Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři defenestrační omyly i po 400 letech

Nejčastěji se v souvislosti s defenestrací ze dne 23.5. 1618 opakují následující omyly a jsou v podstatě úporně a stále dokola opakované bez ohledu na stávající stav historiografie. Pokusme se je osvětlit, vážení čtenáři  

Písař Fabricius

Fabricius v době defenestrace zastával úřední místo prvního sekretáře německé expedice České dvorské kanceláře. Sekretář byl úředník, který vedl agendu dvorské kanceláře a organizoval práci množství písařů kanceláře a kontrasignoval akty nejvyššího kancléře. Sekretáři přímo vytvářeli úřední rozhodnutí, a to tím, že pročítali podklady (spisy), dělali k nim poznámky a předávali koncipistům, ti vytvořili návrh rozhodnutí, který poté putoval ke schválení příslušné osobě, kancléři či místokancléři, někdy sekretáři. Čistopis poté vyhotovil písař. Písaři u kanceláře museli perfektně ovládat gramatiku a jazyky dle agendy a museli mít znalosti kaligrafie. Po vyhotovení dal písař písemnost svému kolegovi ke kontrole chyb. Samotný úřad byl v Ludvíkově křídle Pražského hradu. V přízemí byla tzv německá expedice, kam docházel Fabricius  (starala se o záležitosti slezských knížectví a části Čech). Je nutno říci, že úřad byl vysoce byrokratizovaný a efektivní. Spisy byly registrovány a evidovány (registrátory), vyřizovány sekretáři a koncipisty, za poplatky a nákup nábytku a psacích potřeb a jiného materiálu odpovídal taxátor, dále byl v kanceláři pomocný aparát sluhů, vrátných a poslové. Na vrcholku pyramidy byl nejvyšší kancléř a místokancléř. 

A odkud se vzal mýtus o písaři? Patrně z důvodu, že ve chvíli defenestrace byl Fabricius přítomen u jednání obou místodržitelů v úřadovně České kanceláře ve druhém patře. Za krále Ferdinanda II byla kancelář rozdělena na část pražskou a vídeňskou, sekretáři české expedice byli často nepřítomni, a tak jejich agendu zastával i Fabricius jako sekretář expedice německé a skutečný královský rada, tuto hodnost získal za píli a věrnost od Rudolfa II.  Účastníci těch události vždy Fabricia nazývali sekretářem, ale později se povědomí lidí rozmělnilo, a tak Fabricius klesl na roveň prostého písaře v očích lidí, což je daleko od pravdy.  

Ke dni defenestrace byl tedy Filip Fabricius prvním sekretářem německé expedice České dvorské kanceláře a skutečným královským radou.

Místodržitelé dopadli do odpadků či hnoje nebo snad papírů

Pan prof. Jozef Petráň s prof. Jaromírem Tesařem z ústavu soudního lékaře již v 80. letech 20. století prokázali výzkumem, že: "Při pádu lidského těla z výše záleží na podložce, na kterou tělo dopadne. Kdyby šlo o rovnou nebo téměř rovnou tvrdou plochu (například kamenitou nebo skalnatou), došlo by z výše 15 - 16 metrů určitě k závažným zraněním (zlomeniny končetin, páteře, žeber nebo lebky). Tato zranění vedou většinou k smrti. Dochází i k poranění vnitřních orgánů, například roztržení sleziny, jater, utržení srdce a podobně. Ani smetiště by úplně nezabránilo nějakému poranění. Mimoto smetiště by muselo být dosti vysoké, měkké a značně pružné, protože síla dopadu silnějšího člověka z tak velké výše je značná. Kromě toho nelze předpokládat, že by se na takovém svahu podobné smetiště udrželo. To, že nedošlo ke zranění tří osob po pádu z výše 15 - 16 metrů, lze však vysvětlit jinak. Svah byl dosti prudký. Nedošlo proto při dopadu těla k náhlému zastavení těla (což má právě za následek těžká zranění), ale jen k mírnému zabrzdění a tangenciálnímu posunu po šikmé ploše. Těla na tuto šikmou plochu nedopadla zřejmě hlavou, ale buď hýžděmi, zády nebo bokem, Po dotyku s podložkou došlo k posunu těla po silně sešikmeném svahu a tím k tření těla na povrchu svahu a zabrzdění. Samozřejmě, že při tomto mechanismu mohlo dojít i ke kutálení se po svahu. Tak lze snadno vysvětlit, že ani jeden z padajících neměl vážnější zranění a Martinic a Fabricius byli schopni ihned odejít, respektive utíkat. Oblek, který v té době býval dosti silný, snadno mohlo zabránit oděrkám na těle. Tržná rána na hlavě Slavatově mohla nastat jak o římsu dolejšího okna, tak i případně o nějaký kámen nebo výčnělek na svahu, na který dopadl. Při tom, spíše než při nárazu na římsu, mohlo dojít k lehkému otřesu mozku a bezvědomí."  

Taktéž bylo prokázáno archeologickým výzkumem, že pod Ludvíkovým křídlem smetiště nebylo.

A odkud se vzala legenda o odpadech, hnoji a papírech? Důvodem byla patrně silná konsternace účastníků defenestrace z toho faktu, že jejich oběti přežili bez úhony. Jsme v době silné víry, provázené i velkou pověrčivostí. Mnozí viděli v tomto špatné znamení, a že Bůh nebyl nakloněn krokům vzbouřenců. Snažili se tak racionálně vysvětlit důvod přežití. "Ale po lidsku o tom pádu jejich mluvě," píše protestantský historik Pavel Skála ze Zhoře, "i to mohlo těm osobám hrubě býti nápomocno, že se v tom pádu smrtelně neztloukli aneb dokonce nezabili, že upadli právě na místo a smetiště, na něž vrátní kanceláře české od mnoha let neustále kancelář vymetali i druhou světnici, v níž osoby přísežné obyčejně sedají, a dotčeným oknem všechno smetí dolů sypali." Podivuhodné zachránění místodržících nezajímalo jen katolíky, ale i turecké diplomaty. Za dvě léta nato, roku 1620, Václav Budovec z Budova v rozmluvě s tureckým poselstvím říkal o defenestraci, "že v tom příkopu pod tím oknem hrubá hromada papíru, co tak z kanceláře od zbytečných listů a papírů z toho i dolejšího okna dolů vyházeli, byla, a tak že ti vyhození měkce na tu hromadu papíru padli a proto se neurazili." V podstatě skoro ihned po defenestraci začali zúčastněné oběti přičítat svou záchranu Panně Marii, k níž se modlili při vyhazování z okna. Zázračné zachránění s pomocí Panny Marie se velmi brzy stalo součástí pobělohorské ikonografie a velmi se rozšířilo.  

Místodržitelé a sekretář vděčí tedy za záchranu terénním poměrům v místě, nikoliv dopadu do odpadků, papíru či hnojiště. Výška pádu je pouze odhadována, dnes již nelze prokázat hloubku příkopu a tedy i výšku oken od země ke dni defenestrace.

Detail Votivního obrazu Slavaty z Chlumu - místodržící padají do náruče Panny Marie

Filip Fabricius byl odměněn šlechtickým titulem „z Hohenfallu“.

S tímto jsem se setkal zcela nedávno. Je třeba osvětlit, že Filip Fabricius pocházel z Mikulova ze zcela prostých poměrů, rodiče patrně zemřeli na mor, byl absolventem jezuitské Akademie v Praze (Klementinum), kdy mu studia hradil Adam z Ditrichštejna, který si povšiml jeho nadání v Mikulově, kde vynikal na tamní škole. Za doby před rokem 1618 dosáhl úřední hodnosti prvního sekretáře německé expedice České dvorské kanceláře a skutečného královského rady.

Po porážce stavovského povstání započal rychlý vzestup Fabricia, výhodně zakoupil konfiskované majetky na Mělnicku a získal úřad komorního rady a podkomořího věnných měst. Je dlužno říci, že Fabricius po celý život vynikal pracovitostí, znalostmi a pílí. Všechny úřady skutečně odpovědně vykonával a nezařadil se do řady pobělohorských parvenu

23.3.1623 byl listinou v Řezně z vůle Ferdinanda II. povýšen do šlechtického stavu a byl mu udělen titul rytíře a predikát z Hohenfallu a polepšen erb. Fabricius totiž již erb měl. Za Rudolfa II mu byl udělen erb a predikát z Rosenfeldu, a to za vynikající služby v úřadu a věrnost koruně.  Stal se tak erbovním měšťanem, erbovník nebyl šlechticem, nevlastnil deskový statek, ani neměl právo zasedat na zemském sněmu. Jednalo se většinou o zámožné patricije, umělce či vědce, stali se tzv. povýšenými měšťany. Erbovník měl erb a predikát, ale nejednalo se o šlechtice.

Roku 1623 se stává šlechticem – rytířem. Psal se tedy Filip Fabricius, rytíř z Rosenfeldu a Hohenfallu.

Hohenfall byl proslulý přídomek z „vysokého pádu“, nešlo o titul, jednalo se o velkou čest a Fabricius se k němu hrdě hlásil. Nazýval se poté povětšinou rytířem z Hohenfallu.

Erb Fabricia po povýšení do rytířského stavu

Tolik tedy několik poznámek k části legend kolem defenestrace 1618. Snad přispějí k lepšímu pochopení  a hlubšímu zájmu o ony události před 400 lety.

Literatura:

Kilián, Jan. Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, České Budějovice: Veduta, 2005

Petráň, Josef. Staroměstská exekuce. Praha: Mladá fronta, 1985.

 

Fotografie: Fotografie jsou použity z publikace Kilián, Jan. Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu, České Budějovice: Veduta, 2005 z vlastního archivu autora blogu

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | čtvrtek 24.5.2018 22:09 | karma článku: 32,86 | přečteno: 2147x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik