Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Režisér Karel Lamač válečným dobrovolníkem císaře pána

Karel Lamač, známý prvorepublikový režisér a herec, byl i poručíkem c a k armády a dobrovolníkem na frontě. Málo známá epizoda filmového nebe a zkreslená část jeho životopisu. 

Při četbě o osudech pana Karla Lamače, skutečně známého muže, který stál u zrodu a světové proslulosti českého, potažmo čs filmu, Vás možná zaujme, že se uvádí, že natáčel frontové aktuality Velké války, že byl frontovým kameramanem a právě na bojišti se seznamoval s uměním filmu. Toto je uvedeno snad u každého jeho životopisu, ovšem bez patřičných pramenů a odkazů. Nic není tak daleko od pravdy. Je to dalším mýtem donekonečna opisovaným všemi autory a šířeným internetem i knihami.

Nahlédněme do kmenového listu vojáka Karla Lamače, který je uchováván ve Vojenském historickém ústavu v Praze, a to Sbírka kmenových listů, Kmenový list č. 236 – D –II/Karel Lamač z roku 1915. Nechme hovořit pramen.

Předně se Karel Lamač jako mladík a student posledního ročníku gymnázia hlásí na bojiště dobrovolně, a to 5. června 1915. Tento letní den přišel ke Komisi pro vyšetření žadatelů o jednoroční dobrovolnické služby (viz níže), kde byl shledán způsobilým pro službu. 10. 7. 1915 byl zařazen do služby jako „Train-soldat“ (viz níže).

K osvětlení pojmu jednoroční dobrovolník. Po zavedení všeobecné branné povinnosti roku 1869 se významným zdrojem doplňování velitelského sboru rakousko-uherské armády stal sbor rezervních (záložních) důstojníků, Tito důstojníci v míru vykonávali svá civilní zaměstnání a kromě pravidelných cvičení byli do armády povoláváni pouze v případě války. Jejich základní vojenská služba trvala jeden rok (místo tří, od r. 1912 jen dvou) a nastupovali do ní jako tzv. „jednoroční dobrovolníci“ (Einjährig-Freiwilliger, zkratka E. F. před názvem hodnosti). Jednoročním dobrovolníkem se mohl stát každý muž vojenského věku, který absolvoval střední školu s maturitou, nebo který úspěšně složil přijímací zkoušku u příslušného sborového velitelství. Jednoroční dobrovolníci nejenže sloužili pouze jeden rok, ale mohli si také vybrat druh vojska, u něhož chtěli službu vykonat (před válkou). Po enormních ztrátách aktivního důstojnického sboru v prvních letech války se stali rezervní důstojníci páteří důstojnického sboru a na nich ležela tíha velení přímo na bojišti, aktivní důstojníci se již u nižších jednotek vyskytovali málokdy. 80 % sboru důstojníků po roce 1915 tvořili bývalí jednoroční dobrovolníci.

11. září 1915 získává pan Lamač hodnost „Gefreiter“, tedy svobodník, a byl přeložen jako záložník k vozatajské divizi číslo 8 (k. u k. Traindivision (trainbataillon) NR 8, vojenské velitelství Praha). Traindivisiony byly technické jednotky císařské armády, zajišťovaly náročné úkoly zásobování a logistické podpory jednotek na bojišti.

Uniforma poručíka trainbataillonu do roku 1910. Hnědá bluza a světlomodré výložky.

Od 17. října téhož roku absolvoval výcvik v kasárnách v Hejčíně,  po škole záložních důstojníků v Hejčíně došlo k přeložení do Prahy, kde složil důstojnickou zkoušku. Dále postupně povyšoval - 23. prosince 1915 na desátníka (Korporal), 30. ledna 1916 na četaře (Zugsführer). V dubnu 1916 odešel četař do pole jako „Kadetaspirant“. 15. října 1916 byl jmenován důstojnickým čekatelem v hodnosti praporčíka (Fähnrich). Válku zakončil s důstojnickou hodností poručíka (Leutnant), kterým byl jmenován 1. listopadu 1917 a dekretem mu byla hodnost potvrzena 22. března 1918.

Z jeho dopisů (výňatky uvedeny v diplomové práci bc. Jindry, Působení a vliv Karla Lamače ve filmovém průmyslu první republiky, FFUK, 2014, nepublikováno) lze vyvodit, že sloužil v posledním období Velké války na jihovýchodní frontě, v oblasti dnešní Albánie a Černé Hory . Jedná se o veřejnosti i odborníkům skoro neznámou frontu, kde probíhaly náročné boje mezi císařskou armádou (tzv. skupina armád „Albánie“ a Orientální sbor) a spojenými italsko-francouzskými silami. Albánské tažení bylo pro rakouskou armádu velmi náročné, neboť tam nebyly k dispozici sjízdné cesty a zásobovací trasy byly velmi dlouhé a vedou neschůdným terénem, navíc v oblasti řádila malárie, tyfus, úplavice a obrovské množství vojáků podléhalo těmto zákeřným nemocem. Náročná byla i nesnesitelná horka v oblasti, kdy mnoho vojáků trpělo úžehem. Situace hygienická byla vysloveně katastrofální. Popis tohoto válčiště by přesáhl možnosti tohoto blogu, ale rozhodně se jedná o události, které stojí za přečtení váženým čtenářům mého blogu. Bojové operace císařské armády zde lze nazvat relativně úspěšnými, protože stály proti mohutným silám protivníka a i přes postupný ústup a vyklizení oblasti vojáci vytrvaly až do naprostého rozpadu fronty v důsledku událostí a situaci na konci  roku 1918 v monarchii.

Tzv. albánský pluk číslo XI. Vzácná fotografie bojové jednotky působící na albánské frontě.

Po vyhlášení samostatné československé republiky byl 28. října 1918 Lamač v hodnosti poručíka v záloze vzat do stavu československého vozatajského praporu číslo 8. Vojenskou službu pak ukončil 31. prosince téhož roku, kdy byl propuštěn. Od 13. července do 31. srpna 1919 opět nastoupil v hodnosti poručíka a znovu jako dobrovolník . Místem přidělení se staly Nové Zámky,  o kterou byly v červnu 1919 svedeny boje mezi ČSR a Maďarskou republikou rad. 11. listopadu 1920, přišla demobilizace. Tím končí dlouholetá vojenská služba pana Karla Lamače u armády. Vždy se hlásil jak dobrovolník a se ctí plnil své vojenské povinnosti a službu.

Konec válčení se zároveň stal začátkem jeho nejslavnějšího období života,  a to na filmovém nebi, kdy období války upadlo u jeho životopisců do zapomnění a stalo se zdrojem zkreslení.

A proč se všude uvádí, že byl válečným zpravodajem? Možná to bylo dílem samotného pana Lamače, který šířil tyto informace. Přeci jen bylo období První republiky a dobrovolná služba za císaře pána a jeho rodinu už dávno nebyla v kursu a politicky vhodná. Možná bylo lépe uvádět mezi hvězdami filmového světa a politiky, že točil na frontě zpravodajství, než že byl leutnantem se zlatou hvězdou na límci, který až do konce války bojoval s Francouzi v Albánii. Kdo ví.

Ale tak či onak je třeba rozhodně odmítnout tento mýtus coby Karla Lamače jako kameramana Velké války.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 2.3.2019 12:05 | karma článku: 23,17 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,52 | Přečteno: 275x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,48 | Přečteno: 173x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,61 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,79 | Přečteno: 527x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 243x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma: 20,14 | Přečteno: 391x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma: 16,39 | Přečteno: 306x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma: 13,89 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Památka na vyhaslý rod Putz z Adlersthurnu - Kostel Nejsvětější Trojice v Praze

Kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě v Praze je památkou na krátký život rodu Putz z Adlersthurnu, který rychle zazářil, aby ještě rychleji zhasl.

10.3.2024 v 17:53 | Karma: 13,26 | Přečteno: 220x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Záhadný erb v Martinickém paláci na Hradčanech

V Martinickém paláci na Hradčanském náměstí v Praze nalezneme záhadný erb rodu, který se nijak neprotíná s dějinami paláce ani Prahy. Proč tam tedy je a komu náleží? Literatura k tomu mlčí.

9.3.2024 v 21:32 | Karma: 17,12 | Přečteno: 321x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Švýcarský honorární vicekonzul z Ruzyně – Remigius von Bergamin

Na hřbitově Ruzyně spočívá rodina, jež se zcela vymyká venkovskému rázu hřbitůvku. Von Bergamin. Jedná se o rodinu honorárního vicekonzula Švýcarska v ČSR v době první republiky. Dosud literatuře neznámá fakta v článku.

3.3.2024 v 19:38 | Karma: 14,80 | Přečteno: 226x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Swéerts-Sporckové dávno vymřeli po meči i přeslici. Ať žije Stephan Swéerts-Sporck?

V posledních letech se na Kuksu občas objevuje pan Stephan Swéerts-Sporck z Rakouska. Ale rod Swéerts-Sporck vymřel po meči i přeslici již velmi dávno. Že by kmotřička smrt byla nepozorná?

2.3.2024 v 22:05 | Karma: 19,81 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Albínové a kanovníci na Hradčanském náměstí v Praze - erbovní památka

Tři krásné renesanční polychromované erby na domě Hradčanské nám. č.p. 58/14 připomínají kanovníky a pražské arcibiskupství v minulosti. Drobná památka, která rozhodně stojí za pohled zblízka.

25.2.2024 v 18:41 | Karma: 12,20 | Přečteno: 212x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Madame d’Ora, zapomenutá fotografka starého mocnářství

Období našeho císařství před Velkou válkou obvykle známe z kabinetních fotografií mužů. Kolem roku 1907 se objevuje ve Vídni ateliér, kde fotí žena. Jmenovala se Dora Philippine Kallmus, pseudonymem Madame d’Ora.

24.2.2024 v 22:01 | Karma: 20,65 | Přečteno: 307x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Byl herec Felix le Breux skutečně potomek francouzského šlechtice a hraběnky z Ploskovic?

V mediích se traduje, že své jméno měl po předkovi, šlechtici, který utekl z Francie do Čech za Francouzské revoluce a oženil se s hraběnkou z Ploskovic. Toto se opakuje v různých variantách. Co odkrývají matriky? Co je pravdou?

11.2.2024 v 14:22 | Karma: 25,79 | Přečteno: 671x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Na bohnickém hřbitově „bláznů“ nikdo nestraší. Straší zde pouze lidská lhostejnost

Ve světle dochovaných archivních pramenů bohnický hřbitov "bláznů" není strašidelný kvůli duším zemřelých, ale mírou lidské lhostejnosti, která hřbitov v minulosti potkala. Podívejme se na osudy některých zesnulých nemocných.

10.2.2024 v 19:41 | Karma: 21,09 | Přečteno: 491x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Schodiště k nesmrtelnosti – sláva světců a opatů v kamenných erbech Strahova

Skromnější vstup do Strahova býval od 16. století od Pohořelce skrze dům „U zlatého stromu“, čp 147. Vede zde dnes velmi romantické schodiště pod asi nejkrásnější erbovní památkou Pohořelce. Vstupte, milí čtenáři.

4.2.2024 v 15:07 | Karma: 14,81 | Přečteno: 245x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Pamětní kříž císaře Karla – dějiny se píší dál…

Po roce 1918 dochází jen vzácně k založení nových habsburských dynastických vyznamenání. Takovým je Pamětní kříž císaře Karla (Kaiser-Karl-Gedenkkreuz). Dnes již faleristická vzácnost, protože byl udělen v počtu pouhých 12 kusů.

2.2.2024 v 21:26 | Karma: 15,13 | Přečteno: 289x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Příbuzní milostného svůdce Giacoma Casanovy ze Starého Města

Málokdo u nás a ve světě asi nikdy neslyšel jméno Giacomo Casanova. Jméno značící dobrodružství, veselou lásku téměř bez hranic. Podívejme se dnes na vzdálené pražské staroměstské příbuzné známého milovníka. Málokdo o nich slyšel.

28.1.2024 v 19:07 | Karma: 17,54 | Přečteno: 314x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Hrabě Trauttmansdorff v Bukovci a hrabě Castropola v Deštném ve světle archivů a matrik

Po Bílé hoře u nás proběhlo několik konfiskačních a emigračních vln. Zároveň v 17. století docházelo i k imigraci cizinců do různých částí království. Vracím se ke staršímu článku ve světle nejnovější literatury k tématu.

23.1.2024 v 8:18 | Karma: 10,37 | Přečteno: 235x | Kultura
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik