Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bůh s námi s příliš velkými ambicemi – glosa k televiznímu filmu

Česká televize v koprodukci s rakouskou ORF a francouzsko-německou společností ARTE natočila televizní film, který je věnován čtyřstému výročí tzv. pražské defenestrace 23.5.1618. Jak se s tím tvůrci vypořádali? 

Období zániku stavovského státu na našem území na úsvitu 17. století bylo plné dramatických událostí, intrik, osobních dramat. Defenestrace, válka, krvavé theatrum na Staroměstském náměstí. Vše bylo prologem k evropskému požáru na dalších třicet let. Česká televize se rozhodla k připomínce, a tak byl natočen v koprodukci s rakouskou ORF a francouzsko-německou společností ARTE televizní film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře.

Tzv. Slavatův obelisk vztyčený Slavatou z Chlumu jako připomínka zázračné záchrany

Propracované kostýmy, výborně hrající herci a herečky, dramatická hudba, zajímavé interiéry. Vše v dramatického útvaru, který měl patrně stát na pomezí filmové eseje a komorní inscenace a záměrně rezignoval na podrobnější chronologii a děj.  Co kdysi výborně fungovalo u historické minisérie Jagellonci z roku 2012, kde se ujal režie také pan Jirásek, to bohužel pokulhávalo nyní z níže uvedených důvodů. 

Tvůrci filmu se pokusili vytvořit trojúhelník tří párů – plukovník Jindřich z Thurnu a jeho manželka Zuzana Alžběta z Tiefenbachu, císař Ferdinand II. Habsburský a Eleonora Gonzaga, zimní král Fridrich Falcký a Alžběta Stuartovna. Ve všech třech případech vedle mužů postavili tvůrci i jejich ženy, které tak rozehrávají svoje ambice a snaží se udržet na hladině v rozbouřeném moři hrůzné doby.  Zuzana Thurnová je potom určitou vypravěčkou a „ústřední postavou“. Samozřejmě je třeba říci, že není zcela jasný výběr Jindřicha Thurna jako „zadumané“ postavy, Jindřich nepatřil k intelektuálnímu křídlu vůdců stavovského povstání jako třebas Budovec nebo Jesenský, ale byl to skutečně smělý, rázný, poctivý, někdy příliš zbrklý bojovník – hlubokomyslné úvahy a vyděšená mimika mu nesluší a neodpovídá skutečnosti. Stejně tak i císař Ferdinand byl přesvědčen o své bohonosné roli. Fridrichovi Falckému nejvíce odpovídá poloha poněkud vystrašeného mladého muže, který rozehrál hru, o které se domníval, že bude velkým dobrodružstvím, ze kterého se však začala stávat noční můra, ze které se nemohl probudit.

Tzv. Martinicův obelisk, taktéž připomínka zázračné záchrany pod Ludvíkovým křídlem Pražského hradu

A tak sledujeme po celý film vnitřní úvahy těchto šesti postav o sobě navzájem a svém jednání prokládané výběrem scén, které tvůrci filmu považovali za klíčové nebo ilustrující tu dobu– jako defenestrace, kalvínská očista katedrály v Praze, Bílá hora či útěk zimního krále nebo ostřelování Hofburgu ve Vídni.

Kladem filmu je tak neotřelost pohledu na téma, kdy se tvůrci pokusili vytvořit expresionistický obraz těch strašlivých událostí později nazvaných jako česká válka, přesvědčivé herecké výkony herců a umělecky působivé scény jakou je např. scéna pálení ostatků svatých kalvinistickým kazatelem v domácím krbu či oběd v "očištěném" svatovítském chrámu.

Ludvíkovo křídlo Pražského hradu, místo defenestrace

Záporem je však rozmach filmu na období let 1618-21, kdy se tvůrci rozhodli vtěsnat roky dramatických událostí na malý prostor a rozehrávat velkou scénu na komorním podiu. Množství herců se pak někdy jako by zmítá v síti vlastních úvah mezi nenavazujícími scénami a výsledek pak působí často chaoticky. Pro nepoučeného diváka je pak film zcela nesrozumitelný, protože zvolený filmařský postup ukazuje historické scény jako by směřující odnikud nikam a naprosto nejsou zřejmé motivace jednání hlavních postav.

Pro sledování a lepší pochopení událostí oné doby, chceme li je sledovat v televizní podobě, tak stále zůstává klíčovým seriál Lékař umírajícího času (Lekár umierajúceho času, STV, režie: M. Luther, 1983) o lékaři, pražském rektorovi a hornouherském rytíři Janu Jesenském, dosud v mnoha ohledech nepřekonaná historická freska s plejádou dnes již legendárních herců.

Detail Slavatova obelisku, s erbem Slavaty hraběte z Chlumu a Košumberka a symbolem IHS odkazujícím k jezuitskému řádu a katolické víře (překlad: Ježíš Spasitel Lidstva)

Film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře je zajímavým uměleckým příspěvkem k letošnímu výročí pražské defenestrace a jistě stojí za shlédnutí, avšak si dovolím říci, že na malý prostor se tvůrci snažili umístit přespříliš ambicí. Takovému filmu by dle mého pohledu lépe slušelo komornější drama postavené v ucelenější celek. 

 

Použité fotografie: použity vlastní fotografie místa (květen 2018), stav ke dni napsání blogu

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | sobota 19.5.2018 23:09 | karma článku: 25,21 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik