Ať Bůh žehná Tobě i Slávuškovi“ – nad úmrtím vnuka admirála Kolčaka

17. 03. 2019 18:59:35
Alexandr Vasiljevič Kolčak. Velmi známá osobnost, u nás i díky incidentu u Irkutsku, kdy byl československými legionáři předán tamní esersko - menševické vládě, rád bych ho zmínil v souvislosti s jeho nedávno zesnulým vnukem.

Na tomto místě děkuji internetovému časopisu „Rodina“ rg.ru/rodina a Historicko - kulturnímu centru "Beloje delo" http://www.beloedelo.com/ za laskavé poskytnutí fotografií/I would like to thank the editorial office of “Rodina” rg.ru/rodina and Historical and culture center "The white cause" http://www.beloedelo.com/ for kind providing the photos

„Ať Vás chrání Pán Bůh a žehná Tobě i Slávuškovi“. Ta slova jsou citace z posledního dopisu admirálově manželce Sofii (rozené Omirové) a devítiletému synovi Rostislavovi, „Slávuškovi“, jak ho vždy admirál láskyplně nazýval. Ten dopis si manželka četla již v Paříži, kam odjela z rozpadlé říše Romanovců otřásající se v občanské válce. Admirál a jeho manželka bohužel ztratili dvě děti, Táňečka zemřela jako malé dítě již v roce 1905, dcera Margarita umírá v roce 1914, když Sofie ve spěchu opouští Libavu (tehdy v Kurlandské gubernii, Ruské impérium, dnes Lotyšsko), na kterou zaútočila německá armáda na počátku Velké války.

V roce 1905 se poručík Kolčak účastní obrany Port Arturu jako velitel minonosek „Serdytyj“ a „Amur“ a v roce 1914 bránil Finský záliv jako kapitán 1.třídy a velitel křížníku „Rjurik“. Vždy plní čestně a svědomitě svojí službu bez ohledu na vlastní život a je mnohokrát dekorován vysokými vyznamenáními. Ale rodinný život je poznamenán tragédiemi v jeho nepřítomnosti, kdy plní vojenskou službu. Pro oba manžele byl „Slávuška“ posledním dítětem, které se snažili chránit, seč mohli ,v krvavém kolotoči té doby.

V roce 1919 je Sofie i se synem v Paříži, kam prchá ze Sevastopolu s pomocí britské vlády s diplomatickým pasem. Ve Francii žije z prostředků „Ruské mise“, což byla finanční instituce tzv. bílého hnutí, která podporovala významné ruské emigranty žijící ve Francii, postupně se prostředky ztenčovaly (od 15.000 franků měsíčně až ke 300). Nakonec, již po smrti manžela, odjíždí Sofie do městečka Pau u Pyrenejí, departament Pyrénées-Atlantiques. Rodina žije velmi nuzně. Zde se syn učil na Jezuitské koleji, následně vystudoval v Paříži práva, a to pouze díky darům a sbírkám významných ruských emigrantů (kupříkladu generála Judeniče), kteří podporovali Kolčakovovu rodinu – v té době již byla Sofie nemocná, v důsledku mrtvice nemohla pracovat, ale každodenně chodila do chrámu a modlila se za svého „Sašenku“ jak nazývala manžela. Rostislav vystudoval, oženil se s paní Kateřinou Razvozovou, dcerou bývalého kontra-admirála Razvozova. Rostislav získává místo bankovního úředníka ve francouzském Alžírsku, kam odjíždí i s rodinou, zde se také narodí v roce 1933 syn, vnuk admirála Kolčaka, kterého nazývají na počest slavného děda Alexandrem.

V roce 1939 je Rostislav mobilizován a odjíždí bojovat do Francie, v roce 1940 po porážce francouzské armády padá do zajetí a vrací se až po konci války. Jako by se do rodiny Kolčaků stále vracela noční můra války a dlouhodobého odloučení, jak to bylo v případě Alexandra. Naštěstí po válce je již opět rodina spolu a usidluje se ve městě Saint-Mandé v regionu Ile de France. Všichni již mají francouzské občanství, až na paní Sofii, ta umírá v roce 1956 stále jako osoba bez občanství, tehdy byl již admirál Kolčak spíše nežádoucí a celá emigrace žila v polozapomenutí. Vdova byla pochována na slavném hřbitově cimetière communal de Sainte-Geneviève-des-Bois.

Tento hřbitov má významné místo v dějinách ruské emigrace ve Francii. Jsou tam tisíce zemřelých z řad emigrace – příslušníci bývalé imperátorské armády – důstojníků a vojáků všech zbraní, vysokých úředníků, dvorních dam, skvělých aristokratů, umělců, spisovatelů, vědců, vlastenců – defilé předrevoluční elity zaniklého ruského impéria. Na náhrobku stojí psáno:„ Na památku manželky Admirála, S.F.Kolčakové 1876-1956, rozené Omirové, vdovy Vrchního Vladaře Ruska“. Na tomto hřbitově je taktéž pochován Rostislav a jeho žena Kateřina. Tento týden se k ním připojil i Alexander, a tak jsou opět spojeni již na jiném místě, a to tak, jak vždy drželi pospolu za života.

Zesnulý vnuk admirála Alexandr vystudoval Sorbonnu, hovořil několika jazyky, mnoho let pracoval jako novinář, mimo jiné i v New-Yorku, věnoval se malování a jazzu. Jako karikaturista přispíval do různých francouzských periodik. A horoucně miloval Rusko a památku svých předků, věnoval se hodně i rodinné historii a genealogii rodu, daroval různé rodinné relikvie ruskému státu. Zemřel po těžké nemoci ráno 9.3.2019.

Pochován byl 16.3. na hřbitově Sainte-Geneviève-des-Bois vedle rodičů. Rakev byla přikrytá památnou vlajkou se svatoondřejským křížem, od dob Petra I. vlajkou válečného loďstva Ruska. Na pohřeb byla přivezena potomky příslušníků „Kozácké gardy Jeho Veličenstva“ – je to historická vlajka z tuniské Bizerty, která kdysi vlála nad jednou z lodí „bílé“ eskadry, která po opuštění Krymu v roce 1920 získala azyl ve francouzském Tunisu.

Rod Kolčaků pokračuje synem zesnulého Alexandra, také Alexandrem a dvěma vnučkami. Tolik k osudům potomků slavného admirála, děkuji všem, kteří se zde zastavili na pár chvil.

Autor: Ladislav Kolačkovský | neděle 17.3.2019 18:59 | karma článku: 22.86 | přečteno: 514x

Další články blogera

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 165 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 303 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 15.51 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 299 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 225 Celková karma 16.45 Průměrná čtenost 727

Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...