze 4. května 1917 - oznamoval, že domobranecký svobodník (Landsturm Gefreiter) 1. náhradní roty Jaroslav Hašek se stal válečným zajatcem s umístěním: Penza, Rusko. K Haškovu zajetí přitom reálně došlo v září 1915 a v době vydání příslušného seznamu byl již téměř rok příslušníkem československých legií. Tyto nepřesnosti byly častější v důsledku obrovského počtu padlých, raněných a pohřešovaných – informace byly dodávaný opožděně a někdy i nepřesně.

Tolik k působení Jaroslava Haška na bojišti Velké války. Držel jsem se textu úředních dokumentů. Myslím, že o Švejkovi bylo již napsáno mnoho, i o působení Haška v Legiích i rudé armádě.  Ale o jeho bezesporu statečném chování na bojišti pod plukovním praporem k.u k. IR 91 se píše málokdy. Chtěl jsem  připomenout i bitvu u Sokalu, které se účastnily pěší a jiné pluky z našich zemí, a jejichž oběti i statečnost našich vojáků jsou stále v polozapomenutí.

 

 

Poznámky a prameny

Děkuji panu Dr. Alanovi Šturmovi za konzultace k německým překladům

Děkuji panu Ivanu Chudému k laskavému poskytnutí fotografií Stříbrné medaile za statečnost II. třídy z jeho sbírky

Podklady jsou z veřejně dostupných digitalizovaných archiválií Vojenského historického ústavu Praha (Seznamy ztrát)

Návrh na vyznamenání Jaroslava Haška a strojový přepis Plukovních dějin IR 91 www.svejkmuseum.cz

Podklady k průběhu operací u Sokalu v publikaci Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914-1918 dostupné digitalizované:  http://honsi.org/svejk/dokumenty/oulk/

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 23.3.2019 21:48 | karma článku: 23,56 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,79 | Přečteno: 187x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,64 | Přečteno: 277x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,44
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik