Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maďarský četník ze Slovenska a jeho znovunalezený náhrobek i životní příběh

Přináším váženým čtenářům informaci od našich východních slovenských sousedů, potažmo i maďarských, doklad znovunalezení a obnovení náhrobku maďarského důstojníka Jozefa  Scholtise, později četníka původem z Banské Bystrice. 

 

Je to pouhý střípek z našich společných mnohdy složitých dějin. Ale domnívám se, že si i takové památky zaslouží naši pozornost a péči.

Slovenský badatel a falerista Ivan Chudý při jedné z dražeb zakoupil tehdy mu neznámé fotografie a části pozůstalosti maďarského honvéda. Po několikaměsíčním bádání a vpravdě detektivní práci se podařilo přiřadit jméno i celý služební postup muže z fotografií a nakonec došlo i k znovunalezení náhrobku. Pan Chudý, společně se mnou, jsme položili finanční základ peněžité sbírce na obnovení náhrobku a jeho zachování pro další roky. Nakonec naše práce vzbudila zájem Řádu Vitéz (Vitézi Rend), který převzal patronát nad náhrobkem. Pan Scholtis byl totiž jeho členem. Podaří li se dílo, tak v únoru 2019 by měl proběhnout slavnostní akt odhalení opraveného náhrobku za účasti představitelů Řádu Vitéz, byli jsme taktéž pozváni a rád čtenáře v budoucnu seznámím s touto událostí.

Pan Scholtis ve 30. letech jako major maďarského četnictva. Pod levou kapsou má odznak Řádu Vitéz

Řád Vitéz (Vitézi Rend) je u nás neznámý řád založený admirálem Hortym v roce 1920 (byl i zakotven v ústavě). Byl udělován zasloužilým důstojníkům a jiným občanům za mimořádné služby pro stát. Byl vázán na maďarský původ. Jeho specifikem bylo, že s řádem byl spojen titul (Vitéz – rytíř - hrdina), který mohli používat jeho nositelé a byl dědičným. S titulem bylo spojeno u dělení určitého množství půdy. Admirál Horty tak vytvářel novou loajální zejména vojenskou dědičnou "šlechtu", která by byla oporou jeho režimu, a která nebyla součástí uherské rodové šlechty a nebyla tak spojená, kromě vojenské služby s císařstvím. Po zániku regentství po konci druhé světové války, samozřejmě ne na území MLR, byl hlavou řádu (kapitánem) Jozef August Habsbursko – Lotrinský, až do minulého roku byl kapitánem řádu Jozef Arpád Habsbursko – Lotrinský, jedná se o potomky posledního palatina Uherska Josefa Karla, synovce císaře Františka Josefa, z tzv. uherské větve Habsburků. Dnes může řád přijímat muže i ženy, stále je vázán na maďarský původ, ale má kategorii čestných členů (zde národnost nehraje roli). Řád je udělován za mimořádné zásluhy o Maďarsko a dynastii Habsbursko – Lotrinskou. Již s ním není spojeno udělení půdy, ale titul je stále dědičný, kromě čestných členů.

Nyní tedy k samotnému p. Scholtisovi.

Jozef Zachariáš Scholtis (pokřtěný jako Josephus Zacharias Scholtis, používal však maďarskou formu jmena – Scholtis József) sa narodil 6. 9.1895 v Banskej Bystrici v rodině Roberta Scholtisa a jeho manželky Karolíny, rozené Selig, která pocházela z německé rodiny z Liptáně z okresu Bruntál, její otec tam vlastnil závod na výrobu moštů a likérů (firma Bratři Seligové, výroba ovocných šťáv a likérů v Liptani, po znárodnění Bruntálský nápojový průmysl, n.p.).

Rodiče p. Scholtise

 

V služebním poměru k armádě byl od 13.8.1913, po vyřazení z kadetní školy v Oradei (Nagyvárad, dnes Rumunsko) byl zařazený (od 1.9.1913) jako praporčík banskobystrického 16. pěšího pluku zeměbrany (16.HGyE – HIR.16).  Po vypuknutí války byl nasazen na haličské frontě. V zprávách o zraněných č.41 vydaných 24.10.1914 byl vedený jako poručík HIR.16 – 4.rota, zraněný, střela do hrudi (dle dějin pluku došlo k zranění 1.9.1914 u Kozia Wola v dnešním Polsku), léčený v „k.u. Landwehr Garnison Spital in Budapest“.

Pan Scholtis (vpravo) s rodinným známým

Po skončení války zůstal jako mnozí důstojníci v Maďarsku kde přešel do služeb četnictva (žandárstva). Byl mu udělený titul "Vitéz" a v té době si svoje příjmení změnil na maďarsky znějící Soltész. V roku 1933 byl vedený jako kapitán v stave 1. divize žandárstva v Budapešti.

Dne 23.12.1939 si v Soproni vzal za manželku Erzsébet Patthy. V 1941 je jako podplukovník velitelem divize žandárstva v Komárome/Komárně, v "Rangliste" na rok 1944 je uvedený jako plukovník žandárstva.

Pravděpodobně se účastnil povstání v r. 1956. Dne 11.  února 1959 spáchal sebevraždu zastřelením (mohlo to být na nátlak tajné policie po rozdrcení povstání 1956), pochován 14.2.1959 na novém hřbitově sv.  Michala v Šoproni v Maďarsku (Új Szent Mihály temető, Sopron). Podnik jeho matky  byl mezitím v ČSR znárodněn. Jeho manželka byla po smrti v roku 1977 pochovaná do společného hrobu. Od té doby byl hrob zapomenutý a nezaplacený, hrozil jeho zánik.

 

Hodnosti:

Práporčík (Zászlós) – 1. 9. 1913 (Rang Nr.52) Poručík (Hadnagy) – 1. 8. 1914 Nadporučík (Föhadnagy) – 1. 9. 1915 (Rang Nr.47, HK1915/87) Kapitán (Százádos) - Major (Örnagy) – 1. 5. 1935 Podplukovník (Alezredes) – 1. 11. 1938 Plukovník (Ezredes) – 29. 9. 1942

 

Vyznamenaní:

Rakousko-Uhersko:

Bronzová vojenská záslužná medaile – 11.9.1915 (HK1915/93), Stříbrná vojenská záslužná medaile – 13.1.1916 (HK1916/12) Vojenský záslužný kríž 3.triedy s válečnou dekorací a meči – 22.3.1917 (31.3.1917?, HK1917/41), Karlův vojenský křiž – Medaile za zranění.

 

Odznak Řádu Vitéz

 

Maďarské titulární království (regentská monarchie admirála Hortyho):

 

Maďarská pamětní medaile pro frontové bojovníky, Vojenský služební odznak pro důstojníky 3.třídy - Řád Vitéz (Vitézi Rend) – 1934 (číslo 3476) Maďarská bronzová vojenská záslužná medaile - Pamětní medaile na osvobození Horního Uherska (Felvidéki Emlékérem) – Vojenský služební odznak pro důstojníky 2.třídy – Rytířsky kříž Maďarského záslužného kříže (Magyar Érdemkereszt/rend – Lovagkeresztje) Pamětní medaile na osvobození Sedmihradska (Erdélyi Emlékérem) - Kríž národní obrany (Nemzetvédelmi Kereszt) – 1943

 

Ostatní:

Rakouská a bulharská pamětní medaile pro frontové vojáky

 

A co povědět na závěr? Snad, že naše dějiny, společné dějiny Střední Evropy byly plné dějinných zvratů, ale nelze nikdy zapomínat, že tam byli lidé, které doba nutila stále volit mezi „my“ a „oni“. Muž narozený na území dnešního Slovensku, německo-maďarským rodičům, s kořeny v Liptáni na Bruntálsku, sloužící ve válce a zaniklé říši, který přešel do Maďarska, za války vykonával svoji službu četníka, kterou měl rád a jíž rozuměl. Po válce tragicky zemřel za nejasných okolností. Zaslouží si paměť, jeho náhrobek je součástí našich dějin, které již není třeba vybojovávat. Takoví jsme byli.

 

?Použité fotografie: soukromý archiv Ivana Chudého s jeho laskavým svolením a odznak Vitez je převzat z https://www.emedals.com/a-hungarian-order-of-vitez? 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | úterý 9.1.2018 12:50 | karma článku: 30,57 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik